logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ה - ביטול חמץ. פרק ה - ביטול חמץ

נוסח הביטול

facebook email whatsapp

כאשר מבטלים את החמץ, אין לבטל את כל החמץ שברשות האדם, שהרי יש לו עוד חמץ שהוא עתיד לאוכלו למחרת, ואותו אין האדם מחשיב כעפר ואינו מפקירו. גם אם אין משאירים חמץ כדי לאוכלו, נשאר מעט חמץ שעתידים לבער אותו למחרת, ואם יבטל חמץ זה, לא יקיים בשרפתו את מצוות הביעור. לכן מבטלים רק את החמץ שאינו ידוע, שאין עתידים לאוכלו או לשורפו1

נוסח הביטול שבסידורים ובהגדות נתקן בזמן שהשפה המדוברת הייתה ארמית, ולכן הוא בשפה הארמית. זהו נוסח הביטול: "כל חמירא דאיתיה ברשותי, דלא חזיתֵיה ודלא ביערתֵיה, לבטיל וליהוי (הפקר2) כעפרא דארעא". תרגומו של נוסח זה הוא: 'כל חמץ ושאור שיש ברשותי, שלא ראיתיו ושלא בערתיו, יבטל ויהיה (הפקר) כעפר הארץ'. עיקר הביטול הוא בלב, ועל האדם לגמור בליבו שאם נשאר ברשותו חמץ, אין הוא חשוב בעיניו לכלום, אלא הוא כעפר וכדבר שאין בו שום צורך3

יש לומר את הביטול בשפה מובנת. לכן אדם שאינו מבין ארמית, יאמר את הביטול בעברית או בשפה אחרת המובנת לו. אדם שאמר את הביטול ולא הבין את משמעותו, אין ביטולו ביטול, וכאילו לא עשה דבר. וצריך לחזור ולומר את הביטול מתוך הבנת משמעותו4. יש הנוהגים לומר את נוסח הביטול שלוש פעמים, כדי לחזק את הדבר5.

 

5 הערות

1.
שו"ע תלד ב, ומשנ"ב שם ז.
2.
עיין שו"ע תלד ב, שהנוסח הוא "להוי כעפרא דארעא" בלא "הפקר", ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' נב, שכן ראוי לנהוג, מכיוון שיש סוברים שביטול חמץ אינו מדין הפקר. ועיין שם, שראוי לומר את נוסח ההפקר שלוש פעמים, לחזק הדבר, ובאחת הפעמים יזכיר לשון הפקר, לצאת ידי כולם. ועיין משנ"ב תלד ח בשם כמה אחרונים, שיש לומר "הפקר כעפרא דארעא", ועיין עולת שבת תלד ב, וחק יעקב תלד ט-י, שנוסח זה כולל את שתי הדעות, "הפקר" כולל את דעת התוספות, שהביטול הוא מדין הפקר, ו"כעפרא דארעא" כולל את דעת הרמב"ן, שהביטול הוא מדין השבתה.
3.
משנ"ב תלא א.
4.
עיין דרכי משה תלד ב, ושו"ע ורמ"א תלד ב, ומשנ"ב שם. עיין ב"ח תלד ד"ה נוסח, שכופלים ואומרים "שלא ראיתיו ושלא בערתיו" לכלול גם חמץ שאדם ראה תוך כדי הבדיקה, אך לא נתן דעתו לבער אותו.
5.
מורה באצבע לחיד"א סימן ז אות רג, בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות ז, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' נד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ו סעיף מג.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ