logo-white

פרק ב - ברכת הלבנה. פרק ב - ברכת הלבנה

לבנה המכוסה בעננים

facebook email whatsapp

ניתן לברך את ברכת הלבנה רק כאשר אור הלבנה ניכר בארץ וניתן ליהנות ממנו. לכן אין לברך את ברכת הלבנה כאשר הלבנה מכוסה בעננים ואורה קלוש1. אך אם היא מכוסה בעננים דקים ואורה נראה דרכם עד שניתן להבחין בעזרתו בין סוגים שונים של מטבעות, אפשר לברך עליה2. ויש מחמירים שלא לומר את ברכת הלבנה גם כאשר היא מכוסה בעננים דקים, ורבים מיוצאי ספרד נוהגים כן3, אך אין לנהוג כן אם הדבר יגרום להפסד הברכה4.

לכתחילה הלבנה צריכה להיות גלויה במשך כל זמן אמירת הברכה5, ולכן אין לומר את ברכת הלבנה כאשר הלבנה עתידה להתכסות בעננים בזמן אמירת הברכה6. אדם ששיער שהלבנה לא תכוסה בעננים תוך כדי הברכה, ולבסוף היא כוסתה בעננים תוך כדי ברכתו, יסיים את הברכה7.

7 הערות

1.
משנ"ב תכו ג, חזון עובדיה עמ' שכב. ועיין הליכות שלמה ראש חודש פרק א דבר הלכה מד, שאם חלק מהלבנה גלוי אפשר לומר את ברכת הלבנה, ואין צורך שכל הלבנה תהיה גלויה.
2.
משנ"ב תכו ג, וחזון עובדיה חנוכה עמ' שכב.
3.
בן איש חי שנה שניה פרשת ויקרא אות כג, ועיין כף החיים תכו יח, ודעת תורה למהרש"ם חלק ד סימן תכו סעיף א, ומאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות לימות החול פרק כז סעיף ז, וארחות רבנו (תשע"ד) חלק א עמ' שכז. ועיין חזון עובדיה חנוכה עמ' שכג, שהנהגה זו, שלא לומר את ברכת הלבנה כאשר הלבנה מכוסה בענן דק, אינה מן הדין אלא ממידת חסידות.
4.
חזון עובדיה חנוכה עמ' שכג.
5.
משנ"ב תכו ג. ועיין שו"ע תכו ב, שיש להסתכל בלבנה לפני הברכה, ועיין מורה באצבע סימן ו אות קפו, ומשנ"ב תכו יג, וערוך השלחן תכו ה, וחזון עובדיה חנוכה עמ' שכט, ומאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות לימות החול פרק כז סעיף כט, שלאחר שמסתכלים בלבנה כדי לברך עליה, אין להסתכל בה יותר וזאת על פי הקבלה, ועיין יוסף אומץ (האן) סימן תעד, והלכות חג בחג הלכות ראש חודש וקידוש לבנה עמ' רעח, שהמניעה מהסתכלות בלבנה היא בהתבוננות יתרה, אך ראייה בעלמא מותרת.
6.
משנ"ב תכו ג, חזון עובדיה עמ' שכב. ועיין הלכות חג בחג ראש חודש וקידוש לבנה עמ' רסח, ולבנה בחידושה עמ' סט, שאם ישנו ספק אם הלבנה תתכסה תוך כדי הברכה, ניתן לומר את הברכה.
7.
משנ"ב תכו ג.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ