logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ו - ערב פסח שחל בשבת. פרק ו - ערב פסח שחל בשבת

אכילת הפת בלא חשש לפיזור החמץ

facebook email whatsapp

כדי למנוע פיזור של פירורי חמץ, יש נוהגים לפרוס מפה חד פעמית על השולחן, ולברך את ברכת "המוציא" על שולחן נקי ללא צלחות וסכו"ם. לאחר אכילת כביצה פת, מסירים מהשולחן את המפה עם פירורי הלחם, מנערים את הבגדים מפירורי החמץ, מנקים את הידיים, פורסים מפה חדשה, עורכים את השולחן ומגישים את התבשילים הכשרים לפסח1. ויש נוהגים לייעד בבית או במרפסת מקום מסוים שנוח לנקות אותו מפירורי חמץ, ועושים קידוש ואוכלים כביצה פת באותו מקום, ומנערים את הבגדים ומנקים את הידיים, ועוברים לשולחן השבת שבבית ואוכלים שם את הסעודה שתבשיליה כשרים לפסח, וחוזרים לברכת המזון למקום שאכלו בו את הפת, כיוון שיש לברך ברכת המזון במקום אכילת הפת. הנוהגים כן צריכים לכוון בתחילת הסעודה שבדעתם לאכול את הסעודה בשני המקומות2.

2 הערות

1.
עיין נטעי גבריאל ערב פסח שחל בשבת פרק יט סעיף ג, עיין ערב פסח שחל בשבת (כהן) פרק ח סעיף יז. ועיין נטעי גבריאל שם סעיף ד, ופסקי תשובות תמד יג, שיש לחשוש שסילוק הפת מהשולחן מצריך לברך ברכה ראשונה על המאכלים המובאים בהמשך הסעודה, כיוון שהם אינם טפלים לפת, ולכן כדאי לאכול בסוף הסעודה מעט פת, ועיין הליכות שלמה פרק ח סעיף יד, וחוט שני פסח עמ' קעא, ושבות יצחק פסח פרק ט אות ד עמ' קיא, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולקים וסוברים שסילוק הפת מהשולחן אינו מצריך לברך ברכה ראשונה על המאכלים שיובאו בהמשך הסעודה, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שכן נוהגים. ועיין שו"ע קפ ב, ומשנ"ב שם, שבזמן ברכת המזון צריך להיות לחם על השולחן, לכן לפני ברכת המזון ראוי להביא לחם עטוף בשקית (כדי שלא יתפזרו פירורים) ולהניחו על השולחן.
2.
נטעי גבריאל ערב פסח שחל בשבת פרק יט סעיף ה, ופסקי תשובות תמד יג. ועיין משנ"ב קעח לג, והלכה ברורה סימן קעח סעיף א. ועיין פסקי תשובות שם, שמחלוקת האחרונים שנזכרה בהערה הקודמת, אם יש לברך ברכה ראשונה על המאכלים הנאכלים לאחר סילוק הפת, נאמרה גם במצב זה. ועיין פסקי תשובות תמד הערה 100, שכאשר אוכלים בשני מקומות יש להדליק את נרות השבת במקום שמקדשים, ורק אם הדבר אינו אפשרי ניתן לסמוך על כך שמנורת החשמל שמאירה שם נחשבת נר שבת, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאין צורך להדליק את נרות השבת במקום שמקדשים, וניתן לסמוך על כך שמנורת החשמל נחשבת נר שבת.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ