logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ז - מתנות לאביונים

facebook email whatsapp

ציוו חכמים לתת בפורים "מתנות לאביונים", כדי ששמחת הפורים תהיה שלמה, וגם העניים יהיו שותפים בה. קבלת מעות במצב של קושי כלכלי מעוררת שמחה, והיא גם מאפשרת לעניים לערוך סעודת חג עשירה וחגיגית, וכך השמחה גדלה, ומקיפה את כולם1.

 

1.
עיין שבלי הלקט סימן רב, ועקידת יצחק אסתר ט כ-כא, ושו"ת בנין עולם או"ח סימן לו, הגהת בן המחבר.

מלשון הפסוק, שבו נאמר "וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיוֹנִים" בְּרַבִּים, למדו חכמים שצריך לתת מעות לפחות לשני עניים, לכל אחד מתנה אחת1. ומצווה להרבות במתנות לאביונים לפי היכולת. ועדיף להרבות במתנות לאביונים מלהרבות במשלוח מנות ובסעודת פורים2. מעבר למעלת הצדקה, יש בריבוי מתנות לאביונים גם קיום מהודר של מצוות שמחת פורים, "שאין שמחה גדולה ומפוארה אלא לשמח לב עניים ונדכאים, שהמשמח לב אלו דומה לשכינה שנאמר: לְהַחֲיוֹת רוּחַ שְׁפָלִים וּלְהַחֲיוֹת לֵב נִדְכָּאִים"3.

 

1.
עיין שו"ע תרצד א. ועיין דינים והנהגות ממרן החזון איש פרק כג סעיף יא, והליכות שלמה פרק יט סעיף כא, שיש לתת מתנות לאביונים לעניים שחוגגים פורים באותו יום שהנותן חוגג בו. למשל, בן עיר שחוגג את פורים בי"ד, צריך לתת לעניים שחוגגים את פורים בי"ד, ולא לעניים שחוגגים את פורים בט"ו, וכן להפך.
2.
רמב"ם מגילה ב יז, ומשנ"ב תרצד ג.
3.
ישעיהו נז טו. רמב"ם מגילה ב יז, ומשנ"ב תרצד ג.

נתינה בשיעור של 'שווה פרוטה', שזהו סכום מועט מאוד, נקראת 'מתנה'. ולכן מצד הדין, מספיק לתת לכל אחד מהעניים סכום כסף או דבר מאכל בשווי פרוטה1. אבל ראוי להחמיר ולנהוג כדעת הסוברים שיש לתת לכל עני סכום שאפשר לקנות בו ארוחה אחת2.

 

1.
משנ"ב תרצד ב, חזון עובדיה עמ' קסו, אור לציון חלק ד פרק נח שאלה א. ועיין שבות יצחק פורים פרק ח אות ט, בשם הגרי"ש אלישיב, שבזמננו אין ערך לפרוטה, ואין יוצאים בנתינתה ידי חובת המצווה.
2.
עיין כף החיים תרצד ז, וחזון עובדיה עמ' קסז, ואור לציון חלק ד פרק נח שאלה א, שטוב לחוש לדעת שו"ת זרע יעקב סימן יא, שסובר כן, ועיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת צו הלכות פורים אות טו, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סד סעיף ל, שנקטו להלכה כדעה זו, ועיין כף החיים תרצד יא. ועיין אשרי האיש פרק מו אות יג, שיש לתת לעני סכום חשוב שלא תהיה בושה לעני לקבלו וישמח בו, ועיין שם הערה קסב, שבשנת תשס"ב הורה הגרי"ש אלישיב שהרוצה להדר ולצאת ידי חובה ללא שום פקפוק, ייתן סכום של חמישים ש"ח למתנות לאביונים.

נשים חייבות במצוות מתנות לאביונים, אף שמצווה זו תלויה בזמן, משום שגם הנשים נושעו מגזרת המן, ולא עוד אלא שנס פורים נעשה על ידי אישה1. אישה נשואה יכולה לתת מתנות לאביונים בעצמה2, או שבעלה ייתן בעבורה3. ילדים אינם חייבים לתת מתנות לאביונים, כיון שאין להם ממון משלהם4. וראוי שיתנו מתנה סמלית5.

 

1.
עיין רמ"א תרצה ד, ומשנ"ב שם וסימן תרצד ס"ק א.
2.
עיין שו"ע יורה דעה רמח ד.
3.
הליכות שלמה פרק יט דבר הלכה כז, ועיין שם שטוב שהאיש יאמר לאשתו שהוא נותן מתנות לאביונים בעבורה. ועיין שם, שאין צריך שהאישה תקנה את המעות, אלא די שהאיש ייתן אותן בעבורה, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והטעם לכך הוא שבמתנות לאביונים, העיקר הוא הקבלה, ולכן יכול האיש לתת בשם אשתו ואין צורך שיאמר במפורש שהמתנה היא בשמה, עכ"ד, ועיין שבות יצחק פורים פרק ח אות יז, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולק.
4.
אשל אברהם (בטשאטש) סימן תרצה, ד"ה בהשיעור, ארחות רבינו חלק ג עמ' קעו (תשע"ד), שו"ת קנין תורה בהלכה חלק א סימן קלב אות ב, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין סידור בית יעקב ליעב"ץ דף שפג א, שחולק וסובר שיש לחנך קטנים במתנות לאביונים, וכן משמע מהפרי מגדים סימן תרצה אשל אברהם ס"ק יד.
5.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

יש לקיים בַּיום את מצוות מתנות לאביונים, כמו שנאמר במגילה: "לַעֲשׂוֹת אוֹתָם יְמֵי מִשְׁתֶּה וְשִׂמְחָה וכו' וּמַתָּנוֹת לָאֶבְיוֹנִים"1. יש שכתבו שהטעם לכך הוא שכאמור, אחת המטרות של המצווה היא שהעניים יוכלו לקיים את סעודת פורים כראוי. ולכן יש לתת את המתנות לאביונים ביום, שהוא זמן הסעודה, ולא קודם לכן, שמא העני ישתמש במעות, וכשיגיע זמן הסעודה הן כבר לא יהיו בידו2. מי שנותן מתנות לאביונים באמצעות גבאי צדקה, יכול לתת את המעות לגבאי בליל פורים או כמה ימים לפני פורים, שכן הגבאי מעביר אותן לעניים ביום הפורים3.

 

1.
אסתר ט כב. משנ"ב תרצה כב, וביאור הלכה תרצד א ד"ה לשני, וביאור הגר"א תרצה טו.
2.
לבושי שרד על מגן אברהם תרצה יג.
3.
ערוך השלחן תרצד ב, שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קז.

אפשר להעביר את מעות הצדקה לעני או לגבאי הצדקה בכל דרך שהיא, במזומן, באשראי, בהעברה בנקאית או באפליקציות ייעודיות להעברת כספים, אך זאת בתנאי שהכסף יועבר לעני כבר בפורים1. כאשר הכסף אינו ניתן ישירות לעני, יש להודיע לו על כך, כדי שיוכל ליהנות ממנו בפורים2

1.
? כן כתב לנו הגרי" אריאל שליט"א, והוסיף שבהעברה בנקאית יוצאים ידי חובת המצווה, גם כאשר חשבון הבנק של העני נמצא במשיכת יתר (מינוס), כל עוד העני יכול למשוך את הכסף מהחשבון, ואין זה נחשב כפירעון חוב של העני, שיש אומרים שאין יוצאים בו ידי חובת מתנות לאביונים, ועיין עיטורי מרדכי הלכות פורים פרק ע סעיף ג, בשם הגרמ"ש קליין, שחולק.
2.
עיין ימי משתה ושמחה עמ' רמז, בשם הגרי"ש אלישיב.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ