תנועת הירח סביב כדור הארץ גורמת לכך שמראה הירח משתנה במשך החודש. בתחילת החודש הוא נראה כפס צר ודק, ובאמצע החודש הוא נראה כעיגול מלא. מאמצע החודש הירח הולך ונחסר עד שנעלם לגמרי בסוף החודש, והוא חוזר ונראה בתחילת החודש הבא, וכך חוזר חלילה. תנועה זו של הירח ניכרת ובולטת יותר מתנועתם של כל הכוכבים האחרים, ועל ידה ניכרת גבורתו של ה', שיצר את סדרי הטבע ואת תנועת גרמי השמיים ומקיימם. כדי שנשים לב ונודה לה' על כך, תיקנו חכמים את ברכת הלבנה, שבה מודים לה' על יצירת השמיים והכוכבים, על תנועתם המסודרת והקבועה ועל אור הלבנה1.
תנועת הירח, יותר מכל תופעת טבע אחרת, מסמלת את היכולת לקום מנפילות ולהתחדש, ורומזת לחזרת עם ישראל למדרגתו הראשונה. לאחר שבסוף החודש הירח מתכסה ונעלם, הוא חוזר להאיר בתחילת החודש ומוסיף אור מיום ליום, עד למילואו השלם. כך גם עם ישראל, אף שנפל ממדרגתו עד שאורו כמעט נעלם, עתיד הוא לחזור למעלתו הראשונה, לדבוק בה' דבקות נצח ולהיות לאור עולם. כיוון שחידוש הלבנה רומז לחידוש הדבקות בין הקב"ה לעם ישראל, נוהגים לומר את ברכת הלבנה בשמחה1.
יוצאי אשכנז נוהגים גם לרקוד לאחר אמירת ברכת הלבנה, שכן הקשר בין הקב"ה לעם ישראל נמשל לקשר שבין איש לאישה, וכיוון שברכת הלבנה רומזת לחידוש קשר זה, רוקדים בה כפי שרוקדים בחתונה2.
ברכת הלבנה נחשבת כקבלת פני השכינה1, ולכן יש לאומרה בעמידה וברגליים ישרות, כפי שעומדים בתפילת שמונה עשרה2, וכן יש לצאת מבית הכנסת ולאומרה תחת כיפת השמיים, כפי שיוצאים מהבית לקבל פני מלך3; ומצווה מן המובחר לאומרה כאשר לובשים בגדים נאים4. הטעם לכך שברכת הלבנה נחשבת כקבלת פני השכינה הוא שראיית הלבנה הנעה בסדר קבוע מעוררת את האדם להכיר בגדלות ה', בכוחו ובגבורתו, והכרה זו היא כקבלת פני השכינה5.
ברכת הלבנה נקראת בפי יוצאי אשכנז 'קידוש לבנה'6, כיוון שברכת הלבנה היא גם זכר למצוות קידוש החודש7.
נשים פטורות מאמירת ברכת הלבנה משום שזו מצווה התלויה בזמן1. ואף נשים יוצאות אשכנז, הנוהגות לברך על מצוות עשה התלויות בזמן, אינן אומרות את ברכת הלבנה, וזאת על פי הקבלה2.
מצווה מן המובחר לומר את ברכת הלבנה בעשרה, שנאמר: "בְּרָב עָם הַדְרַת מֶלֶךְ"1, כלומר כבוד הוא למצווה כאשר היא נעשית ברוב עם.
אין לברך את ברכת הלבנה בימים הראשונים לחידושה, כיוון שאורהּ מועט ואין נהנים ממנו1. מנהג יוצאי אשכנז לומר את ברכת הלבנה לאחר שעברו שלוש יממות מחידוש הלבנה ('המולד')2, ומנהג יוצאי ספרד לומר את ברכת הלבנה לאחר שעברו שבע יממות מחידוש הלבנה3, וכן נוהגים חלק מקהילות החסידים4. הזמן המדויק שניתן לומר בו את ברכת הלבנה בכל חודש כתוב בלוחות ההלכות והמנהגים המתפרסמים מדי שנה, ובהם מפורטים הלכות השנה ומנהגיה.
ברכת הלבנה היא על חידוש הלבנה, לכן ניתן לברכהּ כל זמן שהלבנה הולכת ומתמלאת, אך כאשר הלבנה הולכת ונחסרת לא ניתן עוד לברך את ברכת הלבנה5. הלבנה מתחילה להתחסר לאחר כחמש עשרה יממות מזמן המולד6. הזמן האחרון שניתן לומר בו את ברכת הלבנה בכל חודש הוא סביב ליל ט"ו לחודש, והוא מצוין במדויק בלוחות ההלכות והמנהגים המתפרסמים מדי שנה, ובהם מפורטים הלכות השנה ומנהגיה.
כאמור לעיל, מצווה מן המובחר לומר את ברכת הלבנה בשמחה וללבוש בגדים נאים לכבודה, לכן נוהגים לומר את ברכת הלבנה במוצאי שבת, כיוון שבזמן זה לבושים בבגדים נאים ושרויים בשמחה1. אמנם אם יש חשש שדחיית הברכה למוצאי שבת תגרום להפסד הברכה, כגון שלפי תחזית מזג האוויר, הימים ממוצאי שבת עד סוף הזמן שניתן לומר בו את ברכת הלבנה יהיו מעוננים ויש חשש שהלבנה לא תיראה בהם, יש לומר את הברכה ביום חול ולא לחכות למוצאי שבת2. לכן בחודשי החורף, אם מוצאי שבת חל באחד עשר לחודש (או לאחריו), אין להמתין למוצאי שבת אלא יש לומר את הברכה קודם לכן, שמא ליל מוצאי שבת וארבע הלילות שלאחריו יהיו מעוננים והלבנה לא תיראה בהם, ולא יהיה ניתן לומר את ברכת הלבנה3. אך בחודשי הקיץ נוהגים לומר את ברכת הלבנה במוצאי שבת, גם כאשר הוא חל באחד עשר לחודש, כיוון שבחודשי הקיץ אין חוששים שהשמיים יהיו מעוננים ושהלבנה לא תיראה במוצאי שבת ובארבע הלילות שלאחריו4.
בליל שבת ובליל יום טוב אין אומרים את ברכת הלבנה1, כיוון שבלילות אלו אין השמחה בברכת הלבנה ניכרת, שכן שמחים בהם גם בלעדיה מחמת השבת ומחמת יום טוב2. אמנם אם ההימנעות מאמירת הברכה בליל שבת או בליל יום טוב תגרום להפסד הברכה, אומרים את הברכה גם בליל שבת או בליל יום טוב, כדי שלא להפסידהּ3.
על זמן אמירת ברכת הלבנה בחודש תשרי, עיין אהלי הלכה ימים נוראים פרק יט ופרק לו, ועל זמן אמירת ברכת הלבנה בחודש אב, עיין הלכות תשעת הימים פרק נ.
ניתן לברך את ברכת הלבנה רק כאשר אור הלבנה ניכר בארץ וניתן ליהנות ממנו. לכן אין לברך את ברכת הלבנה כאשר הלבנה מכוסה בעננים ואורה קלוש1. אך אם היא מכוסה בעננים דקים ואורה נראה דרכם עד שניתן להבחין בעזרתו בין סוגים שונים של מטבעות, אפשר לברך עליה2. ויש מחמירים שלא לומר את ברכת הלבנה גם כאשר היא מכוסה בעננים דקים, ורבים מיוצאי ספרד נוהגים כן3, אך אין לנהוג כן אם הדבר יגרום להפסד הברכה4.
לכתחילה הלבנה צריכה להיות גלויה במשך כל זמן אמירת הברכה5, ולכן אין לומר את ברכת הלבנה כאשר הלבנה עתידה להתכסות בעננים בזמן אמירת הברכה6. אדם ששיער שהלבנה לא תכוסה בעננים תוך כדי הברכה, ולבסוף היא כוסתה בעננים תוך כדי ברכתו, יסיים את הברכה7.