פרק ג - אלו מוצרים צריכים כשרות לפסח. פרק ג - אלו מוצרים צריכים כשרות לפסח
תרופות מרות שאינן ראויות לאכילת כלב ומכילות חמץ, מותרות בשימוש בפסח1. ואף שאסור לאכול חמץ שנפסל מאכילת כלב, השימוש בתרופות אלו מותר, ושני טעמים לכך - טעם אחד מוסכם, וטעם אחר שנוי במחלוקת. הטעם המוסכם הוא שהאיסור לאכול תרופה מרה שיש בה חמץ הוא איסור דרבנן, וחכמים התירו איסור זה לצורך חולה2. והטעם השנוי במחלוקת, הוא שהסיבה שנאסרה אכילת חמץ שאינו ראוי לאכילת כלב היא שהאוכל אותו מגלה בכך שהוא מחשיב את החמץ לאוכל; אבל הבולע תרופה מרה שיש בה חמץ, אינו מגלה בזה שהוא מחשיב את החמץ לאוכל, שכן אדם בולע לצורך בריאותו גם דברים מאוסים שאינם אוכל3.
ההבדל להלכה בין שני הטעמים הללו הוא בנוגע לשאלה האם ההיתר להשתמש בתרופות מרות נאמר רק לגבי חולה, או גם לגבי אדם שיש לו כאבים קלים. לפי הטעם הראשון, שחכמים התירו את האיסור לצורך חולה, ההיתר נאמר רק לגבי חולה, אך לפי הטעם השני, ההיתר שייך בכל אדם שזקוק לתרופה, גם אם אינו חולה אלא סובל מכאבים קלים4.
למעשה, יש לחשוש לדעת הסוברים שבנטילת תרופה אדם מחשיב את התרופה לאוכל, ולכן רק במצב של חולי, מותר ליטול תרופה מרה שמעורב בה חמץ5. במה דברים אמורים? בתרופה שידוע שיש בה חמץ, אך תרופה מרה שלא ידוע אם יש בה חמץ, מותרת בשימוש גם לאדם שיש לו כאבים קלים, כיוון שניתן לסמוך על כך שברוב רובן של התרופות - המיוצרות בארץ6 - אין מעורב חמץ7.
גם חולה שרשאי להשתמש בתרופה מרה, טוב שישתדל להשיג תרופה חלופית שאין בה חמץ8, אך ייוועץ קודם לכן ברופא, לוודא שהתרופה החלופית מתאימה לו, כדי שלא יגיע חלילה לידי סכנה9. וחלילה לחולה להחמיר על עצמו ולהפסיק לקחת את התרופות הנחוצות לו במשך הפסח, ובפרט במקום שיש חשש שיגיע על ידי זה לספק סכנה, אף אם הוא חשש קטן ביותר10.
תרופות לשימוש חיצוני כזריקות, טיפות אוזניים ומשחות רפואיות, אינן צריכות הכשר לפסח, כיוון שאינן ראויות למאכל כלב ואינן נאכלות12.