logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ב - קַדֵש, ארבע כוסות ודיני הסבה. פרק ב - קַדֵש, ארבע כוסות ודיני הסבה

נוסח הקידוש

facebook email whatsapp

נוסח הקידוש הוא כבכל יום טוב: מברכים את ברכת הגפן, לאחר מכן מברכים את הברכה על קדושת היום, ומסיימים בברכת "שהחיינו". בברכת "שהחיינו", יש לכוון גם על מצוות סיפור יציאת מצרים, מצוות אכילת מצה ומצוות אכילת מרור, שתתקיימנה בהמשך הסדר1. כאשר ליל הסדר חל בשבת, מקדימים ואומרים "ויכֻלו", ומזכירים בברכת קדושת היום גם את השבת וגם את החג2.

 

 

2 הערות

1.
כף החיים תעג ו, חזון עובדיה פסח חלק ב עמ' כה, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק יא סעיף מח. ועיין שו"ת הר צבי חלק א סימן קנד, שנשים הנוהגות לברך "שהחיינו" בהדלקת הנרות, לא תענינה אמן על ברכת "שהחיינו" בקידוש, מכיוון שעניית אמן נחשבת עבורן הפסק בין ברכת "בורא פרי הגפן" לשתייה, ועיין מנחת שלמה חלק ב סימן ס אות כד, שחולק, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שהנשים המברכות "שהחיינו" לא תענינה אמן.
2.
שו"ע תעג א. ועיין שמירת שבת כהלכתה פרק מז סעיף מא, שכאשר ליל הסדר חל בשבת, והמקדש אמר את נוסח הקידוש של שבת ולא הזכיר את החג, או שאמר את נוסח הקידוש של החג, ולא הזכיר את השבת, לא יצא ידי חובתו, וצריך לחזור ולקדש. ועיין משנ"ב רעא מה, ואיגרתא חדתא לגר"ש דבליצקי (תשע"ב) עמ' ע, שאם שכח לומר "ויכֻלו", יאמרנו בסעודה על הכוס, וישתה מן הכוס.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ