logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - מכירת חמץ. פרק ד - מכירת חמץ

מעשה המכירה

facebook email whatsapp

כדי שהמכירה תחול, יש להבין את משמעותה, ולכן נבאר את סדר מעשה המכירה

בעל החמץ חותם על כתב הרשאה, שבו הוא ממנה את הרב לשליח שימכור את החמץ שבבעלותו לגוי וישכיר לו את מקום החמץ. השכרת המקום נדרשת, כיוון שכמבואר לעיל, יש להוציא מרשות היהודי את החמץ שמוכרים, והשכרת המקום לגוי נחשבת כהעברת החמץ לרשות הגוי. בעבר היו שנהגו למכור את מקום החמץ לגוי, אך בארץ ישראל אין מוכרים את מקום החמץ לגוי אלא משכירים לו אותו, כיוון שאסור למכור לגוי בית בארץ ישראל1

כדי לחזק את המינוי של הרב לשליח, נוהגים לעשות על כך קניין, כלומר לקחת כלי ששייך לרב, כגון עט, להגביה אותו, ולבטא בכך שמינוי השליחות הוא מינוי גמור. יש לשים לב שבקניין זה אין מקנים לרב את החמץ, אלא רק נותנים תוקף למינויו לשליח שימכור את החמץ לגוי2

ניתן למנות את הרב לשליח בטלפון3, במייל, על ידי רישום באתר אינטרנט, ובכל אמצעי טכנולוגי אחר4. אך אין לנהוג כן אלא בשעת הדחק, כיוון שכאמור לעיל, לכתחילה יש לעשות קניין בשעה שממנים את הרב לשליח מכירת החמץ, ובכך להדגיש שהמינוי והמכירה הם רציניים5.

רבים נוהגים לשלם לרב סכום כסף, שכר עבור טרחתו במכירת החמץ, ויש לכך יתרון הלכתי, שכן בכך הרב נחשב לפועל של בעל החמץ, וזה מחזק את תוקף המכירה. בדרך כלל, הרב מעביר סכום זה לקמחא דפסחא6.

בשטר ההרשאה, מציינים את המקום שהחמץ נמצא בו, וכן את מספר הטלפון של בעל החמץ, כדי שהגוי יוכל לממש את בעלותו ולקחת את החמץ, אם ירצה בכך7

בשעה שאדם חותם על שטר ההרשאה, עליו לדעת שמכירת חמץ היא מכירה גמורה, ומשעה שהרב מוכר את החמץ לגוי, החמץ שייך לגוי לכל דבר ועניין. ואם יבוא הגוי לקחת את החמץ, חובה לאפשר לו זאת. ואף שאחרי הפסח, קונים מהגוי את החמץ בחזרה, כל עוד לא קנו ממנו את החמץ, הוא שייך לגוי, והוא רשאי ליטלו ולעשות בו כרצונו8

בערב פסח, מעט לפני זמן איסור חמץ, הרב מוכר את החמץ לגוי, ומשכיר לו את מקומו. הגוי משלם סכום מסוים בתור מקדמה, ובכך הוא קונה את החמץ ושוכר את מקומו, ויתרת התשלום נזקפת בתור הלוואה שעל הגוי לפורעהּ לאחר הפסח. מלבד קניין בכסף, נוהגים להקנות את החמץ בקניינים נוספים, כיוון שיש מחלוקת באיזה קניין גוי קונה, וכדי לצאת ידי כולם, עושים כמה קניינים9. וכן הרב מעמיד 'עָרֵב קבלן', המתחייב לפרוע את חובו של הגוי אם הגוי לא יוכל לפרוע את החוב בעצמו10.

במוצאי שביעי של פסח, הרב קונה מהגוי את החמץ בחזרה, במחיר גבוה יותר מהמחיר שנקבע בערב פסח, כדי שהגוי ירוויח מהעסקה, ובזה החמץ חוזר לבעליו11.

 

11 הערות

1.
חוט שני עמ' קו אות יט, אשרי האיש פרק נא אות יג, מכירת חמץ כהלכתו פרק ז סעיף ט, על פי שו"ת יהודה יעלה סימן קכד. ועיין מכירת חמץ כהלכתו שם הערה יג, בשם שו"ת שואל ומשיב תנינא חלק ב סימן עז. ועיין אשרי האיש פרק נא אות ה, שאדם שגר בדירה שכורה, יכול להשכיר את דירתו לגוי לפסח ללא רשות המשכיר, כיוון שיש להניח שהמשכיר מוכן לכך. ועיין שו"ת מאמר מרדכי לגר"מ אליהו חלק א סימן יט אות ח, שאדם הזקוק לחפץ שנמצא בתוך אחד הארונות המושכרים לגוי, אינו רשאי לפתוח את הארון ולהוציא משם את החפץ, כיוון שהמקום מושכר לגוי, ועיין הליכות שלמה פרק ו סעיף ח, שמתיר זאת במקום צורך גדול, ועיין משפט המכירה עמ' תרסב, בשם הגר"א וייס שליט"א, שיש הנוהגים להתנות עם הגוי שיהיה אפשר להשתמש שימוש ארעי במקום המושכר לגוי.
2.
חוט שני עמ' רנא, בדיקת חמץ וביעורו עמ' רסא.
3.
אור לציון חלק ג פרק ט הערה ב, אשרי האיש פרק נא אות טו.
4.
עיין משפט המכירה עמ' יח, בשם הגר"א וייס שליט"א.
5.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
6.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין אשרי האיש פרק נא אות ח, ופסקי תשובות סימן תמח אות כב. ועיין שו"ת דברי מלכיאל חלק ד סימן כב אות יז ד"ה והנראה בזה, שהעובדה שהרב נחשב לפועל מועילה לכך שהרב יוכל למכור גם חמץ שבעל החמץ עתיד לקנות לאחר ההרשאה, ועיין שו"ת צמח צדק (לובביץ') אורח חיים סימן מו, שחולק וסובר שדבר זה אפשרי גם אם הרב אינו נחשב לפועל של בעל החמץ, ועיין תשובות והנהגות חלק ב סימן ריח, שביאר באופנים אחרים מהי התועלת ההלכתית בהפיכת הרב לפועל של בעל החמץ.
7.
עיין משנ"ב תמח יב, ובדיקת חמץ וביעורו פרק ח סעיף יא. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שעדיף שלא לציין את המקום המדויק של החמץ בתוך הבית, כדי שכל החמץ שנמצא בבית ייכלל במכירה. ועיין אורח משפט למרן הרב קוק זצ"ל אורח חיים סימן קכח אות נט, ואשרי האיש פרק נא סעיף ב, ופסקי תשובות סימן תמח אות לז והערה 219, שרצוי לפרט בשטר ההרשאה את סוגי החמץ שמוכרים לגוי, ועיין משפט המכירה עמ' פז, שאין בכך צורך.
8.
קיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) קיד א, אורח משפט למרן הרב קוק זצ"ל אורח חיים סימן קכח אות י, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ג סעיף מ. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ד סימנים צד-צה, והליכות שלמה פרק ו סעיף ו, ומנחת יצחק חלק ז סימן כה, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' סב, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ז סעיפים יג-יד, שהאחרונים נחלקו בעניין אדם שנמצא במדינה אחת וחמצו נמצא במדינה אחרת, ויש הפרשי שעות בין המקומות, אם הולכים אחר מקום האדם או אחר מקום החמץ, וכדי לצאת מכל ספק, יש למכור את החמץ לפני שיגיע זמן איסור חמץ במקום המוקדם יותר, ובמוצאי פסח יכוון שלא לזכות בחמץ, עד שיצא הפסח מהמקום המאוחר יותר.
9.
עיין משנ"ב תמח יז, ומכירת חמץ כהלכתו פרק ו סעיף י. ועיין מכירת חמץ כהלכתו שם, שהקניינים שעושים הם: קניין חצר, קניין סיטומתא, קניין סודר, קניין אגב וקניין אודיתא, ועיין שם פרק י, שמקנים את החמץ גם בשטר. ועיין שם פרק ו סעיף יב, שיש המשכירים את הקרקע בקניין שטר.
10.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין פסקי תשובות תמח אות לב, שיש בעניין זה מנהגים שונים.
11.
מכירת חמץ כהלכתו פרק כא סעיף א.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ