logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ה - דיני הסכך

facebook email whatsapp

הסכך הוא החלק העיקרי בסוכה. תפקידו להצל את הסוכה1, ועל שמו מכונה הסוכה בשמה2, כיוון שהיא מסככת על היושבים בה.

1.
עיין ריטב"א סוכה ב א ד"ה ושחמתה. עיין ביאור הלכה סימן יד סעיף א ד"ה להצריך, וכף החיים תרלה ח, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף ל, ואשרי האיש פרק כה סעיף לב, וחוט שני עמ' רא, שנכון שאיש שהגיע למצוות יניח את הסכך על גבי הסוכה, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ה סימן מ אות ג, שחולק וסובר שגם אישה יכולה להניח את הסכך לכתחילה, ועיין חזון עובדיה עמ' סד, שגם קטן יכול להניח את הסכך לכתחילה.
2.
רש"י סוכה ב א ד"ה ושחמתה.

לא כל דבר שעושה צל יכול לשמש סכך, אלא יכול לשמש לכך רק דבר שגָדָל באדמה, נתלש ממנה ואינו מקבל טומאה1. דין זה נלמד מהפסוק: "חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ שִׁבְעַת יָמִים בְּאָסְפְּךָ מִגָּרְנְךָ וּמִיִּקְבֶךָ"2. חכמים דרשו מפסוק זה שיש לעשות את הסכך ("הַסֻּכֹּת - תַּעֲשֶׂה לְךָ") מהפסולת הנאספת בגורן וביקב ("בְּאָסְפְּךָ מִגָּרְנְךָ וּמִיִּקְבֶךָ"). פסולת הגורן היא חתיכות קש שנותרו בגורן אחר הזרייה, ופסולת היקב היא ענפי האשכולות לאחר שהסירו מהם את הענבים. אלו ואלו גדלו בקרקע, נתלשו ממנה ואינם מקבלים טומאה, ולכן רק דברים שגדלו בקרקע, נתלשו ממנה ואינם מקבלים טומאה יכולים לשמש סכך3. לדוגמה, אבנים, ברזלים וניילון פסולים לסיכוך, כיוון שאינם גדלים בקרקע4.  וכן גם צמח מטפס או ענפי עץ המחוברים לקרקע פסולים לסיכוך, משום שלא נתלשו מהקרקע5. וכן פסולים לסיכוך פירות, רהיטי עץ ומחצלת העשויה לשכיבה, כיוון שהם מקבלים טומאה6

כלִי עץ מקבל טומאה אם יש לו בית קיבול7 או שהוא מיועד לשכיבה או ישיבה, כגון כיסא, מיטה ומחצלת המשמשת לשכיבה8.

1.
שו"ע תרכט א.
2.
דברים טז יג.
3.
משנ"ב תרכט א. ועיין שו"ע תרכט ד, ומשנ"ב שם יב, שפשתן מעובד ומנופץ פסול לסיכוך, כיוון שצורתו השתנתה ולא ניכר שהוא גדָל בקרקע, ועיין בכורי יעקב תרכט א, וחזון עובדיה עמ' טז, שמסיבה זו אין לסכך בניירות או בקרטונים העשויים מעץ. ועיין הליכות שלמה פרק ח סעיף ח, וחזון עובדיה עמ' לב, שסכך צבוע כשר לסיכוך.
4.
שו"ע תרכט א.
5.
שו"ע תרכט יג.
6.
שו"ע סימן תרכט סעיף ב וסעיף ט, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף לב. ועיין חזון עובדיה עמ' יח, וחוט שני עמ' ריד שארגזים גדולים שמביאים בהם סחורה מארץ לארץ, והם גדולים מארבעים סאה, אינם מקבלים טומאה ומותר לסכך בשבריהם.
7.
שו"ע תרכט ג, ומשנ"ב שם.
8.
רמ"א תרכט ז. ועיין משנ"ב תרכט ה, שכלי עץ שמשולבים בו חלקי מתכת מקבל טומאה, גם אם אין לו בית קיבול והוא אינו מיועד לישיבה או שכיבה. ועיין משנ"ב תרכט י, שמשטח עץ רחב מעט המשמש להניח עליו דברים, כשולחן או קרש חיתוך, מקבל טומאה מדרבנן ואין לסכך בו, ועיין ספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק יד, שביאר בפירוט אלו כלי עץ מקבלים טומאה.

שברי כלי עץ אינם כשרים לסיכוך, אף שאינם מקבלים טומאה1. הטעם לכך הוא ששברי כלים הראויים לשימוש מקבלים טומאה, וחכמים חששו שסיכוך הסוכה בשברים שאינם ראויים לשימוש יגרום לטעות ולחשוב שגם שברים הראויים לשימוש כשרים לסיכוך2. לכן קרש שפורק ממיטה שבורה פסול לסיכוך.

1.
שו"ע תרכט ב, ומשנ"ב שם. ועיין ערוך השולחן תרכט ה, שאדם ששבר כלי במיוחד כדי לסכך בו, שברי הכלי כשרים לסיכוך, ועיין שבט הלוי חלק ג סימן צה אות א, שחולק, ועיין הליכות שלמה פרק ח סעיף א, שמקל אם לא ניכר על השברים שהיו בעבר כלי, ועיין חזון עובדיה עמ' יח, שגם באופן זה נכון להחמיר. ועיין משנ"ב תרכט ח, והליכות שלמה פרק ח סעיף ב, ושו"ת שבט הלוי חלק ג סימן צה אות ה, וחזון עובדיה עמ' יט, ששברי כלי שקיבל טומאה מדרבנן, כשרים לסיכוך, ועיין הליכות שלמה פרק ח דבר הלכה ב, שהקשה שבסימן תרכט ס"ק י וס"ק כה המשנ"ב מחמיר בדין זה, ועיין שו"ת מנחת יצחק חלק א סימן פב אות ח, שיישב קושיה זו, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף לב, שאוסר לסכך בשברי כלי שקיבל טומאה מדרבנן.
2.
רמב"ם סוכה ה ב.

ניתן לסכך את הסוכה במחצלת שאינה מיועדת לשכיבה ('סכך לנצח')1, אך יש לוודא שישנה תעודת כשרות המעידה על כשרותה של המחצלת, מאת רב מוסמך, כיוון שישנן מחצלות הפסולות לסיכוך2.

1.
עיין שו"ע תרכט ו. ועיין שם, ומשנ"ב שם טז, שמחצלת המיועדת לשכיבה פסולה לסיכוך מהתורה, משום שהיא מקבלת טומאה. ועיין רמ"א תרכט ו, ומשנ"ב שם יז, שמחצלת העשויה לסיכוך אך מנהג בני אותו מקום להשתמש בסוג מחצלת זו לשכיבה, או שמנהג בני אותו מקום להשתמש בסוג מחצלת זו לתקרה - פסולה מדרבנן, משום שאנשים עלולים לטעות ולחשוב שאפשר לסכך במחצלת העשויה לשכיבה או במחצלת המשמשת לתקרה. ועיין ספר הסוכה (תשע"ח) פרק טו סעיף יא, אותיות ב-ג, שמחצלות המיובאות לארץ מארצות שמנהג בני המקום לשכב עליהן, אם מייצרים אותן רק כדי לייצא אותן, כדי שתשמשנה לסיכוך - הן כשרות, אך אם מייצרים אותן גם כדי למכור אותן בשוק המקומי - הן פסולות. ועיין ביאור הלכה תרכט ו ד"ה עומדת, שמחצלת העשויה למחיצה אינה מקבלת טומאה וכשרה לסיכוך.
2.
מקראי קודש לרב הררי (תשע"ב) פרק ד סעיף מז. ועיין אשרי האיש פרק כה סעיפים ט-יא, שלכתחילה אין לסכך במחצלת העשויה מנסרים דקים וצרים וארוגה בחוטים שאינם כשרים לסכך, כיוון שהחוטים מעמידים אותה, ויש פוסקים הסוברים שאין להעמיד את הסכך בדבר שלא ראוי לסכך בו, והרוצה לסכך את סוכתו במחצלת זו, ישים קרשי עץ על המחצלת, וכך קרשי העץ הם אלו שיעמידו את הנסרים הדקים והצרים, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ד הערה קכג, בשם הגר"א שפירא, שחולק וסובר שהחוטים אינם מעמידים את הנסרים, ועיין קובץ מבית לוי גיליון ד עמ' כג, שבבדיקה התברר שאכן החוטים אינם מעמידים את הנסרים, ואדרבה, נסרים שאינם ארוגים זה לזה עמידים ברוח יותר מנסרים הארוגים זה לזה, ועיין שו"ת שבט הלוי חלק ו סימן עד. 

תקרת בית העשויה מקרשים אינה יכולה לשמש סכך, כיוון שיש לשבת בסוכה ולא בבית, ומקום שיש לו תקרה חזקה וקבועה הוא בית1.  

גם קרשים הדומים לקרשים המשמשים לתקרת בית פסולים לסיכוך מדברי חכמים, שמא אנשים יטעו ויחשבו שקרשים המשמשים לתקרת בית יכולים לשמש סכך. לכן קרשים שרוחבם ארבעה טפחים (32 ס"מ) ומעלה, פסולים לסיכוך מדברי חכמים, כיוון שבזמן חז"ל היו רגילים לבנות את תקרת הבתים מקרשים ברוחב זה2.

קרשים שרוחבם פחות מארבעה טפחים אך יותר מטפח, כשרים לסיכוך מעיקר הדין, אך נהגו שלא לסכך בהם, שמא יסככו בהם בצפיפות שתמנע מגשם לרדת לסוכה, וסכך העשוי בדרך זו דומה לתקרת בית והוא פסול3

קרשים דקים שרוחבם פחות מטפח (8 ס"מ) הנקראים 'פְּלָפוֹנים', אינם דומים כלל לתקרה וניתן לסכך בהם לכתחילה4.

1.
עיין משנ"ב תרכט מה.
2.
שו"ע תרכט יח, ומשנ"ב שם. ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף ט, שאוסר לסכך במחצלת העשויה מנסרים דקים המחוברים זה לזה בחוטים, כיוון שהקשירה מחשיבה אותם לנסר אחד הרחב מארבעה טפחים, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ד הערה קכג, בשם הגר"מ אליהו, שכתב כעין זה, ועיין הליכות שלמה פרק ח סעיף ה, וחזון עובדיה עמ' כז, ומקראי קודש שם, בשם הגר"א שפירא, שחולקים ומכשירים. 
3.
שו"ע תרכט יח, ומשנ"ב שם ס"ק מט וסימן תרלא ס"ק ו. ועיין משנ"ב תרכט נ, שבשעת הדחק כאשר אין במה לסכך, יש לסכך את הסוכה בנסרים או בדברים אחרים שפסולים לסיכוך מדברי חכמים.
4.
הליכות שלמה פרק ח סעיף ג, חזון עובדיה עמ' ל. ועיין הליכות שלמה שם הערה 6, שהגרש"ז אוירבך היה נוהג לסכך בהם את סוכתו, ושכך נהגו בירושלים. ועיין הליכות שלמה פרק ח סעיף ד, וחזון עובדיה עמ' ל, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף מא, שאדם המסכך את סוכתו ב'פלפונים', ישים סכך כשר לרוחב ה'פלפונים', כדי שלא יהיה רווח של אוויר על פני כל הסוכה, ועיין הליכות שלמה שם, שהגרש"ז אוירבך החמיר שלא יהיה רווח של אוויר במשך שבעה טפחים (56 ס"מ), ועיין שו"ת שלמת חיים (תשנ"ה) סימנים שסג-שסד, שחולק וסובר שאין חשש שיהיה רוחב דק של אוויר על פני כל הסוכה.

אין לסכך את הסוכה בצמחים שעליהם נושרים וגורמים ליושבים בסוכה אי נוחות, כיוון שהדבר עלול לגרום ליושבים בסוכה לצאת ממנה1.

1.
שו"ע תרכט יד. ועיין משנ"ב שם, שסכך זה כשר בדיעבד. ועיין משנ"ב שם, שהאיסור לסכך בצמחים שעליהם נושרים הוא רק אם העלים נושרים תמיד, אך אם העלים נושרים רק כאשר יש רוח, הצמחים כשרים לסיכוך. ועיין רש"י סוכה יג ב ד"ה ירקות, ושו"ע ורמ"א תרכט יב, שענפים או צמחים שממהרים להתייבש ועתידים להתייבש ולהתפורר בתוך שבעת ימי החג, פסולים לסיכוך מדברי חכמים, שמא יתייבשו ויתפוררו והיושב בסוכה לא ישים לב לכך, ועיין שו"ע שם, שדינם כאוויר הפוסל את הסוכה בשלושה טפחים, ולא כסכך פסול הפוסל את הסוכה בארבעה טפחים. ועיין שו"ע תרכט יד, שאין לסכך בסכך שריחו רע, שמא הריח הרע יגרום ליושבים בסוכה לצאת ממנה.

המסכך את סוכתו בסכך גזול, מלבד עוון גזל שיש בידו גם סוכתו פסולה1, שנאמר: "חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ"2, ודרשו חכמים: משלך, ולא משל גזל3. לכן יש להקפיד לקטוף ענפים לסכך רק מעצי הפקר או מעצים שבעליהם מרשים לקטוף מהם ענפים לסכך. אדם שסיכך את סוכתו בסכך גזול, ישלם את דמי הסכך הגזול לבעליו, ולאחר מכן יוכל לשבת בסוכה4.

1.
משנ"ב תרלז טז.
2.
דברים טז יג.
3.
סוכה ט א, ורש"י שם ד"ה למעוטי.
4.
שו"ע תרלז ג, ומשנ"ב שם טו. ועיין חזון עובדיה עמ' נז, והלכות חגים פרק נ סעיף לח, שיש להיזהר שלא לקטוף עבור הסכך ענפים מעצים השייכים לעירייה או לקרן קיימת לישראל ללא קבלת רשות. ועיין משנ"ב תרלז טו, שמהתורה היה על הגזלן לסתור את הסוכה ולהשיב את הסכך הגזול לבעליו, אך חכמים תיקנו שדי בהשבת המעות, כדי לעודדו לחזור בתשובה. ועיין כף החיים תרלז כט, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף לח, שגם אם הגזלן לא השיב את דמי הסכך הגזול לבעליו אך הוא סיכם עם הנגזל שהוא ישלם לו, הוא רשאי לשבת בסוכה ולברך על ישיבתה. אך אם הגזלן רק החליט בינו לבין עצמו להשיב את דמי הגזלה, הוא רשאי לשבת בסוכה אך אינו רשאי לברך על ישיבתה, ועיין חזון עובדיה עמ' נז, שחולק וסובר שאם הגזלן החליט בינו לבין עצמו להשיב את דמי הגזלה, אפשר לשבת בסוכה ולברך על ישיבתה.

יש סוברים שמותר להעמיד את הסכך על קורות מתכת, או לחבר אותו לסוכה על ידי אזיקונים וחוטי ברזל1. ואף שקורות מתכת, אזיקונים וחוטי ברזל אינם ראויים לשמש לסכך, אפשר להעמיד את הסכך על ידם. ויש חולקים וסוברים שאין להעמיד את הסכך בדברים שאינם ראויים לשמש סכך2, כיוון שחכמים חששו שאם אנשים יעמידו את הסכך בדברים שאינם כשרים לשמש סכך, הם יטעו ויסברו שאפשר גם לסכך בהם3.

להלכה נפסק שמותר להעמיד את הסכך בדברים שאינם כשרים לשמש סכך4, אך נכון לחשוש לדעת המחמירים, ולהעמיד את הסכך רק בדברים שכשרים לשמש סכך5. לכן, אדם שמסגרת סוכתו עשויה ממתכת לא יניח את הסכך על מסגרת המתכת, אלא יניח קרשי עץ לאורך הסוכה או לרוחבה, ועליהם יניח את הסכך(איור 72). ואף שקרשי העץ המעמידים את הסכך עומדים על מסגרת מתכת, אין בכך חשש, כיוון שגם לדעת הסוברים שאין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך, מותר להעמיד את מעמידי הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך ('מעמיד דמעמיד')7

קשירת הסכך שלא יעוף נחשבת גם היא כהעמדת הסכך. לכן אדם שחושש שהסכך של סוכתו יעוף ברוח, לא יחבר אותו עם ברגים ולא יקשור אותו בחוטי ברזל או באזיקונים8, אלא יניח על הסכך קרש עץ, ואת קרש העץ יחבר בברגים או באזיקונים9

סכך שיכול לעמוד ברוח מצויה, מותר לקשור אותו באזיקונים כדי שלא יעוף ברוח שאינה מצויה, כיוון שסכך העומד ברוח מצויה הוא סכך כשר, נמצא שהאזיקונים אינם משפיעים על כשרות הסכך, ואין להם דין מעמיד10.

מותר להעמיד את הסכך על כותל אבנים או על קיר בטון11. ואף שאבנים ובטון אינם כשרים לסיכוך, ולכתחילה אין להעמיד את הסכך על דבר שאינו ראוי לשמש סכך, אין בכך חשש; שכן הסיבה לכך שאין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך היא שמא אנשים יטעו ויסברו שמותר גם לסכך באותו דבר. אך אין חשש שאנשים יטעו ויסברו שאפשר לסכך את הסוכה באבנים, שכן ידוע שסוכה היא דירת עראי, ותקרה הנעשית מאבנים או מבטון היא תקרה של בית קבע12.

1.
שו"ע תרל יג, ומשנ"ב שם.
2.
ר"ן סוכה י א (בדפי הרי"ף).
3.
משנ"ב תרכט כב.
4.
עיין שו"ע תרל יג, ומשנ"ב שם, ערוך השלחן תרכט יט, חזון עובדיה עמ' מד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף נא. ועיין שו"ע תרכט ז, ומשנ"ב שם. ועיין אור לציון חלק ד פרק כד שאלה ח, ושונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרכט הערה י אות ט, בשם הגר"ח קנייבסקי, שהיושב בסוכה שסככהּ עומד על דבר שלא ראוי לסכך בו, יברך "לישב בסוכה", כיוון שההלכה היא כדעת הסוברים שמותר להעמיד את הסכך בדבר שאין מסככים בו. 
5.
משנ"ב תרל נט, ושער הציון שם ס, חזון עובדיה עמ' מד: טוב לחוש ולהיזהר, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף נא: ראוי. ועיין ערוך השלחן תרכט יט, שחולק וסובר שאין צורך להחמיר בזה. ביתר ביאור: עיין שער הציון תרל ס, שרבי יהודה וחכמים נחלקו אם מותר לסמוך את הסכך בדפנות המיטה, ונחלקו אמוראים אם טעמו של רבי יהודה שאוסר הוא משום שלדעתו סוכה צריכה להיות דירת קבע, והסוכה מיטלטלת על ידי המיטה, או משום שאין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לסכך בו, ודפנות המיטה אינן כשרות לסיכוך כיוון שהן מקבלות טומאה. הראשונים נחלקו אם הלכה כחכמים או כרבי יהודה, ובין אלו שפוסקים כרבי יהודה, ישנה מחלוקת איזה טעם התקבל להלכה. נמצא שרק למיעוט הראשונים הסוברים שהלכה כרבי יהודה וטעמו הוא שיש להעמיד את הסכך בדבר שראוי לסכך בו - אין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לסכך בו. ועיין שער הציון שם, שסיכם דין זה וכתב: "בוודאי יש לסמוך על דעת המקלים בזה, אכן לכתחילה נכון להזהר בזה לצאת ידי כל הדעות".
6.
הליכות שלמה פרק ח סעיף י. ועיין שם, שלא די להניח את קרשי העץ על גבי קורות המתכת, כיוון שבאופן זה הסכך מונח על קורות המתכת וקרשי העץ רק חוצצים בין הסכך לקורות המתכת, אלא יש להניח את קרשי העץ לרוחב הסוכה או לאורכה, ועל ידי זה יהיה ניכר שהסכך עומד על קרשי העץ, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף נא, וקובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פרק ו סעיף ח, שחולקים וסוברים שדי להעמיד את קרשי העץ על גבי קורות המתכת, ועיין תשובות והנהגות חלק ה סימן ר אות ד, שנוטה לדעה זו, וכן משמע משו"ת אור לציון חלק ד פרק כד הערה ח ד"ה ועל כל פנים, ועיין קובץ תשובות לגרי"ש אלישיב (תשע"ב) חלק ד סימן פא אות ב, שחולק וסובר שקרשי עץ המונחים על קורות מתכת נחשבים למעמידים את הסכך רק אם הסכך לא יעמוד בלי קרשי העץ, אך אם הסכך יעמוד בלעדיהם, אין הם נחשבים למעמידים את הסכך. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שעדיף להעמיד קרשי עץ לאורך הסוכה או לרוחבה, אך אם קרשי העץ חזקים דיים כדי להעמיד את הסכך, אפשר להעמידם על קורות המתכת, ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן פח אות ג.
7.
שו"ע תרכט ח, ומשנ"ב שם. ועיין חזון איש אורח חיים סימן קמג ס"ק ב, שחולק וסובר שגם את מעמידי הסכך יש להעמיד בדבר שראוי לשמש סכך, ועיין מקראי קודש לרב הררי (תשע"ג) פרק ד סעיף מג, שרוב ככול הפוסקים חולקים על החזון איש, ועיין שם, וספר הסוכה (תשע"ח) פרק יח סעיף ז, שפשט המנהג להקל בזה.
8.
חוט שני עמ' רי. ועיין שער הציון תרלג ו, שאין לחבר את הסכך בברגים ומסמרים גם משום שהסוכה צריכה להיות דירת עראי, ועיין שו"ת שבט הלוי חלק י סימן צג.  
9.
מור הרים סוכות עמ' קו.
10.
שונה הלכות תרכט יט, אור לציון חלק ד פרק כד שאלה ט, חוט שני עמ' רי, שו"ת בצל החכמה חלק ה סימן מד. ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף יא, שסכך שנקשר באזיקונים כדי שלא יעוף ברוח מצויה, ורוצים להכשירו לכתחילה, אין צורך להסיר את האזיקונים, אלא די להניח עליו קורות עץ כבדות שימנעו מהסכך לעוף, ופעולה זו תייתר את קשירת האזיקונים ותפקיע מהם שם 'מעמיד', וכן משמע מקובץ מבית לוי גיליון ד עמ' כג, ועיין חוט שני עמ' ריב, שחולק וסובר שכיוון שהאזיקונים העמידו תחילה את הסכך, הם אלו שנחשבים מעמידי הסכך, ואם רוצים שהסכך יהיה כשר לכל הדעות, יש להסיר את האזיקונים.
11.
שו"ע הרב תרכט יג, ומשנ"ב תרכט כב, וחזון איש אורח חיים סימן קמג ס"ק ב ד"ה ולסמוך. ועיין הליכות שלמה פרק ח סעיף ט, שדין מסגרת מתכת הקבועה בבניין כדין קיר אבנים, ומותר להעמיד עליה את הסכך (אך ראוי להניח על גבה קרשים, ולהעמיד את הסכך עליהם), ועיין מנחת יצחק חלק ד סימן מה, ואור לציון חלק ד פרק כד הערה ח ד"ה ועל כל פנים, שחולקים, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאפשר לסמוך על פסיקת הגרש"ז אוירבך. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף נו. ועיין שו"ת שבט הלוי חלק י סימן צה, שמותר להניח אבן על הסכך כדי שהסכך לא יעוף, כיוון שהדבר ידוע שאין מסככים באבנים, ועיין חוט שני עמ' רי, שחולק, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. 
12.
שו"ע הרב תרכט יג. ועיין משנ"ב תרכט כב.

גם לדעת הסוברים שאין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך, דין זה הוא מדרבנן. לכן גם לדעה זו, אין להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך מהתורה, אך ניתן להעמיד את הסכך בדבר שאינו ראוי לשמש סכך מדרבנן1. דין זה מבוסס על העיקרון ש'אין גוזרים גזרה לגזרה', כלומר חכמים אינם גוזרים שלא לעשות דבר מסוים מחשש שמא יבואו לעשות דבר איסור, אם גם דבר האיסור הוא רק מדרבנן. לכן אין גוזרים שלא להעמיד את הסכך בדבר שפסול לסיכוך, כאשר הוא פסול רק מדברי חכמים2. מכך עולה כי מותר לקשור את הסוכה בחוט כותנה, כיוון שמהתורה, חוט שאינו עשוי מצמר או מפשתים אינו מקבל טומאה, והסיבה שאין לסכך בחוט כותנה היא מדברי חכמים, כיוון שצורתו השתנתה ולא ניכר עליו שהוא גדל בקרקע3.

חוט פשתן, מותר להעמיד בו את הסכך, כיוון שהוא פסול לסיכוך רק מדברי חכמים4, שכן לא ניכר שהוא גדל בקרקע5. ויש מחמירים וסוברים שאין להעמיד את הסכך בחוט פשתן, כיוון שיש לחשוש לדעת הראשונים הסוברים שחוט פשתן מקבל טומאה מהתורה, והוא אינו ראוי לסיכוך מהתורה6.

1.
באור הלכה סימן תרל סעיף א ד"ה כל, כף החיים תרכט נה, מנחת שלמה תניינא סימן נה ד"ה וכמו כן, חזון עובדיה עמ' כה, אור לציון חלק ד פרק כד הערה יא, חוט שני עמ' ריא, קיצור הלכות מועדים לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף ל, הגר"י אריאל שליט"א בשו"ת רבבות אפרים חלק ח סימן תקכג ובשו"ת באהלה של תורה חלק ה סוף סימן נב. ועיין  משנ"ב תרכט כה, שסותר דברי עצמו ואוסר להעמיד את הסכך בדבר המקבל טומאה מדרבנן, ועיין שונה הלכות סימן תרכט סוף סעיף יט.
2.
ריטב"א סוכה כא ב ד"ה וחד, כף החיים תרכט נה.
3.
אור לציון חלק ד פרק כד הערה יא ד"ה וכיוון שחוטי, תשובות אביגדר הלוי עמ' תכא, ספר הסוכה (תשע"ח) פרק יח הערה 43, ובית דוד (שאול) פרק ו הערה 7 אותיות ב-ג. ועיין משנ"ב תרכט יב. 
4.
חזון עובדיה עמ' כד ד"ה עתה נבאר, אור לציון חלק ד פרק כד הערה יא ד"ה וכיוון שחוטי, וכן משמע מדברי הגר"י אריאל שליט"א בשו"ת רבבות אפרים חלק ח סימן תקכג. 
5.
עיין רמב"ם סוכה ה ד, ומשנ"ב תרכט יב, בפירוש הראשון.
6.
עיין אשרי האיש פרק כה אות יא, בית דוד (שאול) פרק ו הערה 7 אות ב. ביתר ביאור: חוטי פשתן המצויים היום הם טוויים ושזורים (מקראי קודש לרב הררי פרק ד הערה קח, הליכות מועד עמ' שה), ונחלקו ראשונים מדוע הם פסולים לסיכוך. לדעת רש"י (מובא בשער הציון תרכט יד) הם מקבלים טומאה, ופסולים לסיכוך מדאורייתא, ולדעת הרמב"ם (מובא במשנ"ב תרכט יב) הם אינם מקבלים טומאה, ופסולים לסיכוך מדרבנן מפני שהשתנתה צורתם ולא ניכר שהם גדלו בקרקע. לכן, לפי שיטת הרמב"ם מותר להעמיד בהם את הסכך, כיוון שהם פסולים לסיכוך מדרבנן, אך לפי שיטת רש"י לכתחילה לא ניתן להעמיד בהם את הסכך, כיוון שהם פסולים לסיכוך מדאורייתא.

סכך הסוכה צריך להיות סכך של דירת עראי, ולא סכך הדומה לתקרה של בית קבע. לכן סכך עבה וצפוף שמונע מגשם להיכנס לסוכה הוא סכך פסול, כיוון שהוא דומה לתקרה של בית קבע1. הסכך הראוי ביותר הוא סכך שיש בו רווחים קטנים של אוויר שהכוכבים נראים דרכם2. דווקא ראיית הכוכבים משמשת סימן למידת הרווחים הנצרכת לסכך ראוי, כיוון שראיית הכוכבים מזכירה לאדם שה' ברא את העולם ותכלית בריאת העולם היא לעובדו, כמו שנאמר: "כִּי אֶרְאֶה שָׁמֶיךָ מַעֲשֵׂי אֶצְבְּעֹתֶיךָ יָרֵחַ וְכוֹכָבִים אֲשֶׁר כּוֹנָנְתָּה, מָה אֱנוֹשׁ כִּי תִזְכְּרֶנּוּ וּבֶן אָדָם כִּי תִפְקְדֶנּוּ וכו', ה' אֲדֹנֵינוּ מָה אַדִּיר שִׁמְךָ בְּכָל הָאָרֶץ"3.

1.
משנ"ב תרלא ו. ועיין שם, שיש חולקים ומכשירים סכך זה, ועיין חזון עובדיה עמ' לד, שהכריע כדבריהם.
2.
שו"ע תרלא ג, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם, שגם אם הכוכבים אינם נראים דרך הסכך, הסכך כשר. ועיין משנ"ב תרלא ה, ומועדים וזמנים חלק ו סימן עא ד"ה תבנא, שדי בכך שהכוכבים נראים דרך הסכך בחלק מהסוכה, ועיין משנ"ב שם, שבמקומות חמים, אפשר להניח סכך מרובה כדי שלא יהיה חם בסוכה, ובלבד שיהיו חריצי אוויר דקים שהשמש נכנסת דרכם. 
3.
תהילים פרק ח פסוקים ד-ה. עיין פרי מגדים סימן תרלא אשל אברהם ס"ק ב.

תפקיד הסכך לעשות צל בסוכה1, לכן כשרות הסוכה תלויה בכך שרוב שטח גג הסוכה יכוסה בסכך כשר ('צלתה מרובה מחמתה')2

סוכה שרובה מסוככת בסכך צפוף שצלתו מרובה מחמתו, ומעט ממנה מסוכך בסכך דליל שחמתו מרובה מצלתו (איור 23), יש לבדוק את כמות הסכך בגג הסוכה. אם רוב הגג מכוסה בסכך כשר, הסוכה כשרה, כולל החלקים שחמתם מרובה מצלתם, ואם רוב הגג אינו מכוסה בסכך כשר, הסוכה פסולה3.

לדעת הר"ן יש להחמיר יותר בדין זה. לדבריו, אם יש בסוכה שטח של שבעה על שבעה טפחים (56 ס"מ על 56 ס"מ) שהחמה מרובה בו על הצל (איור 26), אין לאכול ולישון באותו שטח, אף ששאר הסוכה מסוככת כראוי וצלתה מרובה מחמתה. הטעם לכך הוא ששיעור שבעה על שבעה טפחים הוא השיעור המינימלי הנדרש להכשר סוכה, ולכן שיעור זה הוא שיעור חשוב, והוא אינו בטל לרוב הסוכה שצלתה מרובה מחמתה. ולכתחילה יש להחמיר כן4.

1.
עיין ריטב"א סוכה ב א ד"ה ושחמתה.
2.
עיין שו"ע תרלא א, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע תרל א, שכאשר בוחנים אם צלתה של הסוכה מרובה מחמתה, אין להתחשב בשמש הנכנסת לסוכה דרך דפנות הסוכה, אלא רק בשמש הנכנסת לסוכה דרך גג הסוכה. ועיין שו"ע תרלא א, שאם חצי משטח גג הסוכה מסוכך כראוי וחציו אינו מסוכך, הסוכה פסולה, כיוון שדרך קרני השמש להתרחב, וברצפת הסוכה הרוב אינו מוצל, ועיין אגרות משה אורח חיים חלק א סימן קפב, ושו"ת שבט הלוי חלק ג סימן עח אות ו ד"ה אבל, שאם רוב שטח גג הסוכה מסוכך, הסוכה כשרה, ואין צריך לבדוק את שיעור הצל ברצפת הסוכה.
3.
שו"ע תרלא ב, ומשנ"ב שם. ועיין שם ושם, שאם ברוב הסוכה החמה מרובה מהצל, הסוכה פסולה איור 24 ועיין ספר הסוכה (תשע"ח) פרק יט סעיף ו, שאם בחלק הסוכה שצלתו מרובה מחמתו ישנו שיעור סוכה והוא מוקף בשלש דפנות, אותו החלק נחשב כסוכה בפני עצמה והוא כשר (איור 25- יש לציין ליד החלק שחמתו מרובה מצילתו [איפה שהפס השחור]: החמה מרובה על הצל, וליד החלק שצילתו מרובה מחמתו [איפה שהפס האדום]: הצל מרובה על החמה).
4.
רמ"א תרלא ב, על פי דעת הר"ן. ועיין שו"ע שם, שהשמיט את דברי הר"ן, וסתם כרוב הפוסקים שחולקים על הר"ן וסוברים שאם הסוכה בכללותה כשרה, אפשר לשבת תחת שטח שחמתו מרובה מצלתו, גם אם הוא בגודל של שבעה על שבעה טפחים, ועיין ערוך השלחן תרלא ה, שהכריע כדעת השלחן ערוך, ועיין חזון עובדיה עמ' עב הערה לו, שמשמע שאף שעיקר ההלכה ליוצאי ספרד כשלחן ערוך, טוב שגם יוצאי ספרד יחמירו בדין זה כרמ"א. 

כאשר בונים את הסוכה, יש לעשות תחילה את הדפנות ולאחר מכן להניח את הסכך על הסוכה1. דין זה נלמד מדרשת חכמים על הפסוק: "'חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ'2- תעשה - ולא מן העשוי"3. משמעותה של דרשה זו היא שהסכך צריך להיעשות על ידי פעולה בגוף הסכך, ולא על ידי פעולה בדבר אחר שתגרום בעקיפין ליצירת הסכך. לדוגמה: הבונה סוכה על ידי חפירת חלל בתוך ערמת תבואה, סוכתו פסולה, כיוון שהסכך לא נעשה על ידי מעשה בגוף הסכך, אלא על ידי מעשה בתבואה שתחתיו4. לדעת פוסקים רבים, לא רק סכך שנעשה על ידי מעשה בדבר אחר - פסול לפי הדרשה "תעשה - ולא מן העשוי", אלא גם סכך הנעשה על ידי מעשה בגופו, אך עיקרו ומהותו מתקבלים על ידי מעשה בדבר אחר - פסול. דוגמה לכך היא עשיית הסכך לפני הדפנות. כיצד? עיקרו ותכליתו של הסכך הוא היותו מסוכך על מרחב תָחום הנמצא תחתיו. סכך ללא דפנות הוא סכך ש'גופו' קיים אך עיקרו ומהותו חסרים, ועשיית הדפנות לאחר הנחתו היא זו שמשלימה את עיקרו ומהותו. נמצא שעיקרו ומהותו של הסכך לא ניתנו לו על ידי מעשה בגוף הסכך אלא על ידי מעשה בדפנות, ולכן גם סכך כזה פסול על פי הדרשה "תעשה - ולא מן העשוי"5

הנחת הסכך צריכה להיעשות לאחר בניית כל הדפנות הדרושות להכשרת הסוכה, וגובהן צריך להיות לפחות עשרה טפחים6. אמנם אם הדפנות צמודות לסכך, אפשר להסתפק בעשיית דפנות בגובה טפח לפני הנחת הסכך, שכן זהו הגובה הנמוך ביותר הנדרש כדי להחשיב מרחב מוקף לאוהל7. לכן מותר להניח סכך על פרגולה שאין לה דפנות, אם בחלקה העליון של הפרגולה ישנם קרשים בגובה טפח המקיפים אותה8 (איור 22).

 

אדם שלא ידע את ההלכה ופרס את הסכך על הסוכה לפני עשיית הדפנות, יעשה לסוכה דפנות, ולאחר מכן יגביה מעט את הסכך ויחזור ויניחנו9

סכך שהונח כאשר היו דפנות לסוכה ולאחר מכן דפנות הסוכה נפלו, אין צורך להניחו שוב לאחר הרמת הדפנות, כיוון שהסכך הונח מתחילה כראוי10

יש מפוסקי ספרד שחולקים וסוברים שסכך שהונח לפני עשיית הדפנות הוא סכך כשר בדיעבד11.

1.
רמ"א תרלה א, חזון עובדיה עמ' לח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף כז.
2.
דברים טז יג.
3.
סוכה יב א, שו"ע תרלה א.
4.
עיין שו"ע תרלה א, ומשנ"ב שם.
5.
עיין רמ"א תרלה א, ומשנ"ב שם, בן איש חי שנה ראשונה פרשת האזינו סעיף ב, אור לציון חלק ד פרק כו שאלה ח. ועיין משנ"ב תרלה י, שיש חולקים וסוברים שסכך שהונח לפני הדפנות הוא סכך כשר, ועיין הערה 59. ועיין משנ"ב תרכו יח, וכף החיים תרכו לה, וקיצור שולחן ערוך (טולידאנו) סימן תקסט סעיף ה, ואור לציון חלק ד פרק כב שאלה ד, שאין להניח סכך תחת גג נפתח לפני פתיחת הגג, כיוון שסכך הנתון תחת גג אינו נחשב סכך, והסרת הגג היא זו שמכשירה אותו להיחשב סכך, ועיין רמ"א תרכו ג, שחולק, ועיין לבוש תרכו ג, שטעמו של הרמ"א הוא שהגג הוא מעכב חיצוני, ואין הוא מפקיע מהסכך הנתון תחתיו שֵם סכך, ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קנח, שפסק כרמ"א.
6.
משנ"ב תרלה יא, וחוט שני עמ' רב, וספר הסוכה (תשע"ח) פרק י סעיף ב.
7.
רמ"א תרלה א. ועיין הליכות שלמה פרק ח דבר הלכה טז, וחוט שני עמ' רא, שאין הכרח שהדפנות תהיינה צמודות לסכך, ודי שהן תהיינה סמוכות לו במרחק של פחות משלושה טפחים.
8.
ספר הסוכה (תשע"ח) חלק ב פרק מו סעיף יב.
9.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף כז, ושו"ת אור לציון חלק ד פרק כו שאלה ח, על פי שו"ע תרכו ב. ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף כו, וקובץ מבית לוי חלק ב עמ' כב, שדי להגביה את הסכך מעט, ועיין חוט שני עמ' קצה, שיש להגביה את הסכך לפחות טפח. ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף כו, שכל יחידת סכך צריכה להיות מוגבהת כולה יחד, ואין להגביה חלק אחד מהיחידה, כגון קצה אחד של קרש או קצה אחד של מחצלת, ולאחר מכן את החלק השני, ועיין חוט שני עמ' קצה, שחולק וסובר שניתן להגביה חלק אחד מיחידת הסכך, ולאחר מכן את חלקו השני.
10.
מקראי קודש לגרצ"פ פרנק (תשע"ג) סוכות חלק א סימן יט, כף החיים תרלה יח, שו"ת שבט הלוי חלק ז סימן נו ד"ה הנה, חזון עובדיה עמ' מ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף כט. ועיין מקראי קודש שם, ושו"ת רב פעלים חלק א אורח חיים סימן לד, שדין זה נכון רק כאשר דפנות הסוכה נפלו לאחר כניסת החג, ועיין חזון עובדיה עמ' מב, ושו"ת שרגא המאיר חלק ז סוף סימן קיז, שחולקים וסוברים שדין זה נכון גם כאשר הדפנות נפלו לפני כניסת החג.
11.
ברכי יוסף תרלה ב, חזון עובדיה עמ' לח, משנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תרלה י. ועיין חזון עובדיה שם, שאפשר לברך "לישב בסוכה" על אכילה בסוכה שסככהּ הונח לפני הדפנות, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק נ סעיף כח, שחולק.

סוכה שנעשתה שלא לשם החג אלא כדי לשבת בה ולהנות מֵצִילָהּ כל ימות השנה, היא סוכה כשרה, כיוון שדי בכך שהסוכה תיעשה לשם צל ואין צורך שהיא תיעשה בכוונה מיוחדת לשם החג1. אמנם לקראת החג יש להוסיף לה מעט סכך בשיעור של טפח על טפח (שמונה ס"מ על שמונה ס"מ)2, כדי שיהיה ניכר שהישיבה בה בחג היא לשם מצווה, ולא לשם תענוג כפי שיושבים בה בכל ימות השנה3.

1.
שו"ע תרלה א, ומשנ"ב שם.
2.
שו"ע תרלו א. ועיין שם, שאפשר להוסיף סכך בעובי הפחות מטפח, אם הוא נמשך לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה. ועיין משנ"ב תרלו ד, ושער הציון שם ד, וחזון עובדיה עמ' סב, שהסוכה כשרה גם אם לא מוסיפים לה סכך, ותוספת הסכך היא מצווה לכתחילה, ועיין כף החיים תרלו ו, שחולק וסובר שיש לחשוש לדעות שהסוכה פסולה אם לא מוסיפים לה סכך, ואין לברך "לישב בסוכה" בסוכה שנעשתה שלא לשם החג ולא הוסיפו לה סכך. ועיין משנ"ב תרלו ז, שסוכה שנעשתה לשם החג והיא עומדת משנה לשנה, יש לחדש בה דבר כל שנה לקראת החג, ועיין ערוך השלחן תרלו א, וחזון עובדיה עמ' סד סוף הערה ל, שחולקים. ועיין משנ"ב תרלו ד, שדין סוכה שנעשתה על ידי גוי כדין סוכה שנעשתה שלא לשם החג, וצריך לחדש בה דבר, ועיין חזון עובדיה עמ' נו, שסוכה שנעשתה על ידי פועל גוי עבור ישראל, מן הדין אין צריך לחדש בה דבר, אך טוב לחדש בה דבר. ועיין חזון עובדיה עמ' נז, שטוב שלא לבנות את הסוכה על ידי גוי כיוון שקדושת הסוכה גדולה מאוד.
3.
ב"ח סימן תרלו ד"ה ומ"ש ואם עשאה. ועיין משנ"ב תרלו ד, שכתב טעם אחר, כדי שלא יטעו להכשיר סוכה שנעשתה כדי לדור בה, שהיא פסולה מהתורה, ועיין לבוש תרלו א, שכתב טעם אחר, משום חיבוב מצווה.

העושה סוכה כדי שיהיה לו מקום מוצנע ומוסתר מעין רואים, סוכתו פסולה, כיוון שהסוכה צריכה להיעשות כדי ליהנות מהצל שבה1. וכן סכך רטוב שהונח על הסוכה כדי שיתייבש הוא סכך פסול, כיוון שלא הונח כדי להצל2.

1.
שו"ע תרלה, ומשנ"ב שם א. ועיין שו"ע תרכו ב, ומשנ"ב תרלו ט, שניתן להכשיר סוכה זו על ידי הגבהת הסכך מעט, והנחתו חזרה לשם צל, ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף כו, וקובץ מבית לוי חלק ב עמ' כב, שדי להגביה את הסכך מעט, ועיין חוט שני עמ' קצה, שיש להגביה את הסכך לפחות טפח. ועיין אשרי האיש פרק כה סעיף כו, שכל יחידת סכך צריכה להיות מוגבהת כולה יחד, ואין להגביה חלק אחד מהיחידה, כגון קצה אחד של קרש או קצה אחד של מחצלת, ולאחר מכן את החלק השני, ועיין חוט שני עמ' קצה, שחולק וסובר שניתן להגביה חלק אחד מיחידת הסכך, ולאחר מכן את חלקו השני. ועיין מרומי שדה סוכה ח ב ד"ה מאי כהלכתה, וחזון עובדיה עמ' נז, ומנחת אשר מועדים א עמ' קנו ואילך, שהבונה סוכה ומתכוון שהסוכה תהיה לשם מצווה, אינו צריך לכוון בפירוש שהסוכה תהיה לשם צל.
2.
שו"ע תרכט טו, ומשנ"ב שם מא.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ