תוכן עניינים
הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
פרק ד - 'עומד מרובה על הפרוץ', 'צורת הפתח' ו'פְּסָל היוצא מהסוכה'. פרק ד - 'עומד מרובה על הפרוץ', 'צורת הפתח' ו'פְּסָל היוצא מהסוכה'
"פְּסָל (סכך כשר1) היוצא מן הסוכה נידון כסוכה"2. כלומר, אם סכך כשר בולט מסוכה כשרה לכיוון הרוח הרביעית הפתוחה של הסוכה, ואחת מדפנות הסוכה נמשכת עמו, כל השטח שמול הדופן נחשב חלק מהסוכה3(איור 110). לכן אדם שיש לו סוכה כשרה והוא רוצה להגדיל אותה, יכול להאריך את אחת הדפנות, וכל המרחב המסוכך מול אותה דופן ייחשב חלק מהסוכה.
כאמור לעיל, כאשר רוצים להאריך את אחת הדפנות, אפשר להאריך אותה על ידי דין עומד מרובה על הפרוץ או על ידי צורת הפתח. לכן אדם שיש לו סוכה בעלת שלוש דפנות שאורך דפנותיה שלושה מטרים, והוא רוצה להגדיל אותה, יכול להניח בהמשך קו אחת הדפנות, עמוד בעובי כלשהו, הרחוק מהדופן שני מטרים ותשעים סנטימטרים4. על ידי זה, כל השטח מתחילת הדופן עד העמוד נחשב לדופן אחת ארוכה, ומכיוון שרוב הדופן מלאה, שני המטרים ותשעים הסנטימטרים הפרוצים מקבלים את דין רוב הדופן ונחשבים מלאים, והשטח שמולם נחשב חלק מהסוכה מדין פסל היוצא מן הסוכה (איור 70). ואם הוא רוצה להאריך את הדופן בשיעור גדול יותר מאורך הדופן הקיימת, כגון שהוא רוצה להאריך את הסוכה בשלושה מטרים וחצי, הוא יכול לעשות צורת הפתח באורך זה, וכך כל השטח שכנגד צורת הפתח ייחשב חלק מהסוכה, מדין פסל היוצא מן הסוכה5 (איור 71).
אף ש"פסל היוצא מן הסוכה נידון כסוכה", והשטח שמול הדופן היוצאת מהסוכה נחשב חלק מהסוכה לכל דבר ועניין, מצווה מן המובחר ששלוש הדפנות של הסוכה תהיינה שלמות, ולא יהיה בהן שום מקום פתוח, מלבד פתח הסוכה6.