תוכן עניינים
הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט"א
פרק ה - עשיית מלאכה בערב פסח וההכנות לחג. פרק ה - עשיית מלאכה בערב פסח וההכנות לחג
איסור עשיית מלאכה מתחיל בחצות היום של י"ד בניסן, אך קודם לכן, מותר לעשות מלאכה ללא הגבלה. זוהי דעת הרמ"א, וכן נוהגים יוצאי אשכנז1. אבל לדעת מרן השלחן ערוך, אסור לעשות מלאכה גמורה (דהיינו מלאכה שמקבלים עליה שכר או מלאכה שיש בה יצירה חדשה, כמבואר לעיל) מהנץ החמה של יום י"ד, ואפילו המלאכה נעשית לצורך החג. אבל מותר לסיים מלאכה שהתחילו בה קודם לכן, ובלבד שהמלאכה נעשית לצורך החג. לכן לדעת השלחן ערוך, אסור למשל להתחיל לבנות פרגולה או לסייד את הבית, מתחילת יום י"ד. אדם שהתחיל את הבנייה או הסיוד לפני הנץ החמה של י"ד בניסן, וסיום המלאכה נצרך לחג, רשאי להמשיך במלאכה ולסיימה עד חצות היום2.
יוצאים מן הכלל הן מלאכת התפירה, הכיבוס והתספורת, שגם לדעת מרן השלחן ערוך, מותר להתחיל בהן עד חצות, משום שהן מלאכות נצרכות מאוד, ובלבד שהן תיעשינה לצורך החג3. לכן מותר לכבס בגדים לצורך החג עד חצות היום, וכן מותר להסתפר לכבוד החג עד חצות.
מובן מאליו שכל המלאכות המותרות לאחר חצות היום, על אחת כמה וכמה שהן מותרות קודם חצות, גם לדעת מרן השלחן ערוך. לכן ברור שמותר לדעתו לעשות מלאכות לצורך הכנת מאכלים או למניעת הפסד כספי. וכן מותר לדעתו להתחיל לעשות כל מלאכת הדיוט לצורך החג, דהיינו מלאכה שכל אדם יודע לעשותה, ועשייתה אינה דורשת מיומנות ותשומת לב מיוחדת.