logo-white

תוכן עניינים

הלכות פסח

הלכות פסח מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות ערב פסח ולילו | פרק א - תענית בכורות. הלכות ערב פסח ולילו | פרק א - תענית בכורות

סיום מסכת

facebook email whatsapp

כדי שהבכורות יוכלו להשתתף בסעודת מצווה, נוהגים לסיים מסכת בערב פסח, ולעשות סעודת מצווה לכבוד הסיום, והבכורות משתתפים בסעודה זו ונפטרים מן התענית1. כדי להיפטר מהתענית, הבכורות צריכים לשמוע את הסיום ולהשתתף בסעודה, ולא די בכך שישלחו להם אוכל מסעודת המצווה2. וראוי שכל בכור יסיים מסכת בעצמו, ולא יסתמך על סיומם של אחרים3

סעודת סיום הנחשבת סעודת מצווה שפוטרת מן התענית, היא סעודה שעושים לכבוד סיום אחד מששה סדרי משנה, או לכבוד סיום מסכת מהתלמוד הבבלי או מהתלמוד הירושלמי4.

סעודה הנעשית בסיום לימוד מסכת משניות או בסיום לימוד ספר מהתנ"ך יכולה גם היא להיחשב סעודת מצווה שפוטרת מהתענית, ובלבד שלימוד המסכת הוא הישג משמעותי עבור המסיים. לדוגמה, סעודת סיום הנעשית לאחר שאדם למד מסכת משניות במשך זמן רב, והבינה כראוי, נחשבת סעודת מצווה ופוטרת מהתענית, אף אם מדובר במסכת קצרה. וכן סעודה הנעשית לאחר שאדם למד ספר מהתנ"ך עם מפרשים בעיון, ועמל להבינו כחודש או חודשיים, נחשבת סעודת מצווה ופוטרת מהתענית5.

 

 

 

 

 

5 הערות

1.
עיין משנ"ב תע י. ועיין פסקי תשובות תע יג, שאפשר לעשות את הסיום במיעוט משתתפים, ואין צריך מניין.
2.
חזון עובדיה פסח חלק א עמ' ריב, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין חזון עובדיה שם, שכדי להיפטר מהתענית, יש לאכול בסיום לפחות כזית.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
4.
עיין שערי הלכה ומנהג לאדמו"ר מלובביץ' חלק ב סימן קצז, שו"ת בצל החכמה חלק ד סימן צט.
5.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, וכעין זה בשו"ת אגרות משה חלק א סימן קנז. ועיין שו"ת יביע אומר חלק א סימן כו אות ט, וחזון עובדיה פסח חלק א עמ' ריא, שהביא מחלוקת אחרונים אם סעודה הנעשית בסיום לימוד מסכת משניות פוטרת מהתענית, והכריע להקל בשעת הדחק, כאשר הלימוד נעשה עם פירוש הברטנורא ועם קצת מפירוש קיצור תוספות יום טוב; ורק המסיים בעצמו יכול לסמוך על זה ולהיפטר מהתענית, ולא אחרים המשתתפים עמו בסיום. ועיין שו"ת משנה הלכות חלק ו סימן קסו, שסעודת סיום על אחד מחלקי ספר משנה תורה לרמב"ם או על אחד מחלקי השלחן ערוך, פוטרת מהתענית, ועיין שו"ת משנת יוסף חלק י סימן צג, שחולק.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ