logo-white

פרק ב - ברכת הלבנה. פרק ב - ברכת הלבנה

זמן הברכה

facebook email whatsapp

אין לברך את ברכת הלבנה בימים הראשונים לחידושה, כיוון שאורהּ מועט ואין נהנים ממנו1. מנהג יוצאי אשכנז לומר את ברכת הלבנה לאחר שעברו שלוש יממות מחידוש הלבנה ('המולד')2, ומנהג יוצאי ספרד לומר את ברכת הלבנה לאחר שעברו שבע יממות מחידוש הלבנה3, וכן נוהגים חלק מקהילות החסידים4. הזמן המדויק שניתן לומר בו את ברכת הלבנה בכל חודש כתוב בלוחות ההלכות והמנהגים המתפרסמים מדי שנה, ובהם מפורטים הלכות השנה ומנהגיה. 

ברכת הלבנה היא על חידוש הלבנה, לכן ניתן לברכהּ כל זמן שהלבנה הולכת ומתמלאת, אך כאשר הלבנה הולכת ונחסרת לא ניתן עוד לברך את ברכת הלבנה5. הלבנה מתחילה להתחסר לאחר כחמש עשרה יממות מזמן המולד6. הזמן האחרון שניתן לומר בו את ברכת הלבנה בכל חודש הוא סביב ליל ט"ו לחודש, והוא מצוין במדויק בלוחות ההלכות והמנהגים המתפרסמים מדי שנה, ובהם מפורטים הלכות השנה ומנהגיה.

6 הערות

1.
בית יוסף תכו ב ד"ה גרסינן. ועיין רמ"א תכו א, ומשנ"ב שם ב, שאין לומר את ברכת הלבנה בזמן בין השמשות, כיוון שאור הלבנה אינו ניכר בזמן זה.
2.
 עיין משנ"ב תכו כ, ולוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), ולוח ההלכות והמנהגים (זלזניק). ועיין משנ"ב עם הערות ביצחק יקרא לגר"א נבנצל על משנ"ב תכו כ, בשם הגרש"ז אוירבך, שאדם שטעה ובירך את ברכת הלבנה לפני שעברו שלוש יממות מהמולד, יצא בדיעבד ידי חובה.
3.
שו"ע תכו ד, ולבוש תכו ג, וכף החיים תכו סא, וחזון עובדיה חנוכה עמ' שנו, ומאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות לימות החול פרק כז סעיף ה. ועיין בית יוסף שם, שהטעם לכך שאין אומרים את ברכת הלבנה לפני שעברו שבע יממות הוא על פי הקבלה. ועיין קיצור שולחן ערוך (טולדיאנו) סימן שסט סעיף לג, ונתיבות המערב מנהגי ראש חודש אות כה, שיש מיוצאי מרוקו שנוהגים לומר את ברכת הלבנה במוצאי שבת הסמוך למולד, גם אם עברו רק שלוש יממות מהמולד. ועיין חזון עובדיה חנוכה עמ' שסב, שניתן לומר את ברכת הלבנה במוצאי שבת גם אם חסרות כמה שעות להשלמת שבע יממות מהמולד, כיוון שיש לסמוך במצב זה על הסוברים שדי במקצת היממה השביעית, ועיין מאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות לימות החול פרק כז סעיף ה, שחולק, וכן משמע מכף החיים תכו סא-סב.
4.
עיין סידור הרב לאדמו"ר הזקן פסקי הלכות לפני קידוש לבנה, ולוח הלכות ומנהגים של חסידי בעלז (וינד), וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שבחורף מומלץ שלא להמתין שבע יממות לאמירת ברכת הלבנה.
5.
שו"ע תכו ג, ומשנ"ב שם.
6.
עיין שו"ע תכו ג, שניתן לומר את ברכת הלבנה עד שיעברו חמש עשרה יממות מהמולד, ועיין רמ"א שם, שחולק וסובר שניתן לומר את ברכת הלבנה רק עד כחמש וחצי שעות לפני שיעברו חמש עשרה יממות מהמולד (עיין קיצור שולחן ערוך גאנצפריד סימן צז סעיף י). ועיין באור הלכה תכו ג ד"ה ולא, שבדיעבד יש לסמוך על דעת השלחן ערוך, ועיין חזון עובדיה חנוכה עמ' שמט, שכתב כעין זה, ועיין שו"ת רב פעלים חלק ב אורח חיים סימן לח ד"ה העולה, וכף החיים תכו נג, ומאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות לימות החול פרק כז סעיף ה, ואור לציון חלק ג פרק ד שאלה ו, שחולקים.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ