logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק יב - דיני 'פורים משולש'. פרק יב - דיני 'פורים משולש'

הקדמתן של קריאת המגילה ונתינת מתנות לאביונים ליום שישי

facebook email whatsapp

הסיבה לכך שמקדימים את קריאת המגילה ליום שישי ואין קוראים אותה בשבת היא שחכמים חששו שאדם שאינו יודע לקרוא את המגילה, ייקח את המגילה בידו וילך לחברו שיודע לקוראהּ, כדי שילמד אותו לקרוא כראוי, ויעבור בכך על איסור הוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים1. והסיבה לכך שמקדימים את מצוות מתנות לאביונים ליום שישי היא שמצוות מתנות לאביונים צריכה להיות סמוכה למצוות קריאת מגילה, כיוון שהעניים מצפים לקבל את מתנותיהם סמוך לקריאת המגילה כמו בכל שנה, ודחיית המצווה לזמן אחר תגרום להם צער ועוגמת נפש2

2 הערות

1.
משנ"ב תרפח טו. ועיין לבוש תרפח ו, שאין דוחים את קריאת המגילה ליום ראשון, כיוון שנאמר במגילת אסתר על קריאת המגילה "וְלֹא יַעֲבוֹר"(אסתר ט כז). ועיין משנ"ב תרפח יח, וערוך השולחן תרפח יז, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה סעיף ב, שמותר לעיין בשבת במגילת אסתר הכתובה על קלף, כיוון שחכמים גזרו שלא לקרות בה בשבת לשם מצוות קריאת המגילה, אך מותר לעיין בה לשם לימוד, ועיין חיי אדם כלל קנה סעיף י, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) קמא יז, וחזון עובדיה עמ' ריג, שחולקים וסוברים שאסור לעיין בה והיא מוקצה בשבת.
2.
שו"ע תרפח ו, ומחצית השקל שם יא, על פי מגילה ד ב. ועיין חזון עובדיה עמ' רטו, שיש להסמיך את נתינת המתנות לאביונים לקריאת המגילה, כיוון שקריאת המגילה גורמת לפתוח את לב האנשים לתת מתנות לאביונים בעין יפה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ