logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק יב - דיני 'פורים משולש'. פרק יב - דיני 'פורים משולש'

תושב ירושלים שנוסע לשבת לעיר שאינה מוקפת חומה

facebook email whatsapp

אדם שהיה בירושלים ביום שישי י"ד באדר, ונסע לשבת לעיר שאינה מוקפת חומה, נחלקו אחרונים בדינו. יש סוברים שכיוון שהוא היה בירושלים ביום שקוראים בו את המגילה בירושלים, דינו כתושב ירושלים ועליו לקיים את כל המצוות כפי שמקיימים בירושלים; כלומר עליו לומר "על הנסים" בשבת, ולעשות סעודה ולשלוח מנות ביום ראשון1. ויש סוברים שאדם זה הפקיע מעצמו את מצוות הפורים, כיוון שביום י"ד באדר, היום שבו מתחייבים במצוות הפורים בערים שאינן מוקפות חומה, הוא היה בעיר מוקפת חומה, ובט"ו באדר, היום שבו מתחייבים במצוות הפורים בערים המוקפות חומה, הוא היה בעיר שאינה מוקפת חומה2. כדי שלא להיכנס לחשש הפקעת מצוות הפורים, ראוי שבשנה שחל בה פורים משולש, תושבי ירושלים לא ייסעו לשבות בשושן פורים בעיר שאינה מוקפת חומה. ומי שצריך לשבות בעיר שאינה מוקפת חומה, יקדים לנסוע למחוז חפצו ביום חמישי בלילה (אור ליום שישי), כדי שבעלות השחר של יום שישי יהיה בעיר שאינה מוקפת חומה, ויתחייב בכל מצוות הפורים ביום שישי3

תושב עיר שאינה מוקפת חומה שנסע לירושלים במוצאי שבת, אינו מתחייב באף מצווה ממצוות הפורים4.

 

4 הערות

1.
הליכות שלמה פרק כא סעיף א. ועיין דבר הלכה שם ב, שהטעם לכך הוא שכיוון שבשנה שבה נוהג פורים משולש עיקר מצוות הפורים אינן נוהגות בט"ו באדר, היום הקובע את מעמדו של האדם הוא י"ד באדר, שבו מקיימים את מצוות קריאת המגילה ומתנות לאביונים.
2.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב הערה פב עמ' עח (מהדורת תשפ"א) ד"ה ומי שנסע, בדעת כמה ראשונים.
3.
דיני פורים משולש לגר"א שפירא בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח י סעיף 5, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב הערה פב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפג, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין דיני פורים משולש לגר"א שפירא שם, שבמקום צורך מותר לתושב ירושלים לנסוע ביום שישי לשבות בעיר שאינה מוקפת חומה, ויקיים את מצוות הפורים כתושב ירושלים (אף שהוא נמצא בעיר שאינה מוקפת חומה), ועדיף שאת משלוח המנות ישלח (בעצמו או על ידי שליח) לתושב ירושלים, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאדם שיצא מירושלים ביום שישי, צריך לקיים את מצוות הפורים בשבת וביום ראשון לחומרה. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף כא, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב הערה פב עמ' פ ד"ה הראת לדעת, שכיוון שחיובו במצוות הפורים אינו ודאי, אין הוא רשאי להפסיק באמצע הברכה לומר "על הנסים", אלא יאמר "על הנסים" בסוף התפילה ובסוף ברכת המזון, ועיין דיני פורים משולש לגר"א שפירא שם סעיף 5 וסעיף 11, שחולק וסובר שיאמר "על הנסים" במקום הראוי.
4.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף כב, אשרי האיש פרק מט אות ו.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ