logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ו - ערב פסח שחל בשבת. פרק ו - ערב פסח שחל בשבת

ביעור חמץ

facebook email whatsapp

מקדימים לשרוף את החמץ ביום שישי (י"ג בניסן) בבוקר, מלבד החמץ שמשאירים עבור יום שישי ועבור סעודות השבת, שאותו אין מבערים1. הקדמת הביעור ליום שישי איננה משום שאסור לשרוף בשבת, כיוון שמעיקר הדין אפשר לבער את החמץ בכל דרך שהיא, כגון להטיל אותו לשירותים, וזאת מותר בשבת; אלא משום שאין לטרוח בשבת טרחה שאינה נצרכת, וכיוון שאפשר לבער את החמץ לפני שבת, בִּיעוּרוֹ בשבת הוא טרחה שאינה נצרכת2.

מעיקר הדין אפשר לשרוף את החמץ ביום שישי בכל שעה שהיא, כיוון שהאיסור שיימצא חמץ ברשות האדם חל רק בשבת בבוקר. אך טוב לשרוף את החמץ עד תחילת השעה השישית, כדי שלא יטעו ויחשבו שגם בשנים שמבערים בהן את החמץ בערב פסח, אפשר לשרוף את החמץ בכל שעות היום3.

בשנים רגילות מבטלים את החמץ פעם נוספת לאחר שרפתו, שמא נשאר באיזה מקום חמץ שלא נכלל בביטול שלאחר בדיקת החמץ (כגון החמץ שהושאר בלילה לסעודת הבוקר). אך כאשר ערב פסח חל בשבת, אין מבטלים את החמץ לאחר שרפתו, כיוון שעתידים לאכול את החמץ בסעודות השבת; אלא מבטלים אותו בשבת בבוקר מיד לאחר ביעורו4.

 

 

 

4 הערות

1.
שו"ע תמד א, וכף החיים שם כ. ועיין הגדה של פסח טעם ודעת לגר"מ שטרנבוך (תשס"א) עמ' קכו ועמ' קלד, שהנוהגים לומר "יהי רצון" לאחר ביעור חמץ כפי הנדפס בהגדות, יאמרוהו ביום שישי לאחר הביעור וגם בשבת לאחר הביעור.
2.
ב"ח תמד א ד"ה אלא דהב"י.
3.
שו"ע תמד ב, ומשנ"ב שם.
4.
רמ"א תמד ב, ושו"ע תמד ו, ומשנ"ב שם.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ