logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק יב - דיני 'פורים משולש'

facebook email whatsapp

בשנה רגילה, מקיימים את כל מצוות הפורים ביום אחד. אך כאשר ט"ו באדר - פורים בערים המוקפות חומה - חל בשבת1, אין מקיימים בירושלים את כל מצוות הפורים בשבת, אלא מקיימים את חלקן ביום שישי, חלקן בשבת וחלקן ביום ראשון2. בשנים כאלו, חג פורים דמוקפין מכונה 'פורים משולש', כיוון שהוא נחגג בשלושה ימים3.. וכך הוא סדר הדברים: ביום שישי קוראים את המגילה ונותנים מתנות לאביונים, בשבת קוראים בתורה את הקריאה המיוחדת לפורים ואומרים "על הנסים", וביום ראשון שולחים מנות וסועדים סעודת פורים4.

 

1.
י"ד באדר אינו יכול לחול בשבת.
2.
שו"ע תרפח ו.
3.
עיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף א, דבר חברון מועדים עמ' שסט.
4.
שו"ע תרפח ו, ומשנ"ב שם. ועיין הליכות שלמה פרק כא סעיף ב, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ט סעיף ב, שבערים המסופקות ראוי להחמיר בכל דיני פורים משולש, ועיין פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ו הערה ה ופרק ט הערה ב, בשם ספר חמרא וחיי, שחולק וסובר שבערים המסופקות אין צריך להחמיר ולנהוג דיני פורים משולש, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שברוב הערים המסופקות לא נהגו להחמיר בזה, ובערים שנהגו להחמיר ימשיכו במנהגם, אך בשאר הערים המסופקות שלא נהגו כן, אין צורך להחמיר ולנהוג פורים משולש. ועיין פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ו סעיפים א-ב, שבערים המסופקות אין קוראים בשבת את הקריאה המיוחדת לפורים, ואין אומרים את תפילת "על הנסים" במקום הראוי לה, כיוון שיש בדבר חשש הפסק, אלא אומרים "על הנסים" בסוף התפילה ובסוף ברכת המזון.

הסיבה לכך שמקדימים את קריאת המגילה ליום שישי ואין קוראים אותה בשבת היא שחכמים חששו שאדם שאינו יודע לקרוא את המגילה, ייקח את המגילה בידו וילך לחברו שיודע לקוראהּ, כדי שילמד אותו לקרוא כראוי, ויעבור בכך על איסור הוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים1. והסיבה לכך שמקדימים את מצוות מתנות לאביונים ליום שישי היא שמצוות מתנות לאביונים צריכה להיות סמוכה למצוות קריאת מגילה, כיוון שהעניים מצפים לקבל את מתנותיהם סמוך לקריאת המגילה כמו בכל שנה, ודחיית המצווה לזמן אחר תגרום להם צער ועוגמת נפש2

1.
משנ"ב תרפח טו. ועיין לבוש תרפח ו, שאין דוחים את קריאת המגילה ליום ראשון, כיוון שנאמר במגילת אסתר על קריאת המגילה "וְלֹא יַעֲבוֹר"(אסתר ט כז). ועיין משנ"ב תרפח יח, וערוך השולחן תרפח יז, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה סעיף ב, שמותר לעיין בשבת במגילת אסתר הכתובה על קלף, כיוון שחכמים גזרו שלא לקרות בה בשבת לשם מצוות קריאת המגילה, אך מותר לעיין בה לשם לימוד, ועיין חיי אדם כלל קנה סעיף י, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) קמא יז, וחזון עובדיה עמ' ריג, שחולקים וסוברים שאסור לעיין בה והיא מוקצה בשבת.
2.
שו"ע תרפח ו, ומחצית השקל שם יא, על פי מגילה ד ב. ועיין חזון עובדיה עמ' רטו, שיש להסמיך את נתינת המתנות לאביונים לקריאת המגילה, כיוון שקריאת המגילה גורמת לפתוח את לב האנשים לתת מתנות לאביונים בעין יפה.

הסיבה לכך שדוחים את סעודת פורים ליום ראשון ואין מקיימים אותה בשבת היא שנאמר במגילה: "לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה"1. מפסוק זה למדו חכמים שמצוות המשתה והשמחה צריכה להיות ביום כזה שהיא זו שעושה אותו ליום משתה ושמחה, ולא ביום שהוא יום שמחה גם ללא מצוות המשתה והשמחה. שבת היא יום שהשמחה נוהגת בו ללא קשר למצוות המשתה והשמחה, מה שאין כן יום חול, שמצוות הסעודה והשמחה בו הן אלו שהופכות אותו ליום משתה ושמחה. לכן לא ניתן לקיים בשבת את מצוות הסעודה2. והטעם לכך שדוחים את הסעודה ליום ראשון ואין מקדימים אותה ליום שישי, הוא שהסעודה צריכה להיעשות ביום שבו נחו היהודים מהמלחמה, ולא ביום שבו הם נלחמו, ויום שישי (י"ד באדר) הוא היום שבו היהודים בשושן נלחמו באויביהם3.

גם את מצוות משלוח מנות מקיימים ביום ראשון, כיוון שטעם מרכזי למצוות משלוח מנות הוא שיהיה לכולם מאכלים לסעודת פורים בהרווחה ובשפע, ולכן יש לשלוח מנות ביום שבו מקיימים את מצוות הסעודה4.

 

1.
אסתר ט כב.
2.
משנ"ב תרפח יח. ועיין משנ"ב תרפח יח, שמהר"ל חביב חולק על השלחן ערוך, ולדעתו יש לקיים את מצוות סעודת פורים ואת מצוות משלוח מנות בשבת, ועיין מקראי קודש לרב הררי נספח י סעיף 11, בשם הגר"א שפירא, וחזון עובדיה עמ' רכה, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יד, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה סעיף יא, שטוב לחשוש לדעת מהר"ל חביב ולשלוח משלוח מנות לאדם אחד בשבת, ועיין הלכות חג בחג עמ' קו, שהרוצה להחמיר גם ישתה יין יותר מהרגלו, אך לא ישתכר, ועיין שו"ת האלף לך שלמה סוף סימן שפה, שאסור להשתכר בשבת, ועיין פורים משולש לגר"ש דבליצקי שם, שחולק וסובר שטוב להחמיר ולקיים שתיית יין 'לבסומי' גם בשבת.
3.
אבני נזר אורח חיים סימן תקיד. ועיין מאירי מגילה ה א ד"ה סעודת, שסובר שיש לקיים את סעודת פורים ביום שישי, ועיין מקראי קודש לרב הררי נספח י סעיף 11, בשם הגר"א שפירא, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף י, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף כב, שסוברים שהמחמיר לעשות סעודה גם ביום שישי, תבוא עליו ברכה.
4.
משנ"ב תרפח יח, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תכג. ועיין כנסת הגדולה אורח חיים סימן תרצה הגהות טור ד, וחזון איש אורח חיים קנה ב, שחולקים וסוברים שיש לקיים את מצוות משלוח מנות ביום שישי, ועיין כף החיים תרפח לח, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף י, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף כב, שהמחמיר לשלוח מנות לאיש אחד גם ביום שישי, תבוא עליו ברכה.

כאמור, ביום שישי מקיימים את מצוות קריאת המגילה ואת מצוות מתנות לאביונים, ונכון ללבוש בגדי שבת ביום זה, לכבוד מצוות אלו1. גם מרבים קצת ביום זה במשתה ובשמחה, כיוון שיום זה הוא יום שמחה לתושבי הערים שאינן מוקפות חומה2.

בכל שנה יש להשתדל לקרוא את המגילה בעשרה, כדי לפרסם את הנס3, אך בשנים שבהן חוגגים פורים משולש ומקדימים לקרוא את המגילה ביום שישי, יש להקפיד על כך יותר4. זאת כיוון שיש סוברים שכאשר קוראים את המגילה שלא בזמנה המקורי, חובה לקוראהּ בעשרה, כדי לפרסם את הנס, והקורא אותה שלא בעשרה, לא יצא ידי חובתו5. ואף שאין הלכה כדבריהם, לכתחילה יש לחשוש לדעתם6. לכן נשים הרגילות לקרוא את המגילה ביחידות בביתן, תשתדלנה ללכת לבית הכנסת ולשמוע את המגילה בציבור7, או שתצרפנה לקריאתן נשים נוספות וכך תהיינה עשר נשים בקריאת המגילה; ודי בכך כדי שהקריאה תיחשב קריאה בציבור, כיוון שהצורך בעשרה הוא כדי לפרסם את הנס, ואף נשים מפרסמות את הנס8

ביום שישי, אין אומרים את תפילת "על הנסים" בָּתפילה ובברכת המזון, כיוון שפורים בערים המוקפות הוא בט"ו באדר, ומקדימים ליום שישי או מאחרים ליום ראשון רק את המצוות שאי אפשר לקיימן בשבת, אבל את תפילת "על הנסים" אפשר לומר בשבת, ולכן אין צורך להקדימהּ ליום שישי9

נוהגים שלא לעשות מלאכה ביום שישי, מלבד מלאכה הנצרכת לשבת, כפי שאין עושים מלאכה בפורים10. ויש פוסקים המתירים לעשות מלאכה ביום שישי11.

 

1.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף ג, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שעד.
2.
רמ"א תרצה ב.
3.
שו"ע תרצ יח, ומשנ"ב שם.
4.
עיין הליכות שלמה פרק כא סעיף ד, עיין חזון עובדיה עמ' ריג: מצוה מן המובחר, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף ט, אשרי האיש פרק מט אות א, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיפים ו-ז. ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפ, שאנשים שכבר שמעו את קריאת המגילה מצטרפים לעשרה.
5.
עיין שער הציון סימן תרצ ס"ק נט וס"ק סא, בשם כמה ראשונים.
6.
עיין הליכות שלמה פרק כא סעיף ד, עיין חזון עובדיה עמ' ריג: מצוה מן המובחר, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף ט, אשרי האיש פרק מט אות א, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף יא. וביתר ביאור: עיין מגילה ה א, שכאשר קוראים את המגילה שלא בזמנה, יש לקוראה בעשרה. הראשונים נחלקו האם הצורך בעשרה הוא רק לכתחילה, או שהוא מעכב. לדעת רש"י ובעל המאור, זהו רק לכתחילה, ולדעת הרי"ף, הרמב"ם, הרשב"א והרמב"ן, הצורך בעשרה מעכב. עוד נחלקו הראשונים האם קריאה שלא בזמנה היא רק כאשר קוראים את המגילה בי"ג באדר (עיין מגילה ב א מתי הדבר אפשרי), או גם כאשר בני העיירות המוקפות חומה קוראים את המגילה בי"ד באדר. דעת בעל המאור, הרשב"א, הריטב"א והר"ן, שקריאה בי"ד נחשבת קריאה שלא בזמנה, ודעת הרמב"ם והמאירי, שקריאה בי"ד נחשבת קריאה בזמנה (עיין חזון עובדיה עמ' ריג הערה ב, שהאריך בזה). ועיין משנ"ב תרצ סא, שחשש לדעת המחמירים ופסק שבני עיירות המוקפות חומה שקוראים את המגילה בי"ד באדר ללא מניין, לא יברכו על קריאתה, ועיין במקורות המופיעים בראש הערה זו, שחולקים על המשנה ברורה וסוברים שיברכו.
7.
הליכות שלמה פרק כא הערה ו, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שעו, אשרי האיש פרק מט אות א.
8.
אשרי האיש פרק מט אות א, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף ח, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפ. ועיין פורים משולש שם, וילקוט יוסף שם, שבשעת הדחק אפשר לצרף נשים לרוב גברים. ועיין משנ"ב תרפח כ, שהסתפק אם קטנים מצטרפים לעשרה לעניין זה.
9.
משנ"ב תרפח יז. ועיין משנ"ב שם וסימן תרצג ס"ק ו, שאדם שטעה ואמר ביום שישי "על הנסים" אינו צריך לחזור, כיוון שגם ביום זה נעשו נסים לעם ישראל.
10.
כף החיים תרפח מט, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף ד, אשרי האיש פרק מט אות ד, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב סעיף כה.
11.
חזון עובדיה עמ' רטז. ועיין שם, שהמחמיר ולא עושה מלאכה, תבוא עליו ברכה.

בשבת אומרים "על הנסים" בתפילה ובברכת המזון1; ונוסף על פרשת השבוע, קוראים בתורה את הקריאה המיוחדת לפורים2. כמו כן, דורשים בשבת זו בענייני פורים, כדי לזכור את עניינו של היום3, וכדי לפרסם את הנס4

טוב להוסיף תבשיל או מאכל בסעודת שבת לכבוד פורים5.

 

1.
שו"ע תרפח ו, וכף החיים תרפח מד, לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), חזון עובדיה עמ' ריח, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה סעיף ד. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יב, שחולק וסובר שאין לומר "על הנסים" בברכת המזון בברכת "נודה לך", אלא יש לומר בסוף הברכה: "הרחמן הוא יעשה לנו נסים ונפלאות כשם שעשה לאבותינו בימים ההם בזמן הזה, בימי מרדכי ואסתר וכו'", ועיין חוג הארץ למהר"י אלגאזי הלכות פורים סימן ז, שטעם שיטה זו הוא שחז"ל תיקנו לומר "על הנסים" בברכת המזון רק ביום שבו נוהגת מצוות סעודת פורים.
2.
שו"ע תרפח ו.
3.
משנ"ב תרפח טז, כף החיים תרפח מא, חזון עובדיה עמ' רכ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף טז. ועיין פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה הערה נה, שהפוסקים נחלקו אם יש לדרוש בענייני הלכה או בענייני הגדה, ויש להחמיר ולדרוש בזה ובזה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין פורים משולש שם, שאדם שאינו יכול ללכת לדרשה, ילמד בעצמו בענייני פורים.
4.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה הערה נה, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף טז.
5.
הליכות שלמה פרק כא הערה ז, אשרי האיש פרק מט אות יג, חזון עובדיה עמ' רכ, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יד. ועיין חזון עובדיה עמ' רכ, שראוי גם לשתות יין או שכר לזכר הנס.

יום ראשון (ט"ז באדר) הוא היום שנוהגת בו מצוות המשתה והשמחה1. סועדים בו את סעודת פורים2, מתבסמים ביין3, ונוהגים בו את מנהג התחפושות4. נוסף על מצוות המשתה והשמחה, יש לקיים ביום זה גם את מצוות משלוח מנות5; ולובשים בגדי שבת לכבוד מצוות היום6.

אף שמצוות השמחה נוהגת ביום זה, אין אומרים בו "על הנסים", כיוון שיום זה אינו פורים אלא רק משלימים בו את מצוות הסעודה והשמחה, שאי אפשר היה לקיים בשבת7. ויש שסוברים שטוב לומר בסוף ברכת המזון של סעודת פורים "הרחמן הוא יעשה לנו נסים ונפלאות כמו שעשה לאבותינו בימי מרדכי ואסתר וכו'", כדי להזכיר את עניין פורים בסעודה, ואין בכך כל חשש, כיוון שמותר להוסיף בקשות בסוף הברכה8

בתפילות היום אין אומרים וידוי ונפילת אפיים, וכן אין אומרים את הפרק "לַמְנַצֵּחַ וכו' יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה"9 שקודם "ובא לציון", כיוון שיום זה הוא יום משתה ושמחה10. ומותר לעשות מלאכה ביום זה11, וטוב להימנע מעשיית מלאכה מחצות היום ואילך, כדי להיות פנויים לקיים את מצוות היום12

גם תושבי הפרזים מרבים קצת בסעודה ומשתה ביום זה13, ואין אומרים בו תחנון14.

 

1.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף יא.
2.
שו"ע תרפח ו.
3.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף יא.
4.
נטעי גבריאל פורים המשולש פרק כ סעיף א.
5.
משנ"ב תרפח יח.
6.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף ב, הלכות חג בחג עמ' קז.
7.
עיין שו"ע תרפח ו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יט, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תכה, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף א. ועיין אשי ישראל (פויפר) פרק מט הערה עו, שאדם שטעה והזכיר על הנסים בתפילה, ימשיך בתפילתו, ואינו צריך לחזור למקום שטעה.
8.
עיין כף החיים תרפח מח, וחזון עובדיה עמ' רכז, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף יט, והלכות חג בחג עמ' קז. ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק טו הערה לד, בשם הגר"ש ישראלי, שחולק.
9.
תהלים פרק כ.
10.
כף החיים תרפח מז, ומקראי קודש לרב הררי פרק טו הערה לז, בשם הגר"ש ישראלי, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף כ, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' תכד.
11.
אשרי האיש פרק מט אות ד, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח הערה כו.
12.
אשרי האיש פרק מט אות ד, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף יג והערה כו.
13.
שו"ת עולת שמואל לגר"ש קוידר מפראג סימן קי, נמוקי אורח חיים סימן תרפח, דרכי חיים ושלום סימן תתנז, מקרא קודש (אוירבך) סימן לו ליקוטי רימ"א ס"ק ג.
14.
לקט הקמח החדש סימן קלא ס"ק נב, הליכות שלמה פרק כא סעיף ח, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין אשרי האיש פרק מט אות טו, וקובץ מבית לוי חלק טו עמ' מו, בשם הגר"ש ווזנר, שחולקים וסוברים שיש לומר תחנון.

תושב עיר שאינה מוקפת חומה שחגג את פורים ביום שישי בעירו, ועלה לשבות בירושלים, נחלקו הפוסקים בדינו. יש סוברים שהוא מתחייב שוב בפורים, ועליו לקיים את מצוות הפורים כתושבי ירושלים1, ויש סוברים שכיוון שכבר קיים את מצוות הפורים בי"ד, אינו מתחייב שוב בפורים2, וכן הלכה3.

 

1.
דיני פורים משולש לגר"א שפירא בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח י סעיף 8, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף כב, אשרי האיש פרק מט אות ו, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ה סעיף טז, שו"ת דבר חברון אורח חיים סימן תרכב.
2.
עיין הר צבי אורח חיים חלק ב סימן קיח ד"ה וכבואי, אור לציון חלק א סימן מו, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפב. ועיין הליכות שלמה פרק כא סעיף א, שכתב טעם נוסף לכך שתושב תל אביב שעלה לשבות בירושלים אינו מתחייב בפורים, משום שבשנה שבה חל פורים משולש, מעמדו של בן כרך נקבע על פי מקום הימצאותו בי"ד באדר (היום שבו קוראים את המגילה בערים המוקפות חומה), וכיוון שבי"ד באדר הוא לא היה בירושלים, לא חלים עליו דיני פורים משולש.
3.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שרצוי שיעשה זכר לפורים בשבת וביום ראשון, אך לא יאמר בשבת "על הנסים" במקום הרגיל, אלא בסוף התפילה ובסוף הברכה. ועיין פסקי תשובות סימן תרפח סוף אות יד.

אדם שהיה בירושלים ביום שישי י"ד באדר, ונסע לשבת לעיר שאינה מוקפת חומה, נחלקו אחרונים בדינו. יש סוברים שכיוון שהוא היה בירושלים ביום שקוראים בו את המגילה בירושלים, דינו כתושב ירושלים ועליו לקיים את כל המצוות כפי שמקיימים בירושלים; כלומר עליו לומר "על הנסים" בשבת, ולעשות סעודה ולשלוח מנות ביום ראשון1. ויש סוברים שאדם זה הפקיע מעצמו את מצוות הפורים, כיוון שביום י"ד באדר, היום שבו מתחייבים במצוות הפורים בערים שאינן מוקפות חומה, הוא היה בעיר מוקפת חומה, ובט"ו באדר, היום שבו מתחייבים במצוות הפורים בערים המוקפות חומה, הוא היה בעיר שאינה מוקפת חומה2. כדי שלא להיכנס לחשש הפקעת מצוות הפורים, ראוי שבשנה שחל בה פורים משולש, תושבי ירושלים לא ייסעו לשבות בשושן פורים בעיר שאינה מוקפת חומה. ומי שצריך לשבות בעיר שאינה מוקפת חומה, יקדים לנסוע למחוז חפצו ביום חמישי בלילה (אור ליום שישי), כדי שבעלות השחר של יום שישי יהיה בעיר שאינה מוקפת חומה, ויתחייב בכל מצוות הפורים ביום שישי3

תושב עיר שאינה מוקפת חומה שנסע לירושלים במוצאי שבת, אינו מתחייב באף מצווה ממצוות הפורים4.

 

1.
הליכות שלמה פרק כא סעיף א. ועיין דבר הלכה שם ב, שהטעם לכך הוא שכיוון שבשנה שבה נוהג פורים משולש עיקר מצוות הפורים אינן נוהגות בט"ו באדר, היום הקובע את מעמדו של האדם הוא י"ד באדר, שבו מקיימים את מצוות קריאת המגילה ומתנות לאביונים.
2.
פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב הערה פב עמ' עח (מהדורת תשפ"א) ד"ה ומי שנסע, בדעת כמה ראשונים.
3.
דיני פורים משולש לגר"א שפירא בתוך מקראי קודש לרב הררי נספח י סעיף 5, פורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב הערה פב, ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפג, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין דיני פורים משולש לגר"א שפירא שם, שבמקום צורך מותר לתושב ירושלים לנסוע ביום שישי לשבות בעיר שאינה מוקפת חומה, ויקיים את מצוות הפורים כתושב ירושלים (אף שהוא נמצא בעיר שאינה מוקפת חומה), ועדיף שאת משלוח המנות ישלח (בעצמו או על ידי שליח) לתושב ירושלים, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, שאדם שיצא מירושלים ביום שישי, צריך לקיים את מצוות הפורים בשבת וביום ראשון לחומרה. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף כא, ופורים משולש לגר"ש דבליצקי פרק ב הערה פב עמ' פ ד"ה הראת לדעת, שכיוון שחיובו במצוות הפורים אינו ודאי, אין הוא רשאי להפסיק באמצע הברכה לומר "על הנסים", אלא יאמר "על הנסים" בסוף התפילה ובסוף ברכת המזון, ועיין דיני פורים משולש לגר"א שפירא שם סעיף 5 וסעיף 11, שחולק וסובר שיאמר "על הנסים" במקום הראוי.
4.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סה סעיף כב, אשרי האיש פרק מט אות ו.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ