logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק י - פורים בערים המוקפות חומה ובערים שאינן מוקפות חומה. פרק י - פורים בערים המוקפות חומה ובערים שאינן מוקפות חומה

ירושלים וערים מסופקות

facebook email whatsapp

העיר היחידה בעולם שידוע בוודאות שהיא מוקפת חומה מימות יהושע בן נון, היא ירושלים, ולכן היא היחידה שחוגגים בה את פורים בט"ו באדר בלבד1. בארץ ישראל יש כמה ערים שהתעורר ספק לגביהן אם הן מוקפות חומה מימות יהושע בן נון - כחברון, צפת, יפו ועוד2. בערים אלו, חוגגים את פורים יומיים: היום העיקרי הוא י"ד באדר, שהוא היום שחוגגים בו את פורים ברוב העולם, ובו מרבים בשמחה וקוראים את המגילה בברכותיה3; והיום המשני בחשיבותו הוא ט"ו באדר, ובו מקיימים שוב את כל מצוות היום מספק4. אך אין מרבים בו בשמחה כפי שמרבים בי"ד5, ואין מברכים בו את ברכות המגילה6, ואין קוראים בו בתורה את הקריאה המיוחדת לפורים7.

7 הערות

1.
דבר חברון מועדים עמ' שסד.
2.
פסקי תשובות תרפח ט. ועיין שם, שהערים המסופקות הן: טבריה, חברון, צפת, שכם, חיפה, עכו, גוש חלב, יפו, לוד, רמלה, יריחו ובית שאן, ועיין שם הערה 54, לעניין אשקלון ובאר שבע. ועיין הליכות שלמה פרק כ הערה 33, שיש לנהוג יומיים רק במקומות שכך נהגו בהם מקדמת דנא, לכן יש לברר את המנהג המדויק בכל מקום אצל רב המקום.
3.
שו"ע תרפח ד, ומשנ"ב שם. ועיין משנ"ב תרפח יא, שבאמירת ברכות המגילה בי"ד באדר, אין חשש ברכה לבטלה, שכן בן עיר מוקפת חומה שקרא את המגילה בי"ד, יצא בדיעבד ידי חובה.
4.
שו"ע תרפח ד, ומשנ"ב שם. ועיין ביאור הלכה סימן תרצה סעיף ד ד"ה או, בשם הפרי חדש, שאין צריך לשלוח מנות גם בט"ו באדר, ועיין ביאור הלכה שם, שהפרי מגדים מפקפק בזה, ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות יז, וכף החיים תרפח כג, בשם רבי חיים ויטאל, ולוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), ושו"ת יביע אומר חלק ז אורח חיים סוף סימן ס, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סד סעיף ה, שיש לשלוח מנות גם בט"ו.
5.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות יז.
6.
שו"ע תרפח ד.
7.
לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), חזון עובדיה עמ' קיד, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סד סעיף ה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ