logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ה - ברכות המגילה. פרק ה - ברכות המגילה

ברכת "הרב את ריבנו"

facebook email whatsapp

לאחר קריאת המגילה מברכים ברכה נוספת, שפותחת במילים: "הרב את ריבנו והדין את דיננו", שכן יש בה שבח והודאה לה' על שהושיענו מיד אויבינו, ועל כך שבמלחמה לא נפגע איש מישראל1. יש הסוברים שברכה זו נאמרת רק בעשרה, משום שהיא תוקנה כדי לפרסם את הנס בציבור, וכן נוהגים יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד2. לדעה זו, גם עשר נשים נחשבות ציבור לעניין ברכה זו3. ויש חולקים וסוברים שברכת "הרב את ריבנו" דומה לשאר ברכות המגילה, והיא נאמרת גם ביחיד4, וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד5.

 

5 הערות

1.
שו"ע וב"י תרצב א.
2.
רמ"א תרצב א, וערוך השלחן שם ה, וביאור הלכה שם ד"ה אלא בצבור, וחזון עובדיה עמ' פט, ושמ"ש ומגן חלק ג סימן נה אות י. ועיין כף החיים תרצ קכד, שיחיד יאמר ברכה זו בלי שם ומלכות, כדי שלא לאבד ברכה יקרה זו.
3.
חזון עובדיה עמ' פט, אור לציון חלק ד פרק נד אות ג, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הליכות שלמה תפילה פרק כג דבר הלכה ג, שחולק וסובר שאין מברכים את ברכת "הרב את ריבנו" כאשר קוראים לעשר נשים, ועיין שמ"ש ומגן חלק ג סימן נה אות י, שכן הוא מנהג מרוקו.
4.
עיין אליה רבה תרצב ח, שהביא כמה ראשונים שסוברים כן.
5.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים יג, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סד סעיף יז, אור לציון חלק ד פרק נד שאלה יא: אם רוצה לברך רשאי, ואם רוצה להחמיר, יברך בלא שם ומלכות. ועיין כף החיים תרצ קכד, שיש לנוהגים כן על מי לסמוך.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ