logo-white

פרק ב - ברכת הלבנה. פרק ב - ברכת הלבנה

אמירת ברכת הלבנה בשמחה

facebook email whatsapp

תנועת הירח, יותר מכל תופעת טבע אחרת, מסמלת את היכולת לקום מנפילות ולהתחדש, ורומזת לחזרת עם ישראל למדרגתו הראשונה. לאחר שבסוף החודש הירח מתכסה ונעלם, הוא חוזר להאיר בתחילת החודש ומוסיף אור מיום ליום, עד למילואו השלם. כך גם עם ישראל, אף שנפל ממדרגתו עד שאורו כמעט נעלם, עתיד הוא לחזור למעלתו הראשונה, לדבוק בה' דבקות נצח ולהיות לאור עולם. כיוון שחידוש הלבנה רומז לחידוש הדבקות בין הקב"ה לעם ישראל, נוהגים לומר את ברכת הלבנה בשמחה1

יוצאי אשכנז נוהגים גם לרקוד לאחר אמירת ברכת הלבנה, שכן הקשר בין הקב"ה לעם ישראל נמשל לקשר שבין איש לאישה, וכיוון שברכת הלבנה רומזת לחידוש קשר זה, רוקדים בה כפי שרוקדים בחתונה2.



2 הערות

1.
עיין שו"ע ורמ"א תכו ב, וערוך השלחן תכו ב. ועיין ערוך השלחן שם, שעם ישראל נמשל ללבנה גם משום שאין ללבנה אור עצמי והיא מאירה מאור השמש, וגם לישראל אין אור עצמי והם מאירים מאורו של הקדוש ברוך הוא, המאיר להם על ידי התורה. וכן כאשר הלבנה נכסית מאיתנו עדיין היא מאירה בשמיים, וכך גם עם ישראל, כאשר הוא נופל ממדרגתו ואורו לא ניכר, עדיין אורו הפנימי לא כבה ומהותו הפנימית נשארת קדושה וטהורה. ועיין בן איש חי שנה שניה פרשת ויקרא אות כב, ומאמר מרדכי לגר"מ אליהו הלכות לימות החול פרק כז סעיף ב, שיש לומר את ברכת הלבנה בשפה ברורה ובנחת.
2.
רמ"א תכו ב. ועיין לבנה בחידושה עמ' קז, וברכת הלבנה (שושן) עמ' תפח, שיוצאי ספרד אינם נוהגים לרקוד אחרי ברכת הלבנה. ועיין לבוש תכו א, שהטעם לריקוד לאחר ברכת הלבנה הוא משום ששמחים בקבלת פני השכינה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ