בשנה רגילה, מקיימים את כל מצוות הפורים ביום אחד. אך כאשר ט"ו באדר - פורים בערים המוקפות חומה - חל בשבת1, אין מקיימים בירושלים את כל מצוות הפורים בשבת, אלא מקיימים את חלקן ביום שישי, חלקן בשבת וחלקן ביום ראשון2. בשנים כאלו, חג פורים דמוקפין מכונה 'פורים משולש', כיוון שהוא נחגג בשלושה ימים3.. וכך הוא סדר הדברים: ביום שישי קוראים את המגילה ונותנים מתנות לאביונים, בשבת קוראים בתורה את הקריאה המיוחדת לפורים ואומרים "על הנסים", וביום ראשון שולחים מנות וסועדים סעודת פורים4.
הסיבה לכך שמקדימים את קריאת המגילה ליום שישי ואין קוראים אותה בשבת היא שחכמים חששו שאדם שאינו יודע לקרוא את המגילה, ייקח את המגילה בידו וילך לחברו שיודע לקוראהּ, כדי שילמד אותו לקרוא כראוי, ויעבור בכך על איסור הוצאה מרשות היחיד לרשות הרבים1. והסיבה לכך שמקדימים את מצוות מתנות לאביונים ליום שישי היא שמצוות מתנות לאביונים צריכה להיות סמוכה למצוות קריאת מגילה, כיוון שהעניים מצפים לקבל את מתנותיהם סמוך לקריאת המגילה כמו בכל שנה, ודחיית המצווה לזמן אחר תגרום להם צער ועוגמת נפש2.
הסיבה לכך שדוחים את סעודת פורים ליום ראשון ואין מקיימים אותה בשבת היא שנאמר במגילה: "לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה"1. מפסוק זה למדו חכמים שמצוות המשתה והשמחה צריכה להיות ביום כזה שהיא זו שעושה אותו ליום משתה ושמחה, ולא ביום שהוא יום שמחה גם ללא מצוות המשתה והשמחה. שבת היא יום שהשמחה נוהגת בו ללא קשר למצוות המשתה והשמחה, מה שאין כן יום חול, שמצוות הסעודה והשמחה בו הן אלו שהופכות אותו ליום משתה ושמחה. לכן לא ניתן לקיים בשבת את מצוות הסעודה2. והטעם לכך שדוחים את הסעודה ליום ראשון ואין מקדימים אותה ליום שישי, הוא שהסעודה צריכה להיעשות ביום שבו נחו היהודים מהמלחמה, ולא ביום שבו הם נלחמו, ויום שישי (י"ד באדר) הוא היום שבו היהודים בשושן נלחמו באויביהם3.
גם את מצוות משלוח מנות מקיימים ביום ראשון, כיוון שטעם מרכזי למצוות משלוח מנות הוא שיהיה לכולם מאכלים לסעודת פורים בהרווחה ובשפע, ולכן יש לשלוח מנות ביום שבו מקיימים את מצוות הסעודה4.
כאמור, ביום שישי מקיימים את מצוות קריאת המגילה ואת מצוות מתנות לאביונים, ונכון ללבוש בגדי שבת ביום זה, לכבוד מצוות אלו1. גם מרבים קצת ביום זה במשתה ובשמחה, כיוון שיום זה הוא יום שמחה לתושבי הערים שאינן מוקפות חומה2.
בכל שנה יש להשתדל לקרוא את המגילה בעשרה, כדי לפרסם את הנס3, אך בשנים שבהן חוגגים פורים משולש ומקדימים לקרוא את המגילה ביום שישי, יש להקפיד על כך יותר4. זאת כיוון שיש סוברים שכאשר קוראים את המגילה שלא בזמנה המקורי, חובה לקוראהּ בעשרה, כדי לפרסם את הנס, והקורא אותה שלא בעשרה, לא יצא ידי חובתו5. ואף שאין הלכה כדבריהם, לכתחילה יש לחשוש לדעתם6. לכן נשים הרגילות לקרוא את המגילה ביחידות בביתן, תשתדלנה ללכת לבית הכנסת ולשמוע את המגילה בציבור7, או שתצרפנה לקריאתן נשים נוספות וכך תהיינה עשר נשים בקריאת המגילה; ודי בכך כדי שהקריאה תיחשב קריאה בציבור, כיוון שהצורך בעשרה הוא כדי לפרסם את הנס, ואף נשים מפרסמות את הנס8.
ביום שישי, אין אומרים את תפילת "על הנסים" בָּתפילה ובברכת המזון, כיוון שפורים בערים המוקפות הוא בט"ו באדר, ומקדימים ליום שישי או מאחרים ליום ראשון רק את המצוות שאי אפשר לקיימן בשבת, אבל את תפילת "על הנסים" אפשר לומר בשבת, ולכן אין צורך להקדימהּ ליום שישי9.
נוהגים שלא לעשות מלאכה ביום שישי, מלבד מלאכה הנצרכת לשבת, כפי שאין עושים מלאכה בפורים10. ויש פוסקים המתירים לעשות מלאכה ביום שישי11.
בשבת אומרים "על הנסים" בתפילה ובברכת המזון1; ונוסף על פרשת השבוע, קוראים בתורה את הקריאה המיוחדת לפורים2. כמו כן, דורשים בשבת זו בענייני פורים, כדי לזכור את עניינו של היום3, וכדי לפרסם את הנס4.
טוב להוסיף תבשיל או מאכל בסעודת שבת לכבוד פורים5.
יום ראשון (ט"ז באדר) הוא היום שנוהגת בו מצוות המשתה והשמחה1. סועדים בו את סעודת פורים2, מתבסמים ביין3, ונוהגים בו את מנהג התחפושות4. נוסף על מצוות המשתה והשמחה, יש לקיים ביום זה גם את מצוות משלוח מנות5; ולובשים בגדי שבת לכבוד מצוות היום6.
אף שמצוות השמחה נוהגת ביום זה, אין אומרים בו "על הנסים", כיוון שיום זה אינו פורים אלא רק משלימים בו את מצוות הסעודה והשמחה, שאי אפשר היה לקיים בשבת7. ויש שסוברים שטוב לומר בסוף ברכת המזון של סעודת פורים "הרחמן הוא יעשה לנו נסים ונפלאות כמו שעשה לאבותינו בימי מרדכי ואסתר וכו'", כדי להזכיר את עניין פורים בסעודה, ואין בכך כל חשש, כיוון שמותר להוסיף בקשות בסוף הברכה8.
בתפילות היום אין אומרים וידוי ונפילת אפיים, וכן אין אומרים את הפרק "לַמְנַצֵּחַ וכו' יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה"9 שקודם "ובא לציון", כיוון שיום זה הוא יום משתה ושמחה10. ומותר לעשות מלאכה ביום זה11, וטוב להימנע מעשיית מלאכה מחצות היום ואילך, כדי להיות פנויים לקיים את מצוות היום12
גם תושבי הפרזים מרבים קצת בסעודה ומשתה ביום זה13, ואין אומרים בו תחנון14.
תושב עיר שאינה מוקפת חומה שחגג את פורים ביום שישי בעירו, ועלה לשבות בירושלים, נחלקו הפוסקים בדינו. יש סוברים שהוא מתחייב שוב בפורים, ועליו לקיים את מצוות הפורים כתושבי ירושלים1, ויש סוברים שכיוון שכבר קיים את מצוות הפורים בי"ד, אינו מתחייב שוב בפורים2, וכן הלכה3.
אדם שהיה בירושלים ביום שישי י"ד באדר, ונסע לשבת לעיר שאינה מוקפת חומה, נחלקו אחרונים בדינו. יש סוברים שכיוון שהוא היה בירושלים ביום שקוראים בו את המגילה בירושלים, דינו כתושב ירושלים ועליו לקיים את כל המצוות כפי שמקיימים בירושלים; כלומר עליו לומר "על הנסים" בשבת, ולעשות סעודה ולשלוח מנות ביום ראשון1. ויש סוברים שאדם זה הפקיע מעצמו את מצוות הפורים, כיוון שביום י"ד באדר, היום שבו מתחייבים במצוות הפורים בערים שאינן מוקפות חומה, הוא היה בעיר מוקפת חומה, ובט"ו באדר, היום שבו מתחייבים במצוות הפורים בערים המוקפות חומה, הוא היה בעיר שאינה מוקפת חומה2. כדי שלא להיכנס לחשש הפקעת מצוות הפורים, ראוי שבשנה שחל בה פורים משולש, תושבי ירושלים לא ייסעו לשבות בשושן פורים בעיר שאינה מוקפת חומה. ומי שצריך לשבות בעיר שאינה מוקפת חומה, יקדים לנסוע למחוז חפצו ביום חמישי בלילה (אור ליום שישי), כדי שבעלות השחר של יום שישי יהיה בעיר שאינה מוקפת חומה, ויתחייב בכל מצוות הפורים ביום שישי3.
תושב עיר שאינה מוקפת חומה שנסע לירושלים במוצאי שבת, אינו מתחייב באף מצווה ממצוות הפורים4.