logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - כרפס

facebook email whatsapp

המטרה באכילת הכרפס היא לעורר את הילדים לשאול מדוע שונה הלילה הזה מכל הלילות, שהרי בהם אין אוכלים ירק לפני הסעודה, ובלילה הזה אוכלים. מתוך כך, הילדים יתעוררו לשים לב למעשים נוספים הנעשים בליל הסדר, ולשאול שאלות שקשורות להנהגת הסדר וליציאת מצרים. על ידי זה תתקיים מצוות "והגדת לבנך" כראוי, שכן עליה להיעשות בדרך של שאלה ותשובה, כמו שנאמר: "וְהָיָה כִּי יִשְׁאָלְךָ בִנְךָ מָחָר לֵאמֹר מַה זֹּאת, וְאָמַרְתָּ אֵלָיו בְּחֹזֶק יָד הוֹצִיאָנוּ ה' מִמִּצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים"1. ועוד, הכרפס רומז לשעבוד שהיה במצרים, כי הוא מורכב מן האות ס' ומן המילה 'פרך'. האות ס' בגימטרייה היא שישים, והיא רומזת לשישים ריבוא מעם ישראל שהיו במצרים, והמילה 'פרך' רומזת לעבודת הפרך שעבדו ישראל במצרים2.

 

 

1.
שמות יג יד. משנ"ב תעג כא.
2.
משנ"ב תעג יט.

לפני שאוכלים את הכרפס, מברכים "בורא פרי האדמה", ויש לכוון לפטור בברכה זו גם את המרור. אף שהמרור נאכל באמצע הסעודה, יש ראשונים שסוברים שהמרור אינו נפטר בברכת "המוציא" שמברכים על המצה, מכיוון שהמרור אינו נאכל כדי לשבוע או כדי להטעים את הפת. יש ראשונים שחולקים על זה, וסוברים שהמרור נחשב חלק מהסעודה, והוא נפטר בברכת "המוציא" שמברכים על המצה. לכן למעשה, אין מברכים "בורא פרי האדמה" לפני שאוכלים את המרור, ומתכוונים לפטור אותו בברכה שמברכים לפני אכילת הכרפס1.

 

1.
עיין משנ"ב תעג נה.

אוכלים מהכרפס פחות מכזית, מכיוון שיש מחלוקת בין הפוסקים אם יש לברך ברכה אחרונה על הכרפס. כדי שלא להיכנס למחלוקת, אוכלים שיעור שאין בו חיוב ברכה אחרונה1. מי שאכל כזית, לא יברך לאחר האכילה ברכה אחרונה, משום ש'ספק ברכות - להקל'2. 

 

1.
שו"ע תעג ו, ומשנ"ב נג. מחלוקת הפוסקים אם מברכים על הכרפס ברכה אחרונה, קשורה למחלוקת שהזכרנו לעיל, אם יש לברך ברכה ראשונה על המרור. כיצד? הכרפס נאכל לפני הסעודה. בפשטות, הוא אינו חלק מהסעודה, ויש לברך ברכה אחרונה לאחר אכילתו. מה שעשוי לקשור אותו לסעודה היא העובדה שברכתו פוטרת מאכל שנאכל בתוך הסעודה. לסוברים שיש לברך "בורא פרי האדמה" לפני אכילת המרור, ברכת "בורא פרי האדמה" שמברכים לפני הכרפס, פוטרת את המרור שנאכל באמצע הסעודה, ובכך הכרפס נקשר לסעודה, והוא נפטר בברכת המזון שמברכים לאחר הסעודה. לסוברים שהמרור הוא חלק מהסעודה, ואין צורך לברך לפניו ברכת "בורא פרי האדמה", הברכה שמברכים לפני אכילת הכרפס אינה פוטרת את המרור, והכרפס נשאר דבר שאינו קשור לסעודה, ויש לברך ברכה אחרונה לאחר אכילתו (עיין שו"ע הרב תעג יז). יש לציין שלדעת הרמב"ם (הלכות חמץ ומצה ח ב) יש לאכול מהכרפס כזית, ככל מצוות האכילה שהן בכזית. אך השו"ע פסק כדעת הרא"ש והרשב"א, שאין צריך לאכול מהכרפס כזית, מכיוון שאכילתו היא רק בשביל לעורר את הילדים לשאול, ולשם כך די באכילה כל שהיא. ועיין מועדים וזמנים חלק ז סימן קפג ד"ה נמצא, שאדם שרוצה לחשוש לשיטת הרמב"ם ולאכול כזית מהכרפס, וחושש לעשות כן מחמת הספק לגבי ברכת "בורא נפשות" - יכול לאכול כזית מהכרפס ולברך "בורא נפשות", ולפני נטילת הידיים למצה, יאכל פחות מכזית פרי אדמה שאינו בא מחמת הסעודה, כגון בננה או אבטיח, ויברך לפני כן "בורא פרי האדמה" ויתכוון בברכתו לפטור את המרור, ועיין עיטורי מרדכי (מאיר) עמ' קכד, בשם הגרמ"ש קליין, שכתב כעין זה, ועיין נזר ים (רושצקי) עמ' שצא הערה ב.
2.
עיין משנ"ב תעג נו.

באכילת הכרפס אין צורך להסב1, מכיוון שאותיות הכרפס רומזות לשישים ריבוא בני ישראל שעבדו עבודת פרך (ס' פרך), ואין להסב בדבר שרומז לשעבוד2. ויש שנוהגים להסב3, מכיוון שעיקר אכילת הכרפס אינה זכר לשעבוד, אלא כדי לעורר את הילדים שישאלו. ושני המנהגים טובים4

ראוי להשאיר בקערת הסדר חתיכת כרפס, משום שסדר הקערה מכוון כנגד עניינים עליונים, ויש להשאיר את הסדר מכוון ומתוקן עד אחרי אכילת המצה והמרור5.

 

 

 

 

 

1.
גבורות ה' למהר"ל פרק נ, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות לב, וחזון עובדיה פסח חלק ב עמ' מ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק יא סעיף סא. ועיין ליקוטי מהרי"ח חלק ג עמ' נו (מהדורת תשע"ג), שכן המנהג המקובל.
2.
ברכי יוסף תעג יד. ועיין חזון עובדיה פסח חלק ב עמ' מ, שהרוצה להסב, רשאי.
3.
אבודרהם בסדר ההגדה, וקיצור שלחן ערוך קיט ג.
4.
כף החיים תעג קיד.
5.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות לב, חזון עובדיה פסח חלק ב עמ' מג.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ