logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק יב - דיני 'פורים משולש'. פרק יב - דיני 'פורים משולש'

דיני יום ראשון (ט"ז באדר)

facebook email whatsapp

יום ראשון (ט"ז באדר) הוא היום שנוהגת בו מצוות המשתה והשמחה1. סועדים בו את סעודת פורים2, מתבסמים ביין3, ונוהגים בו את מנהג התחפושות4. נוסף על מצוות המשתה והשמחה, יש לקיים ביום זה גם את מצוות משלוח מנות5; ולובשים בגדי שבת לכבוד מצוות היום6.

אף שמצוות השמחה נוהגת ביום זה, אין אומרים בו "על הנסים", כיוון שיום זה אינו פורים אלא רק משלימים בו את מצוות הסעודה והשמחה, שאי אפשר היה לקיים בשבת7. ויש שסוברים שטוב לומר בסוף ברכת המזון של סעודת פורים "הרחמן הוא יעשה לנו נסים ונפלאות כמו שעשה לאבותינו בימי מרדכי ואסתר וכו'", כדי להזכיר את עניין פורים בסעודה, ואין בכך כל חשש, כיוון שמותר להוסיף בקשות בסוף הברכה8

בתפילות היום אין אומרים וידוי ונפילת אפיים, וכן אין אומרים את הפרק "לַמְנַצֵּחַ וכו' יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה"9 שקודם "ובא לציון", כיוון שיום זה הוא יום משתה ושמחה10. ומותר לעשות מלאכה ביום זה11, וטוב להימנע מעשיית מלאכה מחצות היום ואילך, כדי להיות פנויים לקיים את מצוות היום12

גם תושבי הפרזים מרבים קצת בסעודה ומשתה ביום זה13, ואין אומרים בו תחנון14.

 

14 הערות

1.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף יא.
2.
שו"ע תרפח ו.
3.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף יא.
4.
נטעי גבריאל פורים המשולש פרק כ סעיף א.
5.
משנ"ב תרפח יח.
6.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף ב, הלכות חג בחג עמ' קז.
7.
עיין שו"ע תרפח ו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יט, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תכה, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף א. ועיין אשי ישראל (פויפר) פרק מט הערה עו, שאדם שטעה והזכיר על הנסים בתפילה, ימשיך בתפילתו, ואינו צריך לחזור למקום שטעה.
8.
עיין כף החיים תרפח מח, וחזון עובדיה עמ' רכז, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יט, והלכות חג בחג עמ' קז. ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק טו הערה לד, בשם הגר"ש ישראלי, שחולק.
9.
תהלים פרק כ.
10.
כף החיים תרפח מז, ומקראי קודש לרב הררי פרק טו הערה לז, בשם הגר"ש ישראלי, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף כ, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תכד.
11.
אשרי האיש פרק מט אות ד, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח הערה כו.
12.
אשרי האיש פרק מט אות ד, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף יג והערה כו.
13.
שו"ת עולת שמואל לגר"ש קוידר מפראג סימן קי, נמוקי אורח חיים סימן תרפח, דרכי חיים ושלום סימן תתנז, מקרא קודש (אוירבך) סימן לו ליקוטי רימ"א ס"ק ג.
14.
לקט הקמח החדש סימן קלא ס"ק נב, הליכות שלמה פרק כא סעיף ח, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין אשרי האיש פרק מט אות טו, וקובץ מבית לוי חלק טו עמ' מו, בשם הגר"ש ווזנר, שחולקים וסוברים שיש לומר תחנון.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ