logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ג - דיני ביעור חמץ וביטולו. פרק ג - דיני ביעור חמץ וביטולו

הפקרת החמץ

facebook email whatsapp

עד סוף זמן ביעור חמץ, ניתן גם להפקיר את החמץ ולזרוק אותו לפח ציבורי, שנאמר: "לֹא יֵרָאֶה לְךָ חָמֵץ"1, ופירשו חכמים שהכוונה במילה "לך" היא לחמץ שלך, אבל חמץ שאינו שייך לאדם, אין הוא מתחייב בביעורו2. ראוי שלא להפקיר את כל החמץ אלא להשאיר לפחות כזית חמץ, כדי לקיים בו את מצוות הביעור בשרפה3. כאשר משליכים את החמץ לפח, אין לזורקו בו ישירות, שכן יש בזה בזיון לאוכל, אלא יש לעוטפו בשקית קודם לכן4

לאחר שעבר זמן ביעור חמץ, לא ניתן להיפטר מחובת הביעור על ידי הפקרת החמץ, משום שהחמץ כבר נאסר בהנאה ויצא מרשותו של האדם; ולמרות זאת ציוותה התורה לבערו, לכן יש לבער את החמץ ממש, על ידי כילויו5.

 

 

 

 

 

5 הערות

1.
שמות יג ז.
2.
עיין שו"ע תמה ג, ומשנ"ב שם ס"ק יח, וסימן תלג ס"ק כח, והליכות שלמה פרק ח דבר הלכה כד, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' סה, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ז סעיף יא. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שפח פרטי הנמצא בחצרו של אדם אינו הפקר, ואם הפח לא יפונה עד סוף זמן ביעור חמץ, אין לזרוק לתוכו את החמץ. ועיין משנ"ב תמה יח, שניתן להיפטר מחובת הביעור על ידי הפקרת החמץ, רק אם האדם מפקיר את החמץ לגמרי בפיו ובליבו, ואינו מתכנן לחזור ולזכות בו לאחר הפסח. ועיין משנ"ב תמה ב, שאין להניח את החמץ במקום שאנשים עלולים לאוכלו בפסח.
3.
?עיין משנ"ב תמה י.
4.
עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו אות י, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ז סעיף יא.
5.
שו"ע תמה ג, ומשנ"ב שם.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ