logo-white

פרק ב - ברכת הלבנה. פרק ב - ברכת הלבנה

ברכת הלבנה כקבלת פני השכינה

facebook email whatsapp

ברכת הלבנה נחשבת כקבלת פני השכינה1, ולכן יש לאומרה בעמידה וברגליים ישרות, כפי שעומדים בתפילת שמונה עשרה2, וכן יש לצאת מבית הכנסת ולאומרה תחת כיפת השמיים, כפי שיוצאים מהבית לקבל פני מלך3; ומצווה מן המובחר לאומרה כאשר לובשים בגדים נאים4. הטעם לכך שברכת הלבנה נחשבת כקבלת פני השכינה הוא שראיית הלבנה הנעה בסדר קבוע מעוררת את האדם להכיר בגדלות ה', בכוחו ובגבורתו, והכרה זו היא כקבלת פני השכינה5

ברכת הלבנה נקראת בפי יוצאי אשכנז 'קידוש לבנה'6, כיוון שברכת הלבנה היא גם זכר למצוות קידוש החודש7.


7 הערות

1.
סנהדרין מב א, משנ"ב תכו כא.
2.
עיין שו"ע ורמ"א תכו ב, ובן איש חי שנה שניה פרשת ויקרא סעיף כג. ועיין יסוד ושורש העבודה שער ט פרק א, ושו"ת בצל החכמה חלק ג סימן סד, שבזמן אמירת ברכת הלבנה יש לכוון את הגוף לכיוון ירושלים, ועיין הליכות שלמה ראש חודש פרק א הערה 130, שדבר זה לא נזכר בפוסקים והגרש"ז אוירבך לא דקדק בזה, ועיין תשובות והנהגות חלק א סוף סימן רב, שמנהג העולם שלא לדקדק בזה, ועיין הלכות חג בחג ראש חודש וקידוש לבנה עמ' רעח, שחולק וסובר שיש לומר את ברכת הלבנה כאשר הגוף מכוון כנגד הלבנה, ועיין שם, שכן נהג הגרי"ש אלישיב.
3.
רמ"א תכו ד, ומשנ"ב שם. ועיין הלכות חג בחג עמ' רעב, שמותר לומר את ברכת הלבנה במרפסת שאינה מקורה, ועיין ארחות רבנו (תשע"ד) חלק א עמ' שכו, שהחזון איש אמר את ברכת הלבנה במרפסת מקורה, כיוון שניכר שהיציאה למפרסת היא לכבוד השכינה. ועיין משנ"ב שם כא ושער הציון שם כה, שאדם חולה שאינו יכול לצאת מביתו יאמר את ברכת הלבנה בבית כנגד חלון, ולכתחילה יפתח את החלון.
4.
שו"ע תכו ב, ומשנ"ב שם ד.
5.
עיין רבנו יונה ברכות כא א (בדפי הרי"ף) ד"ה כאילו, לבוש תכו א, ערוך השולחן תכו ב, באור הלכה תכו ב ד"ה ומברך.
6.
עיין רמ"א תכו ב, וסידורי תפילה של יוצאי אשכנז.
7.
מנחת אשר שמות (תשפ"ג) סימן כג אות א, ועיין לבנה בחידושה עיונים סימן מב עמ' תיד-תיח, שהאריך בזה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ