logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק י - פורים בערים המוקפות חומה ובערים שאינן מוקפות חומה. פרק י - פורים בערים המוקפות חומה ובערים שאינן מוקפות חומה

תושב ירושלים שנוסע לעיר שאינה מוקפת חומה

facebook email whatsapp

כאמור, תושבי ירושלים חוגגים את פורים בט"ו באדר, ותושבי שאר המקומות חוגגים את פורים בי"ד באדר. מה דינו של תושב ירושלים שנסע בי"ד באדר לתל אביב (או לעיר אחרת שאינה מוקפת חומה), ובדעתו לשהות שם בי"ד באדר, ולחזור למחרת לירושלים? האם שהותו בתל אביב בי"ד באדר מחשיבה אותו כתושב תל אביב לאותו יום, והוא מתחייב בכל מצוות היום; או שגם בעודו בתל אביב, הוא ממשיך להיחשב תושב ירושלים, מכיוון שאינו דר בקביעות בתל אביב, אלא רק שוהה שם יום אחד? מבואר בגמרא שאדם נחשב בן המקום שנמצא בו, אף שהוא נמצא בו רק יום אחד. דבר זה נלמד מהפסוק: "עַל כֵּן הַיְּהוּדִים הַפְּרָזִים הַיֹּשְׁבִים בְּעָרֵי הַפְּרָזוֹת (ערים שאינן מוקפות חומה) עֹשִׂים אֵת יוֹם אַרְבָּעָה עָשָׂר לְחֹדֶשׁ אֲדָר שִׂמְחָה וּמִשְׁתֶּה וְיוֹם טוֹב"1. לכאורה המילים "הַיֹּשְׁבִים בְּעָרֵי הַפְּרָזוֹת" מיותרות, כי כבר נאמר לפני כן "הַיְּהוּדִים הַפְּרָזִים". אלא הן נכתבו כדי ללמד ש"פרוז בן יומו נקרא פרוז", כלומר אדם נחשב בן המקום שנמצא בו, אף שנמצא בו רק יום אחד2

אם כן, תושב ירושלים שנסע בליל י"ד באדר לתל אביב (או לעיר אחרת שאינה מוקפת חומה), כדי להיות שם בפורים, והגיע לתל אביב לפני עלות השחר, דינו כתושב תל אביב לאותו יום, ועליו לחגוג את פורים בי"ד באדר3. ואם נסע לתל אביב בי"ד באדר ביום לאחר עלות השחר, אינו צריך לחגוג את פורים בי"ד באדר. זאת כיוון שבשעת עלות השחר - הזמן שבו חל החיוב - הוא לא היה בתל אביב4. עלות השחר נקבע לזמן הקובע את חלוּת החיוב, מכיוון שהמצווה המרכזית בפורים היא קריאת המגילה, וקריאת המגילה ביום היא הקריאה העיקרית, והיא חלה בעלות השחר5.

מן הדין ש"פרוז בן יומו נקרא פרוז", למדו בספרי החסידות רעיון רוחני, והוא שכל אדם, בכל מצב רוחני שהוא שרוי בו, יכול להתקרב אל ה' בפורים ולקבל את ההארות המיוחדות ליום זה. גם אדם שלפני פורים היה רחוק מה' יתברך, ולא היה שייך להארת הפורים, אם הוא מתקרב לה' ביום הפורים ורוצה לקבל את הארת היום, הוא מתקבל בשמחה, וזוכה לקבל את כל שפע הקדושה המושפע ביום זה - "פרוז בן יומו, נקרא פרוז"6.

 

6 הערות

1.
אסתר ט יט.
2.
מגילה יט א, ושו"ע תרפח ה. דין זה מסתעף להרבה פרטים ומצבים, והבאנו להלן את המצבים השכיחים, ועיין פסקי תשובות תרפח יא-יב, שהרחיב בעניין זה.
3.
משנ"ב תרפח יב. ועיין פסקי תשובות סימן תרפח הערה 103, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שמ, שבמקרה זה, אם חזר בליל ט"ו לירושלים, הרי הוא מתחייב בפורים פעם נוספת, אך את ברכות המגילה ישמע מאדם אחר, כי לעניין הברכה חוששים לשיטה הסוברת שמי שחגג את פורים בי"ד אינו מתחייב לחגוג את פורים שוב בט"ו.
4.
משנ"ב תרפח יב.
5.
עיין משנ"ב תרפח יב.
6.
קובץ מילין קדישין תשס"ז עמ' שח. ועיין נחת השלחן (גולדשטיין) סוף סימן תרפח.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ