logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק א - בניית הסוכה ודפנותיה. פרק א - בניית הסוכה ודפנותיה

גובה הדפנות ואורכן

facebook email whatsapp

גובהן של דפנות הסוכה צריך להיות לפחות עשרה טפחים1 (82 ס"מ, ויש מחמירים: 100 ס"מ2), ואורכן צריך להיות לפחות שבעה טפחים3 (58 ס"מ, ויש מחמירים: 70 ס"מ4). נמצא שחלל הסוכה צריך להיות לפחות שבעה על שבעה טפחים5,(איור 17, איור 18)
וגובהה של הסוכה צריך להיות לפחות עשרה טפחים6

הטעם לכך שהסוכה צריכה להיות בגובה עשרה טפחים לפחות הוא שסוכה הנמוכה מגובה זה היא 'דירה סרוחה', ואין היא ראויה למגורים7. והטעם לכך שהסוכה צריכה להיות בגודל שבעה על שבעה טפחים לפחות הוא שסוכה הקטנה משיעור זה, ראשו ורובו של אדם בתוספת שולחן קטן אינם ראויים להיכנס בה8

יש מצבים שבהם הסוכה כשרה גם אם אורכה של אחת הדפנות הוא טפח ומשהו, כמו שאמרו חכמים: "שתיים כהלכתן ושלישית אפילו טפח"9, אך ההלכות המובאות להלן הן לפי ההנחה שאורכן של כל אחת מדפנות הסוכה הוא לפחות שבעה טפחים10. זאת כיוון שההנהגה הרצויה לכתחילה היא שאורך כל הדפנות תהיינה לפחות שבעה טפחים11, וברוך ה', חומרי הגלם מצויים היום, ואין קושי לבנות סוכה ראויה לכתחילה.

11 הערות

1.
שו"ע תרל ט, ומשנ"ב שם. ו
2.
ספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק ו סעיף ג. שיעור 82 ס"מ הוא לפי הגרא"ח נאה, ושיעור 100 ס"מ הוא לפי החזון איש. ועיין ביאור הלכה רעא יג סוף ד"ה של רביעית, שבדיני דאורייתא יש להחמיר כשיטת החזון איש, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שמעיקר הדין ניתן להקל כדעת הגרא"ח נאה גם בדיני דאוריתא. ועיין שיעורי תורה לגרא"ח נאה עמ' רנד, וספר הסוכה חלק ב פרק סז עמ' שסד, שבשיעור מידות הסוכה יש לחשב את מידת הטפח על פי טפח ש­­ֹוֹחק (מרווח), שהוא גדול מטפח רגיל ב 1/48, ולכן שיעור עשרה טפחים הוא 82 ס"מ ולא 80 ס"מ.
3.
עיין שו"ע סימן תרל סעיף ג וסימן תרלד סעיף א, ומשנ"ב תרל ו.
4.
ספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק ו סעיף ג. שיעור 58 ס"מ הוא לפי הגרא"ח נאה, ושיעור 70 ס"מ הוא לפי החזון איש.
5.
שו"ע תרלד א. ועיין משנ"ב תרלד א, וביאור הלכה תרלד א ד"ה סוכה, שלדעת המגן אברהם, סוכה גדולה שיוצאת ממנה בליטה שאין בה שבעה על שבעה טפחים (איור 17), אין לשבת באותה בליטה, כיוון שהיא צרה ואינה ראויה למגורים, ועיין ביאור הלכה שם, שדרך החיים חולק וסובר שלדעת המגן אברהם די בכך שרוחב הבליטה הוא שבעה טפחים, ואין צורך שאורך הבליטה יהיה שבעה טפחים, (איור 18), ועיין חזון איש אורח חיים סימן קמד סוף ס"ק ו, שהכריע כדעת דרך החיים, ועיין ספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק ו הערה 11.
6.
שו"ע תרלג ח. עיין שו"ע תרלג ט, שסוכה שגובהה יותר מעשרה טפחים, אך חלק מהסכך משתלשל ויורד לתוך עשרה טפחים, היא סוכה פסולה, כיוון שקשה לגור בסוכה כזו והיא נחשבת דירה סרוחה. ועיין שו"ע תרלג א, שסוכה הגבוהה למעלה מעשרים אמה היא סוכה פסולה.
7.
לבוש תרלג ח, ערוך השלחן תרלג י.
8.
משנ"ב תרלד א.
9.
סוכה ו ב, שו"ע תרל ב.
10.
כמו כן ההלכות המובאות להלן כתובות לפי ההנחה ששבעת הטפחים המינימליים ההכרחיים לכשרות הדופן עשויים מחומר מלא, ואין צורך להסתמך על דיני 'לבוד', 'פרוץ מרובה על העומד' או 'צורת הפתח' כדי להכשירם.
11.
רמ"א תרל ה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ