logo-white

תוכן עניינים

הלכות סוכות

הלכות סוכות מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א

פרק א - בניית הסוכה ודפנותיה

facebook email whatsapp

מצווה על האדם לבנות את הסוכה בעצמו, שכן כלל בידינו: 'מצווה בו יותר מבשלוחו'1. זאת כיוון שעל ידי קיום המצווה בגופו, האדם מתקן את גופו ונעשה כלי מוכן לקבלת אור וקדושה2.

המדקדקים מתחילים בבניית הסוכה מיד במוצאי יום הכיפורים, כדי ללכת מחיל אל חיל ולהתחיל את השנה בדבר מצווה3; ומסיימים את בנייתה למחרת בבוקר לאחר תפילת שחרית, כדי לקיים מה שנאמר: "מצווה הבאה לידך אל תחמיצנה"4. ומי שאינו מדקדק במעשיו ולא התחיל לבנות את הסוכה במוצאי יום הכיפורים, מצווה בידו שיתחיל בעשייתה מיד למחרת לאחר תפילת שחרית, וישתדל לגמור את כולה בו ביום5.

1.
קיצור שלחן ערוך (גאנצפריד) קלד א. ועיין פרי מגדים סימן תלב אשל אברהם ס"ק ה, וספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק ג סעיף ח, שדי בקיום קצת מהמצווה בעצמו, כדי לצאת ידי הכלל של 'מצווה בו יותר מבשלוחו', ועיין שו"ע הרב תלב ח, שחולק וסובר שיש לקיים את כל המצווה בעצמו כדי לצאת ידי הכלל של 'מצווה בו יותר מבשלוחו'. ועיין חזון עובדיה עמ' נז, שטוב שלא לבנות את הסוכה על ידי גוי כיוון שקדושת הסוכה גדולה מאוד.
2.
בית ישראל (למגיד מקוז'ניץ) קידושין מא א.
3.
רמ"א תרכד ה, וסדר היום תחילת סדר מצוות סוכה.
4.
רמ"א תרכה א, ומשנ"ב שם. 
5.
משנ"ב תרכה ב.

סוכה שיש לה שלוש דפנות היא סוכה כשרה1 (איור 16), אך סוכה שיש לה ארבע דפנות מהודרת יותר2 (איור 15ב). זאת כיוון שהיא נאה יותר ונאמר בתורה: "זֶה אֵ-לִי וְאַנְוֵהוּ"3, ודרשו מכך חכמים שיש לקיים את המצוות באופן נאה4. ועוד שהישיבה בסוכה צריכה להיות דומה לישיבה בבית, ולבית יש ארבעה קירות5.

1.
שו"ע תרל ב, ומשנ"ב שם ו.
2.
של"ה סוכה נר מצות אות ג, פרי מגדים סימן תרמג משבצות זהב ס"ק ד, חיי אדם קמו ג, שונה הלכות תרל ט. ועיין רמ"א תרל ה, ושער הציון תרמ נ, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שסב. 
3.
שמות טו ב.
4.
שבת קלג ב.
5.
של"ה סוכה נר מצות אות ג.

גובהן של דפנות הסוכה צריך להיות לפחות עשרה טפחים1 (82 ס"מ, ויש מחמירים: 100 ס"מ2), ואורכן צריך להיות לפחות שבעה טפחים3 (58 ס"מ, ויש מחמירים: 70 ס"מ4). נמצא שחלל הסוכה צריך להיות לפחות שבעה על שבעה טפחים5,(איור 17, איור 18)
וגובהה של הסוכה צריך להיות לפחות עשרה טפחים6

הטעם לכך שהסוכה צריכה להיות בגובה עשרה טפחים לפחות הוא שסוכה הנמוכה מגובה זה היא 'דירה סרוחה', ואין היא ראויה למגורים7. והטעם לכך שהסוכה צריכה להיות בגודל שבעה על שבעה טפחים לפחות הוא שסוכה הקטנה משיעור זה, ראשו ורובו של אדם בתוספת שולחן קטן אינם ראויים להיכנס בה8

יש מצבים שבהם הסוכה כשרה גם אם אורכה של אחת הדפנות הוא טפח ומשהו, כמו שאמרו חכמים: "שתיים כהלכתן ושלישית אפילו טפח"9, אך ההלכות המובאות להלן הן לפי ההנחה שאורכן של כל אחת מדפנות הסוכה הוא לפחות שבעה טפחים10. זאת כיוון שההנהגה הרצויה לכתחילה היא שאורך כל הדפנות תהיינה לפחות שבעה טפחים11, וברוך ה', חומרי הגלם מצויים היום, ואין קושי לבנות סוכה ראויה לכתחילה.

1.
שו"ע תרל ט, ומשנ"ב שם. ו
2.
ספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק ו סעיף ג. שיעור 82 ס"מ הוא לפי הגרא"ח נאה, ושיעור 100 ס"מ הוא לפי החזון איש. ועיין ביאור הלכה רעא יג סוף ד"ה של רביעית, שבדיני דאורייתא יש להחמיר כשיטת החזון איש, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שמעיקר הדין ניתן להקל כדעת הגרא"ח נאה גם בדיני דאוריתא. ועיין שיעורי תורה לגרא"ח נאה עמ' רנד, וספר הסוכה חלק ב פרק סז עמ' שסד, שבשיעור מידות הסוכה יש לחשב את מידת הטפח על פי טפח ש­­ֹוֹחק (מרווח), שהוא גדול מטפח רגיל ב 1/48, ולכן שיעור עשרה טפחים הוא 82 ס"מ ולא 80 ס"מ.
3.
עיין שו"ע סימן תרל סעיף ג וסימן תרלד סעיף א, ומשנ"ב תרל ו.
4.
ספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק ו סעיף ג. שיעור 58 ס"מ הוא לפי הגרא"ח נאה, ושיעור 70 ס"מ הוא לפי החזון איש.
5.
שו"ע תרלד א. ועיין משנ"ב תרלד א, וביאור הלכה תרלד א ד"ה סוכה, שלדעת המגן אברהם, סוכה גדולה שיוצאת ממנה בליטה שאין בה שבעה על שבעה טפחים (איור 17), אין לשבת באותה בליטה, כיוון שהיא צרה ואינה ראויה למגורים, ועיין ביאור הלכה שם, שדרך החיים חולק וסובר שלדעת המגן אברהם די בכך שרוחב הבליטה הוא שבעה טפחים, ואין צורך שאורך הבליטה יהיה שבעה טפחים, (איור 18), ועיין חזון איש אורח חיים סימן קמד סוף ס"ק ו, שהכריע כדעת דרך החיים, ועיין ספר הסוכה (תשע"ח) חלק א פרק ו הערה 11.
6.
שו"ע תרלג ח. עיין שו"ע תרלג ט, שסוכה שגובהה יותר מעשרה טפחים, אך חלק מהסכך משתלשל ויורד לתוך עשרה טפחים, היא סוכה פסולה, כיוון שקשה לגור בסוכה כזו והיא נחשבת דירה סרוחה. ועיין שו"ע תרלג א, שסוכה הגבוהה למעלה מעשרים אמה היא סוכה פסולה.
7.
לבוש תרלג ח, ערוך השלחן תרלג י.
8.
משנ"ב תרלד א.
9.
סוכה ו ב, שו"ע תרל ב.
10.
כמו כן ההלכות המובאות להלן כתובות לפי ההנחה ששבעת הטפחים המינימליים ההכרחיים לכשרות הדופן עשויים מחומר מלא, ואין צורך להסתמך על דיני 'לבוד', 'פרוץ מרובה על העומד' או 'צורת הפתח' כדי להכשירם.
11.
רמ"א תרל ה.

כשרוּת הסוכה תלויה לא רק במספר הדפנות ובאורכן, אלא גם בדרך הנחתן. סוכה שדפנותיה אינן צמודות זו לזו היא סוכה פסולה, אף שיש לה שלוש דפנות כשרות1(איור 20).

 

כדי שהסוכה תהיה כשרה, אין צורך שכל הדפנות תהיינה צמודות זו לזו, אלא די בכך ששתי דפנות תהיינה צמודות זו לזו2 (איור 101).

1.
רמ"א תרל ה, ומשנ"ב שם. ועיין שם ושם, שגם אם הדפנות מחוברות על ידי צורת הפתח, הסוכה פסולה. הצורך בכך ששתי דפנות תהיינה צמודות זו לזו נקרא בלשון הפוסקים "עריבן". ועיין באור הלכה תרל ה ד"ה כי המחיצות, שאם יש מרחק של פחות משלושה טפחים בין דופן לדופן, דין לבוד מחשיב אותן כצמודות זו לזו.
2.
רמ"א תרל ה, ומשנ"ב שם, וחוט שני עמ' רכה.

כשרות הסוכה תלויה גם בכך שלפחות שתי דפנות תהיינה דפנות שלמות שנמשכות לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה1. לדוגמה: סוכה העשויה כצורת הסוכה שבאיור איור 100, היא סוכה פסולה, כיוון שרק דופן אחת נמשכת לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה, אך שתי הדפנות האחרות (דופן ב ודופן ג) הן דפנות חסרות, שאינן נמשכות לכל אורך הסוכה או לכל רוחבה.

כדי להכשיר סוכה זו, יש להאריך את דופן ב עד קצה הסוכה

1.
עיין שו"ע תרלה, ומשנ"ב שם כב, וספר הסוכה (תשע"ח) חלק ב פרק נ. ועיין פרק ד, שישנם מצבים בהם אפשר להחשיב דופן סוכה כאילו היא נמשכת לכל אורך הסוכה על ידי דין עומד מרובה על הפרוץ או על ידי צורת הפתח.

ניתן לבנות את דפנות הסוכה מכל חומר שהוא1. בזמננו מצויות סוכות שיש להן מסגרת ברזל ודפנותיהן עשויות בד ('סוכות לנצח'). יתרונן של סוכות אלו הוא שקל לבנותן ולפרקן, שטח האחסון שלהן מועט ומחירן זול, אך כשרותן של סוכות אלו שנויה במחלוקת, כיוון שדפנות הבד שלהן נעות ברוח. יש סוברים שסוכות אלו פסולות, שכן אמרו חכמים "כל מחיצה שאינה יכולה לעמוד ברוח מצויה - אינה מחיצה"2, ודפנות בד אינן עומדות ברוח מצויה, שהרי הרוח מניעה אותן אנה ואנה. ויש חולקים וסוברים שסוכות אלו כשרות, ומה שאמרו חכמים "כל מחיצה שאינה יכולה לעמוד ברוח מצויה - אינה מחיצה", כוונתם שהרוח מניעה את המחיצה באופן שהמחיצה נפסלת, כגון שהרוח מרחיקה את המחיצה שלושה טפחים מעל הקרקע, אבל אם הרוח מניעה את המחיצה אנה ואנה אך המחיצה עומדת על עומדה - המחיצה כשרה3

כדי שסוכות אלו תהיינה כשרות לדעת כולם, יצרני הסוכות שיפרו את דגם הסוכות והוסיפו למסגרת הסוכה כמה מוטות ברזל הנמשכים לרוחב דפנות הסוכה מהרצפה עד גובה עשרה טפחים (כ-80 ס"מ), ורחוקים זה מזה פחות משלושה טפחים (כ-20 ס"מ). מוטות אלו אינם נעים ברוח מצויה, והם נחשבים דופן מדין 'לבוד' (איור 67). וכך גם לדעה שדפנות הבד אינן נחשבות מחיצה, מוטות הברזל נחשבים מחיצה והם מכשירים את הסוכה. ישנן סוכות שבמקום מוטות ברזל יש בהן חבלים הנמשכים לרוחב דפנות הסוכה, וצריך לשים לב שחבלים אלו אינם נעים ונדים ברוח, כיוון שאם הם נעים ונדים ברוח, אין בהם תועלת. 

למעשה, לכתחילה יש להקפיד שיהיו מוטות ברזל או חבלים שאינם נעים ונדים ברוח, שיכשירו את הסוכה מדין 'לבוד', אך בדיעבד אפשר לשבת בסוכה שדפנותיה עשויות מבד, גם אם לא הכשירו אותה על ידי מוטות ברזל או חבלים4.

1.
שו"ע תרל א.
2.
סוכה כד ב. הליכות שלמה פרק ז סעיף א, חזון עובדיה עמ' א, אור לציון חלק ד פרק כה שאלה ו, מכתב הגר"מ אליהו בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח ז, עמק ברכה (פומרנצ'יק) עמ' צ סוכה אות יט. ועיין הליכות שלמה שם דבר הלכה א, ועמק ברכה שם, שהוכיחו כן ממשנ"ב תרל מח. ועיין אור לציון שם, ששיעור התנודה שפוסל את המחיצה הוא שלושה טפחים (טפח וחצי לכל כיוון), וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין מכתב הגר"מ אליהו שם, שחולק וסובר שהשיעור הפוסל הוא שני טפחים (טפח לכל כיוון). עוד כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שמחיצה שנעה פחות מטפח כשרה לכתחילה, כיוון שאין מחיצה שלא נעה קצת, ולא ניתנה התורה למלאכי השרת.
3.
עיין חזון איש הלכות ערובין סימן יג ס"ק ו, שונה הלכות עם הערות תורת המועדים סימן תרל הערה יג, בשם הגר"ח קנייבסקי, קנין תורה בהלכה חלק ד סימן ע, שו"ת תפלה למשה חלק ז סימן נא עמ' שצג.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ