logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ג - אלו מוצרים צריכים כשרות לפסח. פרק ג - אלו מוצרים צריכים כשרות לפסח

סבון, שמפו ומוצרי קוסמטיקה

facebook email whatsapp

אף שחומרי ניקוי אינם צריכים כשרות לפסח, יש סוברים שמוצרים שסכים בהם את הגוף, כסבון ושמפו, צריכים כשרות לפסח אף שאינם ראויים לאכילת כלב. המקור לסברתם היא ההלכה שנאמרה לגבי עינויי יום כיפור, ש'סיכה כשתייה', כלומר כשם שאסור לשתות ביום כיפור, כך גם אסור לסוך את הגוף ביום כיפור1. על סמך הלכה זו חידשו כמה פוסקים שאין לסוך את הגוף בחמץ שנפסל מאכילת כלב, כשם שאסור לשתות חמץ שנפסל מאכילת כלב2. רוב הפוסקים חולקים על כך, וסוברים שמוצרי סיכה שאינם ראויים לאכילת כלב, אינם צריכים כשרות לפסח, ושני טעמים לכך. טעם ראשון הוא שאנו פוסקים כדעה שדין 'סיכה כשתייה' נאמר רק בנוגע לעינויי יום הכיפורים, ולא בכל איסורי תורה. וטעם שני הוא שגם לסוברים שדין 'סיכה כשתייה' נאמר בנוגע לכל דיני תורה, בכל זאת אין איסור לסוך את הגוף בחמץ שאינו ראוי לאכילת כלב. זאת כיוון שאדם שאוכל או שותה חמץ שאינו ראוי לאכילת כלב, מגלה בכך שהחמץ נחשב לו לאוכל או לשתייה, ועל כן הוא נאסר; אבל הסך את גופו בחמץ שאינו ראוי לאכילת כלב, אינו מגלה בכך שהוא מחשיב את החמץ לאוכל, שכן ההרגל הוא לסוך את הגוף בחומרים שאינם אוכל. לכן סבון, שמפו, מרכך שֵֹער, מוצרי קוסמטיקה ושאר מוצרים שסכים בהם את הגוף, אינם צריכים כשרות מיוחדת לפסח3. אך ישראל קדושים הם, ונהגו להחמיר ולקנות מוצרי סיכה מושגחים, שאין בהם חשש חמץ, וכן ראוי לנהוג כאשר אין זה כרוך בטרחה או בהוצאה כספית מיוחדת4.

 

4 הערות

1.
שבת פו א, ושו"ע תריד א.
2.
קובץ תשובות לגרי"ש אלישיב חלק ד אורח חיים סימן לח, תשובות והנהגות חלק ה סימן קכז אות ח.
3.
הליכות שלמה פרק ד סעיף יא, חוט שני עמ' צה, אור לציון חלק ג פרק ח סעיף ו, שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן סג, הגר"מ מזוז שליט"א בקובץ אור תורה גיליון רכט (תשמ"ז) סימן צט אות ב, ילקוט יוסף (תש"פ) פסח חלק א עמ' תרמה, בשם הגר"ע יוסף, וחלק ב עמ' רלג, מנחת אשר הגדה של פסח סימן כד, שו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תעז. ועיין קובץ מוריה שנה ל גיליון ה-ז (ניסן תש"ע) עמ' קסט, שלפי חוקי המדינות, אלכוהול המיועד לתעשיית תמרוקים עובר תהליך הפוסלו מאכילה, ולכן גם תמרוקים שיש בהן אלכוהול אינם ראויים לאכילת כלב.
4.
עיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן סג. ועיין הגר"מ מזוז שליט"א בקובץ אור תורה גיליון רכט (תשמ"ז) סימן צט אות ב, שכתב כעין זה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ