logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ג - אלו מוצרים צריכים כשרות לפסח. פרק ג - אלו מוצרים צריכים כשרות לפסח

תערובת חמץ שאינה ראויה לאכילת אדם

facebook email whatsapp

כמבואר לעיל, חמץ שנפגם לפני פסח עד כדי כך שאינו ראוי לאכילת כלב, אינו נחשב חמץ ומותר להשהות אותו בבית וליהנות ממנו. חמוּר ממנו הוא חמץ שאינו ראוי לאכילת אדם (אך ראוי לאכילת כלב), שהוא אסור באכילה ובהנאה, וחובה לבערו1. עם זאת הקלו בו חכמים ואמרו שהאיסור ליהנות מחמץ זה הוא רק כאשר החמץ עומד בפני עצמו, אך אם החמץ התערב בדבר אחר והתערובת אינה ראויה לאכילת אדם, אין חובה לבערו והתערובת מותרת בהנאה בפסח2.

כדי להבין מדוע הקלו חכמים והתירו ליהנות מתערובת חמץ שאינה ראויה לאכילת אדם, יש להקדים ולציין שבדרך כלל, איסור אכילה או איסור הנאה מדבר מאכל פוקעים כאשר המאכל אינו ראוי לאכילת אדם. לדוגמה: בשר נבלה שנפסד ואינו ראוי לאכילה, מותר באכילה מהתורה; וכך גם איסורי אכילה אחרים3. אמנם בחמץ החמירו חכמים, ואסרוהו אף כאשר אינו ראוי לאכילת אדם. המקור שממנו למדו חכמים שיש להחמיר בחמץ הוא הפסוק: "שִׁבְעַת יָמִים שְׂאֹר לֹא יִמָּצֵא בְּבָתֵּיכֶם"4. 'שאור' הוא חמץ שהחמיץ מאוד, ומשתמשים בו להחמיץ עיסות אחרות, ואף שהוא עצמו אינו ראוי לאכילה, התורה אסרה להשהות אותו בבית, כיוון שמשתמשים בו להחמיץ עיסות אחרות5. מכך למדו חכמים שגם חמץ שאינו ראוי לאכילה, אסור בהנאה כל עוד הוא ראוי להחמיץ בו עיסות אחרות, אך אם אינו ראוי להחמיץ בו עיסות אחרות, הוא מותר בהנאה. לכן תערובת חמץ שאינה ראויה לאכילת אדם מותרת בהנאה, כיוון שהיא אינה ראויה להחמיץ עיסות אחרות6

אף שכאמור, אין חובה לבער תערובת חמץ שאינה ראויה לאכילה, ומותר גם ליהנות ממנה, אסור לאוכלה, כיוון שאדם האוכל תערובת זו מחשיב אותה לאוכל, ולגביו היא נחשבת תערובת הראויה לאכילה7.

 

7 הערות

1.
עיין שו"ע סימן תמב סעיף ב וסעיף ט.
2.
שו"ע סימן תמב סעיף א וסעיף ד, ומשנ"ב תמב כב. ועיין משנ"ב שם, שמדובר בחמץ שהתערב בערב פסח, אבל חמץ שהתערב בפסח, אסור ליהנות ממנו ויש לבערו, אף שהתערובת אינה ראויה למאכל.
3.
עיין עבודה זרה סז ב, ולבוש יורה דעה קג ב.
4.
שמות יב יט.
5.
עיין ר"ן יג ב (בדפי הרי"ף) ד"ה ונשרפת, משנ"ב תמב י, באור הלכה תמב ט ד"ה עד שאינו.
6.
עיין פרי מגדים סימן תמב אשל אברהם ס"ק ב, אחיעזר חלק ג סימן ה ד"ה אבל הרמב"ם, חזון איש אורח חיים סימן קטז אות ח ד"ה וכל זה בראוין לאכילה.
7.
שו"ע תמב ד, ומשנ"ב שם.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ