logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ה - עשיית מלאכה בערב פסח וההכנות לחג

facebook email whatsapp

אסרו חכמים לעשות מלאכה מחצות היום של י"ד בניסן, וכמה טעמים לכך. טעם ראשון הוא שיום שאדם מקריב בו קרבן הוא כיום טוב לגביו, והוא אסור במלאכה. וכיוון שאפשר להקריב את קרבן פסח מחצות היום של ערב פסח, זמן זה הוא כיום טוב לכל ישראל1. אף שבזמן הזה איננו זוכים להקריב את קרבן פסח, אנו ממשיכים לקיים הלכה זו מתוך ציפייה שבית המקדש ייבנה במהרה, ומעשינו יהיו מכוונים לשעה זו2. ועוד טעם לאיסור המלאכה מחצות הוא שיהיה לאנשים פנאי להכין את צרכי החג וליל הסדר3. העובר על האיסור ועושה מלאכה בזמן זה, לא יראה סימן ברכה מאותה מלאכה4.

 

 

 

 

1.
שו"ע תסח א, ומשנ"ב שם
2.
השגות הראב"ד פסחים טז ב (בדפי הרי"ף), ועיין שם טעם נוסף, שלא ניתן להתיר דבר שנאסר על ידי חכמים, גם כאשר טעם האיסור התבטל.
3.
מאירי פסחים נ א ד"ה ומכאן, עיין ביאור הלכה תסח א ד"ה מחצות.
4.
משנ"ב תסח ב.

המלאכה האסורה היא מלאכה גמורה, דהיינו מלאכה שמקבלים עליה שכר, או מלאכה שיש בה יצירה חדשה, כתפירה, כיבוס ותספורת. אבל תיקון חפץ שהתקלקל קצת או תפירת בגד שנקרע קצת, מותרים1. לכן יש להקפיד להסתפר ולהתגלח לפני חצות היום. אדם שלא התגלח לפני חצות היום, יכול בדיעבד להתגלח אחר חצות2, מכיוון שיש סוברים שגילוח במכונת גילוח אינו נחשב מלאכה גמורה3.

 

 

 

1.
שו"ע ורמ"א תסח ב, ומשנ"ב שם, ושמירת שבת כהלכתה חלק ב פרק מב סעיף מא. ועיין שמירת שבת כהלכתה שם, שהאיסור בשכר הוא אפילו במלאכת הדיוט (אם לא במקום שאין ברירה אחרת), דהיינו מלאכה שכל אדם יודע לעשותה, ועשייתה אינה דורשת מיומנות ותשומת לב מיוחדת. ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קפט, שחולק וסובר שמלאכת הדיוט מותרת אף בשכר. ועיין שמירת שבת כהלכתה חלק ב פרק מב הערה קלט, שהסתפק האם כיבוס על ידי מכונת כביסה נחשב מלאכה גמורה. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שכיבוס במכונת כביסה נחשב מלאכה גמורה. ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) פסח חלק ב עמ' תשלא, שמקל לכבס במכונת כביסה אחר חצות, ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קצד, שמותר להפעיל מכונת כביסה לפני חצות היום, אף שהכיבוס יימשך גם לאחר חצות היום, ומשמע שאסור להפעילהּ אחר חצות.
2.
עיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קצא, עיין אור לציון חלק ג פרק יג הערה א, קובץ הלכות לגר"ש קמינצקי פסח עמ' קסח, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
3.
עיין אור לציון חלק ג פרק יג הערה א. ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קצא, שטעם ההיתר הוא שבשעת הדחק, יש לסמוך על הסוברים שמותר לאדם לעשות מלאכה גמורה עבור החג לצורך עצמו.

גזיזת ציפורניים, יש סוברים שהיא מותרת, מכיוון שהיא מלאכת הדיוט. ויש סוברים שהיא אסורה, כיוון שלדבריהם חכמים אסרו במיוחד על גזיזת ציפורניים בחול המועד, כדי שאנשים יקדימו ויגזזו את ציפורניהם לפני החג, ולא יכנסו לחג כשהם מנוולים, ולדבריהם, האסור בחול המועד, אסור גם בערב פסח אחר חצות. לכן יש לגזוז ציפורניים לפני חצות היום, ומי שלא עשה כן, רשאי לגזוז את ציפורניו לאחר חצות1.

 

1.
משנ"ב תסח ה, ושו"ת זרע אמת אורח חיים סימן סג, עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ח סעיף יד. ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קצג, שגזיזת ציפורניים לאחר חצות מותרת לכתחילה.

מסחר לא נאסר בערב פסח, ולכן מותר לקנות גם דברים שאינם נצרכים לחג1. וכן מותר לומר לגוי לעשות מלאכה עבור יהודי2.

 

 

1.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קפ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ח סעיף יא. ועיין שם ושם, שטוב להחמיר בזה מזמן מנחה קטנה (כשלוש שעות לפני צאת הכוכבים).
2.
דעה ב בשו"ע תסח א ורמ"א שם, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' קצא, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ח סעיף טו.

איסור המלאכה בערב פסח קל יותר מאיסור המלאכה בחול המועד. לכן כל המלאכות המותרות בחול המועד, מותרות גם בערב פסח. למשל, מותרות מלאכות הנצרכות להכנת מאכלים, כבישול, אפייה, הבערת אש, טחינה, לישה, השחזת סכין, תיקון המקרר וכיוצא באלו. וכן מותרת מלאכת 'דבר האבד', כלומר מלאכה שאי עשייתה תגרום להפסד כספי1.

 

1.
עיין משנ"ב תסח ז.

איסור עשיית מלאכה מתחיל בחצות היום של י"ד בניסן, אך קודם לכן, מותר לעשות מלאכה ללא הגבלה. זוהי דעת הרמ"א, וכן נוהגים יוצאי אשכנז1. אבל לדעת מרן השלחן ערוך, אסור לעשות מלאכה גמורה (דהיינו מלאכה שמקבלים עליה שכר או מלאכה שיש בה יצירה חדשה, כמבואר לעיל) מהנץ החמה של יום י"ד, ואפילו המלאכה נעשית לצורך החג. אבל מותר לסיים מלאכה שהתחילו בה קודם לכן, ובלבד שהמלאכה נעשית לצורך החג. לכן לדעת השלחן ערוך, אסור למשל להתחיל לבנות פרגולה או לסייד את הבית, מתחילת יום י"ד. אדם שהתחיל את הבנייה או הסיוד לפני הנץ החמה של י"ד בניסן, וסיום המלאכה נצרך לחג, רשאי להמשיך במלאכה ולסיימה עד חצות היום2

יוצאים מן הכלל הן מלאכת התפירה, הכיבוס והתספורת, שגם לדעת מרן השלחן ערוך, מותר להתחיל בהן עד חצות, משום שהן מלאכות נצרכות מאוד, ובלבד שהן תיעשינה לצורך החג3. לכן מותר לכבס בגדים לצורך החג עד חצות היום, וכן מותר להסתפר לכבוד החג עד חצות

מובן מאליו שכל המלאכות המותרות לאחר חצות היום, על אחת כמה וכמה שהן מותרות קודם חצות, גם לדעת מרן השלחן ערוך. לכן ברור שמותר לדעתו לעשות מלאכות לצורך הכנת מאכלים או למניעת הפסד כספי. וכן מותר לדעתו להתחיל לעשות כל מלאכת הדיוט לצורך החג, דהיינו מלאכה שכל אדם יודע לעשותה, ועשייתה אינה דורשת מיומנות ותשומת לב מיוחדת.

 

 

 

1.
רמ"א תסח ה, ומשנ"ב שם כט. האמור כאן הוא מצד הדין, ועיין להלן שיש מקומות שנוהגים בהם להימנע ממלאכה גם קודם חצות, וכן נהגו במקומו של הרמ"א, ובזמננו מנהג זה אינו מצוי.
2.
שו"ע תסח ה, ומשנ"ב שם. ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ב הערה מז בשם הגר"מ אליהו, שיוצאי ספרד יכולים להקל בדין זה כרמ"א, ולא התבאר שם טעם הדבר.
3.
שו"ע תסח ה, ומשנ"ב שם.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ