logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ט - הסעודה והשמחה. פרק ט - הסעודה והשמחה

טעם המצווה

facebook email whatsapp

מצווה מדברי קבלה לערוך בפורים סעודה נאה ומכובדת, כמו שנאמר במגילה "לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה"1. הטעם לסעודה זו הוא שהמן הרשע גזר על הגוף, "לְהַשְׁמִיד לַהֲרֹג וּלְאַבֵּד"2, לכן תיקנו חכמים להודות לה' בסעודה המשמחת את הגוף3. וטעם נוסף הוא שהישועה באה על ידי סעודה ומשתה שעשתה אסתר לאחשוורוש והמן, לכן תיקנו להודות בסעודה ומשתה4. את הסעודה יש לעשות ביום, כמו שנאמר בפסוק "יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה"5, אך גם בלילה יש להרבות קצת בסעודה ובשמחה לכבוד החג6.

 

6 הערות

1.
אסתר ט כב. רמב"ם מגילה ב טו, ושו"ע תרצה א. עיין מגן אברהם תרצו טו, שאין חובה לאכול פת בסעודה, ועיין מור וקציעה סוף סימן תרצה, שחולק וסובר שיש חובה לאכול פת, שכן אין סעודה בלא פת, ועיין חזון עובדיה עמ' קעד, שהכריע שמן הדין אין חובה לאכול פת, אך נכון לחוש לדעת המחמירים, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שסעודה מכובדת היא בפת דווקא, וכך מברכים ברכת המזון ומזכירים "על הנסים". ועיין חזון עובדיה עמ' קעה, ונטעי גבריאל פרק עא סעיף ג, שיש להדר ולאכול בסעודה בשר בהמה, משום שיש אומרים שאין יוצאים ידי חובה בבשר עוף ודגים, שכן אין שמחה אלא בבשר בהמה. ועיין חזון עובדיה שם, שמי שקשה לו לאכול בשר בהמה, יאכל בשר עוף.
2.
אסתר ג יג.
3.
משנ"ב תרע ו.
4.
פרי מגדים סימן תרצה משבצות זהב ס"ק א.
5.
אסתר ט כב.
6.
רמ"א תרצה א. פעמים שאנשים מרבים בשתיית יין בליל פורים, ולמחרת קשה להם לקיים את מצוות היום כראוי, ויש לזכור שעיקר מצוות השמחה היא ביום.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ