logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק יב - דיני 'פורים משולש'. פרק יב - דיני 'פורים משולש'

דיני יום שישי (י"ד באדר)

facebook email whatsapp

כאמור, ביום שישי מקיימים את מצוות קריאת המגילה ואת מצוות מתנות לאביונים, ונכון ללבוש בגדי שבת ביום זה, לכבוד מצוות אלו1. גם מרבים קצת ביום זה במשתה ובשמחה, כיוון שיום זה הוא יום שמחה לתושבי הערים שאינן מוקפות חומה2.

בכל שנה יש להשתדל לקרוא את המגילה בעשרה, כדי לפרסם את הנס3, אך בשנים שבהן חוגגים פורים משולש ומקדימים לקרוא את המגילה ביום שישי, יש להקפיד על כך יותר4. זאת כיוון שיש סוברים שכאשר קוראים את המגילה שלא בזמנה המקורי, חובה לקוראהּ בעשרה, כדי לפרסם את הנס, והקורא אותה שלא בעשרה, לא יצא ידי חובתו5. ואף שאין הלכה כדבריהם, לכתחילה יש לחשוש לדעתם6. לכן נשים הרגילות לקרוא את המגילה ביחידות בביתן, תשתדלנה ללכת לבית הכנסת ולשמוע את המגילה בציבור7, או שתצרפנה לקריאתן נשים נוספות וכך תהיינה עשר נשים בקריאת המגילה; ודי בכך כדי שהקריאה תיחשב קריאה בציבור, כיוון שהצורך בעשרה הוא כדי לפרסם את הנס, ואף נשים מפרסמות את הנס8

ביום שישי, אין אומרים את תפילת "על הנסים" בָּתפילה ובברכת המזון, כיוון שפורים בערים המוקפות הוא בט"ו באדר, ומקדימים ליום שישי או מאחרים ליום ראשון רק את המצוות שאי אפשר לקיימן בשבת, אבל את תפילת "על הנסים" אפשר לומר בשבת, ולכן אין צורך להקדימהּ ליום שישי9

נוהגים שלא לעשות מלאכה ביום שישי, מלבד מלאכה הנצרכת לשבת, כפי שאין עושים מלאכה בפורים10. ויש פוסקים המתירים לעשות מלאכה ביום שישי11.

 

11 הערות

1.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף ג, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שעד.
2.
רמ"א תרצה ב.
3.
שו"ע תרצ יח, ומשנ"ב שם.
4.
עיין הליכות שלמה פרק כא סעיף ד, עיין חזון עובדיה עמ' ריג: מצוה מן המובחר, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף ט, אשרי האיש פרק מט אות א, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיפים ו-ז. ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפ, שאנשים שכבר שמעו את קריאת המגילה מצטרפים לעשרה.
5.
עיין שער הציון סימן תרצ ס"ק נט וס"ק סא, בשם כמה ראשונים.
6.
עיין הליכות שלמה פרק כא סעיף ד, עיין חזון עובדיה עמ' ריג: מצוה מן המובחר, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף ט, אשרי האיש פרק מט אות א, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף יא. וביתר ביאור: עיין מגילה ה א, שכאשר קוראים את המגילה שלא בזמנה, יש לקוראה בעשרה. הראשונים נחלקו האם הצורך בעשרה הוא רק לכתחילה, או שהוא מעכב. לדעת רש"י ובעל המאור, זהו רק לכתחילה, ולדעת הרי"ף, הרמב"ם, הרשב"א והרמב"ן, הצורך בעשרה מעכב. עוד נחלקו הראשונים האם קריאה שלא בזמנה היא רק כאשר קוראים את המגילה בי"ג באדר (עיין מגילה ב א מתי הדבר אפשרי), או גם כאשר בני העיירות המוקפות חומה קוראים את המגילה בי"ד באדר. דעת בעל המאור, הרשב"א, הריטב"א והר"ן, שקריאה בי"ד נחשבת קריאה שלא בזמנה, ודעת הרמב"ם והמאירי, שקריאה בי"ד נחשבת קריאה בזמנה (עיין חזון עובדיה עמ' ריג הערה ב, שהאריך בזה). ועיין משנ"ב תרצ סא, שחשש לדעת המחמירים ופסק שבני עיירות המוקפות חומה שקוראים את המגילה בי"ד באדר ללא מניין, לא יברכו על קריאתה, ועיין במקורות המופיעים בראש הערה זו, שחולקים על המשנה ברורה וסוברים שיברכו.
7.
הליכות שלמה פרק כא הערה ו, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שעו, אשרי האיש פרק מט אות א.
8.
אשרי האיש פרק מט אות א, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף ח, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפ. ועיין פורים משולש שם, וילקוט יוסף שם, שבשעת הדחק אפשר לצרף נשים לרוב גברים. ועיין משנ"ב תרפח כ, שהסתפק אם קטנים מצטרפים לעשרה לעניין זה.
9.
משנ"ב תרפח יז. ועיין משנ"ב שם וסימן תרצג ס"ק ו, שאדם שטעה ואמר ביום שישי "על הנסים" אינו צריך לחזור, כיוון שגם ביום זה נעשו נסים לעם ישראל.
10.
כף החיים תרפח מט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף ד, אשרי האיש פרק מט אות ד, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף כה.
11.
חזון עובדיה עמ' רטז. ועיין שם, שהמחמיר ולא עושה מלאכה, תבוא עליו ברכה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ