logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק ד - 'עומד מרובה על הפרוץ', 'צורת הפתח' ו'פְּסָל היוצא מהסוכה'. פרק ד - 'עומד מרובה על הפרוץ', 'צורת הפתח' ו'פְּסָל היוצא מהסוכה'

'צורת הפֶּתַח'

facebook email whatsapp

'צורת הפתח' היא מבנה של שני עמודים המשמשים כמזוזות, ועל גביהם עמוד המשמש כמשקוף (איור 19.1- צורת הפתח כשרה) (איור 19- צורת הפתח פסולה, כיוון שהמשקוף אינו עומד על גבי המזוזות)1. צורת הפתח אינה נחשבת למחיצה כשרה2, אך אפשר להאריך על ידהּ מחיצה קיימת3. לכן דופן שאורכה לפחות שבעה טפחים, ורוצים להאריך אותה מבלי להעמיד קרשים או יריעות לכל אורך הדופן, ניתן להאריך אותה על ידי צורת הפתח (איור 68).

קל יותר להאריך דופן על ידי דין עומד מרובה על הפרוץ מאשר על ידי דין צורת הפתח, כיוון שכדי להאריך דופן על ידי דין צורת הפתח, יש להעמיד שני עמודים ועמוד שלישי על גביהם, וכדי להאריך דופן על ידי דין עומד מרובה על הפרוץ, די להעמיד עמוד אחד בלבד. אך החיסרון בהארכת דופן על ידי דין עומד מרובה על הפרוץ הוא שאי אפשר להאריך את הדופן בשיעור גדול יותר מחלק הדופן העומד, כיוון שאז ה'עומד' לא יהיה מרובה על ה'פרוץ', ובמצב זה יש להאריך את הדופן על ידי צורת הפתח. 

לדוגמה: כאמור לעיל, סוכה העשויה כצורת הסוכה שבאיור 103 היא סוכה פסולה. במקרה זה, העמדת עמוד בקצה רוחב הסוכה לא תועיל להכשיר את הסוכה מדין עומד מרובה על הפרוץ, כיוון שה'עומד' אינו מרובה על ה'פרוץ', אך העמדת צורת הפתח מקצה הדופן העומדת עד קצה הסוכה, תועיל להכשיר סוכה זו (איור 102).

 

כאמור לעיל, אף שאפשר להכשיר סוכה על ידי דין עומד מרובה על הפרוץ או על ידי צורת הפתח, הטוב ביותר הוא לבנות סוכה בעלת דפנות שלמות3.

4 הערות

1.
עיין ספר הסוכה (תשע"ח) חלק ב פרק מח. ועיין שם סעיף ו, שצורת הפתח צריכה להיות ברוחב של לפחות ארבעה טפחים, כיוון שאין דרך פתח להיות צר מארבעה טפחים.
2.
ביאור הלכה תרל ב ד"ה שיעמיד, וספר הסוכה (תשע"ח) חלק ב פרק מח סעיף ג.
3.
שו"ע תרל ה, ושער הציון שם כד, וספר הסוכה (תשע"ח) חלק ב פרק מח סעיף ד.
4.
עיין רמ"א תרל ה, ומשנ"ב שם.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ