logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק יב - דיני 'פורים משולש'. פרק יב - דיני 'פורים משולש'

דחייתם של הסעודה ומשלוח המנות ליום ראשון

facebook email whatsapp

הסיבה לכך שדוחים את סעודת פורים ליום ראשון ואין מקיימים אותה בשבת היא שנאמר במגילה: "לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה"1. מפסוק זה למדו חכמים שמצוות המשתה והשמחה צריכה להיות ביום כזה שהיא זו שעושה אותו ליום משתה ושמחה, ולא ביום שהוא יום שמחה גם ללא מצוות המשתה והשמחה. שבת היא יום שהשמחה נוהגת בו ללא קשר למצוות המשתה והשמחה, מה שאין כן יום חול, שמצוות הסעודה והשמחה בו הן אלו שהופכות אותו ליום משתה ושמחה. לכן לא ניתן לקיים בשבת את מצוות הסעודה2. והטעם לכך שדוחים את הסעודה ליום ראשון ואין מקדימים אותה ליום שישי, הוא שהסעודה צריכה להיעשות ביום שבו נחו היהודים מהמלחמה, ולא ביום שבו הם נלחמו, ויום שישי (י"ד באדר) הוא היום שבו היהודים בשושן נלחמו באויביהם3.

גם את מצוות משלוח מנות מקיימים ביום ראשון, כיוון שטעם מרכזי למצוות משלוח מנות הוא שיהיה לכולם מאכלים לסעודת פורים בהרווחה ובשפע, ולכן יש לשלוח מנות ביום שבו מקיימים את מצוות הסעודה4.

 

4 הערות

1.
אסתר ט כב.
2.
משנ"ב תרפח יח. ועיין משנ"ב תרפח יח, שמהר"ל חביב חולק על השלחן ערוך, ולדעתו יש לקיים את מצוות סעודת פורים ואת מצוות משלוח מנות בשבת, ועיין מקראי קודש לרב הררי נספח י סעיף 11, בשם הגר"א שפירא, וחזון עובדיה עמ' רכה, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יד, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה סעיף יא, שטוב לחשוש לדעת מהר"ל חביב ולשלוח משלוח מנות לאדם אחד בשבת, ועיין הלכות חג בחג עמ' קו, שהרוצה להחמיר גם ישתה יין יותר מהרגלו, אך לא ישתכר, ועיין שו"ת האלף לך שלמה סוף סימן שפה, שאסור להשתכר בשבת, ועיין פורים משולש לגר"ש דבליצקי שם, שחולק וסובר שטוב להחמיר ולקיים שתיית יין 'לבסומי' גם בשבת.
3.
אבני נזר אורח חיים סימן תקיד. ועיין מאירי מגילה ה א ד"ה סעודת, שסובר שיש לקיים את סעודת פורים ביום שישי, ועיין מקראי קודש לרב הררי נספח י סעיף 11, בשם הגר"א שפירא, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף י, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף כב, שסוברים שהמחמיר לעשות סעודה גם ביום שישי, תבוא עליו ברכה.
4.
משנ"ב תרפח יח, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תכג. ועיין כנסת הגדולה אורח חיים סימן תרצה הגהות טור ד, וחזון איש אורח חיים קנה ב, שחולקים וסוברים שיש לקיים את מצוות משלוח מנות ביום שישי, ועיין כף החיים תרפח לח, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף י, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף כב, שהמחמיר לשלוח מנות לאיש אחד גם ביום שישי, תבוא עליו ברכה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ