logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א - דיני חודש ניסן

facebook email whatsapp

ימי חודש ניסן הם ימי שמחה1; אין אומרים בהם תחנון, אין מתענים בהם ואין מספידים בהם2

הטעם לכך ששנים-עשר הימים הראשונים של חודש ניסן הם ימי שמחה הוא שבזמן חנוכת המשכן, בכל אחד מימים אלו הקריב אחד מנשיאי ישראל קרבן לכבוד חנוכת המשכן, ואותו יום היה יום טוב לו ולבני שבטו3. וכיוון שכל אדם מישראל הוא צאצא של שבטים רבים מצד האמהות, לכן שנים-עשר ימים אלו הם ימי שמחה לכל ישראל4. הטעם לשמחה בערב פסח, בימי הפסח ובאסרו חג הוא שימים אלו הם ימי מועד5. והטעם לשמחה בכל שאר הימים בחודש ניסן הוא שכיוון שרוב ימי החודש הם ימים טובים ששמחים בהם ויש בהם קדושה, נוהגים כך בכל ימי החודש6.

 

1.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' ג. ועיין של"ה מסכת פסחים פרק נר מצוה אות ז, שכל יום בחודש ניסן הוא כראש חודש.
2.
שו"ע תכט ב.
3.
עיין משנ"ב תכט ז.
4.
פירוש עין שמש על המהרי"ל חודש ניסן אות ג עמ' 20. ועיין חידושי חתם סופר על הלכות פסח סימן תכט סעיף ב שנדפסו בסוף חידושי החתם סופר על מסכת פסחים, שהטעם לכך ששנים-עשר ימים אלו הם ימי שמחה לכל ישראל, הוא שאיננו יודעים מאיזה שבט אנו, לכן כל יום הוא יום שמחה, שמא אנחנו מהשבט שנשיאו הקריב קרבן באותו יום. ואף שהכהנים והלווים יודעים מאיזה שבט הם, ונשיא שבטם, אהרון הכהן, לא הקריב קרבן באף אחד משנים-עשר ימים אלו, בכל זאת אלו הם ימי שמחה עבורם, כיוון שהכהנים והלווים עובדים במקדש, ועליהם לשמוח בכל ימי חנוכת המשכן.
5.
משנ"ב תכט ז.
6.
לבוש תכט ב, משנ"ב תכט ז.

לדעת השלחן ערוך, המנהג שלא להתענות בחודש ניסן כולל רק תענית ציבור שגוזרים מחמת איזו צרה1, אך אדם רשאי להתענות תענית יחיד בחודש ניסן; וכך נוהגים רבים מיוצאי ספרד2. לפי מנהג זה, אדם הנוהג להתענות ביום פטירת אחד מהוריו, ויום פטירתו חל בחודש ניסן, רשאי להתענות באותו יום3. אך לדעת הרמ"א, המנהג שלא להתענות בחודש ניסן כולל גם תענית יחיד, וכן נוהגים יוצאי אשכנז4 וחלק מיוצאי ספרד5. ולפי מנהגם, הנוהג להתענות ביום פטירת אחד מהוריו, ויום פטירתו חל בחודש ניסן, לא יתענה באותו יום6.

 

1.
שו"ע תכט ב, ומשנ"ב שם, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' ה.
2.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' ה, אור לציון חלק ג פרק ה שאלה א.
3.
חזון עובדיה שם, אור לציון שם.
4.
רמ"א תכט ב, ומשנ"ב שם.
5.
עיין הגדה של פסח אורח חיים לבן איש חי הלכות חודש ניסן אות א, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף יג.
6.
רמ"א תכט ב, ומשנ"ב שם. ועיין רמ"א תקעג א, ומשנ"ב תכט י, שחתן וכלה שיום חופתם חל בחודש ניסן, יתענו, לרוב חשיבותה של תענית זו, ועיין משנ"ב תקעג ד, שיש מקילים, ועיין חוט שני פסח עמ' נב, שאם החתן או הכלה חלושים, הם יכולים לסמוך על דעת המקילים, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף יג, שפסק כדעת המקילים.

יוצאי ספרד נוהגים שלא לומר את הפרק "לַמְנַצֵּחַ וכו' יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה" שקודם "ובא לציון" בכל חודש ניסן, כיוון שלפי מנהגם אין אומרים "למנצח" בימים שבהם אין אומרים תחנון, כיוון שימים אלו אינם ימי צרה1. אך מנהג יוצאי אשכנז לומר "למנצח" גם בימים שאין אומרים בהם תחנון, חוץ מאשר בימים שיש בהם מעלה מיוחדת, לכן יוצאי אשכנז אומרים "למנצח" בחודש ניסן2.

 

1.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת כי תשא סעיף יז, כף החיים תכט מ, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' ח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף ט.
2.
רמ"א קלא א, שו"ע הרב תכט יב, משנ"ב קלא לה. ועיין רמ"א תכט, ב ופרי מגדים סימן קלא משבצות זהב ס"ק טו ד"ה אכתוב, שבערב פסח אין אומרים "למנצח", כיוון שערב פסח נחשב כיום טוב.

בכל יום משנים-עשר הימים הראשונים של חודש ניסן, טוב לקרוא את פרשת הקרבן של הנשיא שהקריב קרבן באותו יום. וביום י"ג בניסן, טוב לקרוא את תחילת פרשת בהעלותך, כנגד שבט לוי, שאהרן הכהן נשיאו לא הקריב קרבן בחנוכת המשכן, ובמקום זה זכה בהדלקת המנורה, המוזכרת בפסוקים אלו1. הטעם לקריאה זו הוא שבהקרבת הקרבן המשיך כל נשיא שפע רוחניות לשבטו, ועל ידי קריאת הפרשה, אנו מעוררים את השפע שהושפע באותם ימים2.

 

1.
משנ"ב תכט ח, וכף החיים תכט כב-כג, חזון עובדיה פסח חלק א עמ' ג, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף י.
2.
של"ה מסכת פסחים פרק נר מצוה אות ח.

יש נוהגים שלא לילך לבית קברות בחודש ניסן. למנהג זה, אדם שיום השנה לפטירת אחד מקרוביו חל בחודש ניסן, יקדים לעלות לקברו בערב ראש חודש1. ויש הנוהגים ללכת לבית הקברות ביום השנה לפטירת קרוביהם, גם בחודש ניסן2.

 

1.
שו"ת מלמד להועיל חלק ב (יורה דעה) סימן קמה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף יח. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו שם, שבסיום השבעה ובסיום השלושים עולים לקבר, גם אם ימים אלו חלים בחודש ניסן.
2.
גשר החיים חלק א פרק כט סעיף ה, שו"ת שמש ומגן חלק ד סימן סו, לוח ההלכות והמנהגים (זלזניק). ועיין תשובות והנהגות כרך ב סימן סה, שאם העלייה לקבר אינה מעוררת בכי, עדיף לעלות לקבר ביום המתאים ולא להקדים את העלייה לערב ראש חודש ניסן, אך אם העלייה לקבר מעוררת בכי, עדיף להקדים אותה לערב ראש חודש ניסן.

הלכות פסח הן רבות ומפורטות, ומצווה להתחיל ללומדן שלושים יום לפני הפסח, דהיינו מפורים, כדי לדעת אותן כראוי1. מלבד התועלת שבידיעת ההלכות, יש בלימוד ההלכות תועלת נוספת שלא להיכשל בהן, כיוון שהלומד הלכה כלשהי, בורא מלאך השומרו שלא ייכשל בהלכה זו2, והנזהר שלא ייכשל אפילו במשהו של חמץ, מובטח לו שלא יחטא כל השנה3.

 

1.
עיין משנ"ב תכט א-ב. ביתר באור: עיין ביאור הלכה תכט א ד"ה שואלין, שסיכם את הסוגייה וביאר שנאמר בגמרא ששלושים יום קודם החג שואלים בהלכות החג, והרבה ראשונים פירשו שכוונת הגמרא לומר שיש ללמוד את הלכות החג שלושים יום קודם החג, אך יש ראשונים שסוברים שכוונת הגמרא לומר ששלושים יום קודם החג הוא הזמן המתאים ללימוד הלכות החג, ולכן השואל את רבו שאלה בעניין החג, קודם לחברו השואל את רבו שאלה שלא בעניין החג, אך אין חיוב ללמוד את הלכות החג בימים אלו, ועיין ביאור הלכה שם, שבמקום שישנו שיעור הלכה קבוע לציבור, ראוי לדקדק בכך יותר. ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' א, שפסק כדעה המקלה, ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף ג, שפסק כדעה המחמירה.
2.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף ד.
3.
באר היטב סימן תמז סוף ס"ק א, בשם האר"י הקדוש.

ההוצאות הכלכליות לקראת חג הפסח הן רבות, ולכן נוהגים לקראת חג הפסח לאסוף כסף ולחלק אותו לעניים, כדי שיוכלו לרכוש את צרכי החג1 ולהרגיש כבני חורין2. בעבר, במקום כסף היו נותנים לעניים קמח לאפיית מצות, כדי לחסוך להם את טרחת קניית הקמח, ולכן רגילים לקרוא למגבית זו 'קמחא דפסחא'. אך כיום, אנשים אינם אופים מצות בעצמם, ובמקום קמח, נותנים לעניים כסף שיקנו בו את צורכי החג3

אדם שאינו נותן מכספו לעניים לקראת החג, שמחת החג שלו אינה רצויה לפני ה' יתברך. כך כותב הרמב"ם בעניין זה: "וכשהוא אוכל ושותה חייב להאכיל לגר, ליתום ולאלמנה עם שאר העניים האומללים, אבל מי שנועל דלתות חצרו ואוכל ושותה הוא ובניו ואשתו ואינו מאכיל ומשקה לעניים ולמרי נפש, אין זו שמחת מצווה אלא שמחת כריסו, ועל אלו נאמר: 'זִבְחֵיהֶם כְּלֶחֶם אוֹנִים (לחם גזול) לָהֶם כָּל אֹכְלָיו יִטַּמָּאוּ, כִּי לַחְמָם לְנַפְשָׁם'4, ושמחה כזו קלון היא להם, שנאמר: "וְזֵרִיתִי פֶרֶשׁ (זבל) עַל פְּנֵיכֶם פֶּרֶשׁ חַגֵּיכֶם'"5

1.
עיין רמ"א תכט א. עיין רמ"א שם, שמשמע שמעיקר הדין, החובה היא לדאוג שיהיו לעניים מצות, ועיין חוט שני עמ' נא, שטוב לתת לעניים כסף שיוכלו לקנות את כל צורכי החג.
2.
עיין שער הציון תכט י.
3.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק ב סעיף כב, חוט שני עמ' נא.
4.
הושע ט ז.
5.
מלאכי ב ג. רמב"ם יום טוב ו יח.

שבת שלפני הפסח נקראת שבת הגדול, כיוון שנס גדול אירע בה. בשבת זו לקחו בני ישראל את הכבשים, שנועדו לקרבן הפסח, וכאשר המצרים שאלו אותו לשם מה הם לוקחים כבשים אלו, אמרו להם ישראל שהם עתידים להקריב אותם קרבן לה'. אמירה זו הכעיסה את המצרים כעס רב, כיוון שהכבשים הם אלוהי מצרים, אך פחד ה' נפל על המצרים והם לא העזו לעשות לעם ישראל דבר1.

עד לשבת ההיא, רבים מישראל נמשכו אחר אמונתם ותרבותם של מצרים, ובשבת ההיא כפרו ישראל בעבודה זרה וגילו את אמונתם בה'2. ומכוח גילוי אמונה זה נמשכה גאולת מצרים3.

 

1.
שו"ע תל א, ומשנ"ב שם. ועיין לבוש תל א, ומגן אברהם תל א, וט"ז תל א, מדוע קבעו לציין נס זה ביום בשבוע שאירע בו הנס, ולא בתאריך בחודש שאירע בו הנס. ועיין מחזיק ברכה סימן תל אות ב, ואור לציון חלק ג פרק ה הערה ב, שהמדקדקים מברכים איש את חברו בשבת זו בברכת "שבת הגדול מבורך".
2.
רש"י שמות יב כא.
3.
עיין הגדה של פסח עם פירוש מי מרום (תשע"ג) עמ' א-ב.

נוהגים שרב המקום דורש בענייני הפסח בשבת זו1, ויש לציבור להתאסף לשמיעת הדרשה ברוב עם2. מטרתה של דרשת שבת הגדול היא ללמד את הציבור את הלכות פסח3, וטוב לשלב בה גם דברי אגדה4

מנהג רבים מיוצאי אשכנז לקרוא את ההגדה בשבת הגדול בזמן מנחה, לפי שבשבת זו התחילה הגאולה5.

 

1.
משנ"ב תכט ב.
2.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' לא.
3.
משנ"ב תכט ב. ועיין שם, ש"אם יהיה הדרשה רק בפלפול או דרוש בעלמא, אין יוצאין בזה ידי חובתם".
4.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' לא.
5.
רמ"א תל א, ומשנ"ב שם. ועיין ביאור הלכה תל א ד"ה במנחה, שהגר"א לא היה נוהג כן, ועיין חזון עובדיה פסח חלק א עמ' לב בהערה, שיוצאי ספרד אינם נוהגים כן. ועיין רמ"א שם, שהמנהג לקרוא מתחילת ההגדה עד הקטע שמסתיים במילים "לכפר על כל עוונותינו". ועיין משנ"ב תל ב, שכאשר ערב פסח חל בשבת ומקדימים את הדרשה לשבת שלפני כן, קוראים את ההגדה בשבת הסמוכה לפסח.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ