logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ה - יחץ. פרק ה - יחץ

חציית המצה וטעמה

facebook email whatsapp

אחר אכילת הכרפס, לוקחים את המצה האמצעית ובוצעים אותה לשני חלקים שאינם שווים. את החלק הקטן שמים בין שתי המצות השלמות, ואותו עתידים לאכול ב'מוציא מצה', ואת החלק הגדול שומרים לאפיקומן1. שומרים דווקא את החלק הגדול לאפיקומן, מכיוון שמהאפיקומן אוכלים לכתחילה שני כזיתים, בעוד שמהמצה של 'מוציא מצה' אוכלים רק כזית אחד2

הסיבה לכך שבוצעים את המצה היא שהמצה נקראת בתורה "לחם עוני", ודרכו של עני שאין לו כיכר שלמה, אלא שאריות פת שהוא שומר מיום ליום. לכן המצה שמקיימים בה את מצוות אכילת מצה, צריכה להיות בצועה. ומכיוון שיש מחלוקת אם מקיימים את מצוות אכילת מצה במצה שאוכלים ב'מוציא מצה' או במצה של האפיקומן, שתיהן צריכות להיות בצועות

חלוקת המצה נעשית מיד לאחר אכילת הכרפס, ולא סמוך לאכילתה, מכיוון שחכמים דרשו מהביטוי "לחם עוני", שיש לענות (=לומר) את ההגדה על המצה, ובשעה שאומרים את ההגדה על המצה, המצה כבר צריכה להיות ראויה לקיום המצווה. לכן בוצעים את המצה לפני שמתחילים לומר את ההגדה3.

 

 

 

3 הערות

1.
שו"ע תעג ו, ומשנ"ב שם נז-נח. ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות לג, שעל פי הסוד, יש לחלק את המצה לצורת אות דל"ת ולצורת אות וי"ו, ואת החלק הגדול שבצורת וי"ו שומרים לאפיקומן. במצות קשות, קשה לחלק את המצות בצורה זו, אך במצות רכות, זה אפשרי.
2.
ב"ח סימן תעג.
3.
שו"ע הרב תעג לו. עיין חזון עובדיה פסח חלק ב עמ' מד, שאדם ששכח ולא בצע את המצה האמצעית לפני תחילת ההגדה, יבצע אותה באמצע ההגדה כשנזכר.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ