logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ו - מגיד. פרק ו - מגיד

משפחות העורכות יחד סדר

facebook email whatsapp

כאשר כמה משפחות עורכות יחד את הסדר, אין חובה שכל אחד מהאבות יספר את סיפור יציאת מצרים לבניו. די בכך שעורך הסדר מספר את סיפור יציאת מצרים לכל הנוכחים, וכולם יוצאים בזה ידי חובה1. וכמה טעמים לכך. יש שכתבו שהטעם לכך הוא משום ש'שומע כעונה' (עונה=אומר). כלומר כאשר אדם אומר משהו ומתכוון להוציא את חברו ידי חובה, וחברו שומע ומתכוון לצאת, נחשב זה כאילו השומע אמר בעצמו את הדברים2. ויש שכתבו שהטעם לכך הוא משום ש'שלוחו של אדם כמותו', ועורך הסדר הוא שליח של כל האבות הנמצאים עמו לספר את סיפור יציאת מצרים3. ויש שכתבו שמצוות "והגדת לבנך" מחייבת לדאוג שהילדים ישמעו את סיפור יציאת מצרים בליל הסדר, אך אין חובה שדווקא האב יספר להם את הסיפור4. ויש נוהגים שעורך הסדר משתף גם את שאר המסובים במצוות הסיפור, כדי שכולם יהיו שותפים למצווה5.

 

 

 

 

 

5 הערות

1.
אחרונים המובאים בהערות הבאות. ועיין שו"ת תשובות והנהגות חלק ב סימן רלו, שכתב על פי דברי ספר המקנה (קידושין ל א), שכאשר סב ואב נמצאים יחד בליל הסדר, יש עדיפות שהסב יקרא את ההגדה, משום שהסב זקן יותר, והוא קרוב יותר למעמד הר סיני וליציאת מצרים.
2.
עיין חזון עובדיה פסח חלק ב עמ' מז.
3.
עיין שו"ת בצל החכמה חלק ו סימן סז, תשובות והנהגות חלק ב סימן רלו.
4.
הליכות שלמה פרק ט דבר הלכה סב. ועיין ילקוט יוסף פסח חלק ג עמ' שמו, שלפי טעם זה יוצאים ידי חובה, אף כשקורא ההגדה אינו מתכוון להוציא את כולם מדין 'שומע כעונה' או מדין שליחות.
5.
עיין שו"ת בצל החכמה חלק ו סימן סז, אור לציון חלק ג פרק טו הערה י, תשובות והנהגות חלק ב סימן רלו.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ