logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ה - ברכות המגילה

facebook email whatsapp

תיקנו חכמים לברך את ה' לפני עשיית מצווה, כדי להודות לו על כך שזיכה אותנו לקיים את מצוותיו1, וכדי שהמצווה תיעשה מתוך תשומת לב ובכוונה, ולא כמצוות אנשים מלומדה2. זהו נוסח הברכה שמברכים לפני קריאת המגילה: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על מקרא מגילה". מלבד ברכה זו, מברכים לפני קריאת המגילה עוד שתי ברכות. ברכה אחת היא ברכת "שעשה נסים", שתוקנה משום חביבות הנס, וזה נוסָחהּ: "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שעשה נסים לאבותינו בימים ההם בזמן הזה". וברכה נוספת היא ברכת "שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה", שמברכים על כל מצווה המזדמנת פעם בשנה, כדי להודות לה' שזכינו להגיע שוב לימי הפורים ולקיים את מצוות קריאת המגילה3.

 

1.
ספר החינוך מצווה תל ד"ה ואחרי זאת.
2.
עיין ריטב"א פסחים ז ב ד"ה וכתב הרי"ט, ושפתי כהן לרבי מרדכי הכהן פרשת בא עמ' שלד (מהדורת תשס"ה) ד"ה ולזה תקנו.
3.
שו"ע תרצב א. עיין פרי מגדים סימן תרצב אשל אברהם ס"ק א, ומשנ"ב שם א, שבברכת "שהחיינו" יכוונו בעל הקורא והשומעים גם על שאר מצוות היום. ועיין כף החיים תרצב ד, שיוצאי אשכנז מכוונים כן בברכת "שהחיינו" שמברכים ביום, ויוצאי ספרד שאינם מברכים "שהחיינו" ביום, מכוונים כן בברכת "שהחיינו" שמברכים בלילה.

בקריאת המגילה ביום, לדעת מרן השלחן ערוך, אין מברכים שוב "שהחיינו", שכן כבר בירכו בלילה. וכך נוהגים יוצאי ספרד1. אבל דעת הרמ"א היא שיש לברך "שהחיינו" גם ביום, מכיוון שעיקר מצוות קריאת המגילה היא ביום, וכן נוהגים יוצאי אשכנז2.

 

1.
שו"ע תרצב א, וחזון עובדיה עמ' סג, והלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סד סעיף יג. ועיין כף החיים שם יג, שיש מיוצאי ספרד שנוהגים לברך "שהחיינו", וכל אחד יעשה כמנהגו.
2.
רמ"א תרצב א. ועיין אור לציון חלק ד פרק נד שאלה יג, ועלהו לא יבול חלק א עמ' רמז, שיוצא אשכנז המתפלל במניין של יוצאי ספרד, יקדים לברך "שהחיינו" לפני שבעל הקורא מברך את הברכות, כי סדר הברכות אינו מעכב. ועיין אור לציון חלק ד פרק נד שאלה יג, שיוצא ספרד המתפלל במניין של יוצאי אשכנז, יענה "אמן" על ברכת שהחיינו, ואין בכך הפסק, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.

אישה שקוראת מגילה לעצמה או לחברותיה - במניין המיועד לאימהות המטופלות בילדים1 - תברך לפני הקריאה את ברכת המגילה לפי הנוסח הרגיל: "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על מקרא מגילה"2. ואם היא מבנות אשכנז, תברך: "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו לשמוע מקרא מגילה". נוסח זה הוא לפי הדעה שאישה חייבת בשמיעת המגילה, ולא בקריאתהּ3.

 

1.
הערת הגר"י אריאל שליט"א, ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סוף סימן קה.
2.
חזון עובדיה עמ' נג, אור לציון חלק ד פרק נד הערה ג. ועיין הערה הבאה.
3.
רמ"א תרפט ב, ומשנ"ב שם. ועיין שמ"ש ומגן חלק א סימן יא עמ' כח ד"ה אשר, וקיצור שלחן ערוך (טולידאנו) סימן תרלג ט, שכן הוא מנהג יוצאי מרוקו.

בשעה שמברכים את ברכות המגילה, יש לעמוד כדי לכבד את המצווה1, אבל אפשר לקרוא ולשמוע את המגילה עצמה בישיבה2. ויש מיוצאי ספרד שנוהגים לשבת גם בעת הברכות, וכל אחד יעשה כמנהגו3. הקורא את המגילה בציבור, יברך את הברכות ויקרא את המגילה בעמידה, כדי לכבד את הציבור4.

 

1.
משנ"ב תרצ א, ושער הציון שם א, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות ד.
2.
שו"ע תרצ א.
3.
עיין חזון עובדיה עמ' סט.
4.
שו"ע תרצ א.

כאשר מי שקורא את המגילה כבר יצא ידי חובת המצווה, והוא קורא את המגילה כדי להוציא את השומעים ידי חובה, עדיף שאחד השומעים יברך את הברכות. זאת מכיוון שהשומעים הם אלו שמקיימים את המצווה, ולא בעל הקורא1. והמברך יתכוון להוציא בברכותיו את כל השומעים, והם יתכוונו לצאת ידי חובה. ועדיף כך מהאפשרות שכל אחד מהשומעים יברך בעצמו, משום שמעלת ברכה הנאמרת עבור כמה אנשים גדולה יותר, כמו שנאמר: "בְּרָב עָם הַדְרַת מֶלֶךְ"2

 

1.
עיין משנ"ב סימן תקפה ס"ק ה וסימן תרצב ס"ק י, ושו"ת מנחת יצחק חלק ג סימנים נג-נד. ואין הבדל בעניין זה אם הקריאה היא לגברים או לנשים.
2.
משלי יד כח. עיין לוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), וימי משתה ושמחה עמ' קיג, בשם הגרש"ז אוירבך והגרי"ש אלישיב, וחזון עובדיה עמ' סט, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין פסקי תשובות תרצב יא, שיש נוהגים שכאשר קוראים את המגילה לנשים, או לפחות מעשרה אנשים, כל אחד מהשומעים מברך בעצמו.

לאחר קריאת המגילה מברכים ברכה נוספת, שפותחת במילים: "הרב את ריבנו והדין את דיננו", שכן יש בה שבח והודאה לה' על שהושיענו מיד אויבינו, ועל כך שבמלחמה לא נפגע איש מישראל1. יש הסוברים שברכה זו נאמרת רק בעשרה, משום שהיא תוקנה כדי לפרסם את הנס בציבור, וכן נוהגים יוצאי אשכנז וחלק מיוצאי ספרד2. לדעה זו, גם עשר נשים נחשבות ציבור לעניין ברכה זו3. ויש חולקים וסוברים שברכת "הרב את ריבנו" דומה לשאר ברכות המגילה, והיא נאמרת גם ביחיד4, וכן נוהגים חלק מיוצאי ספרד5.

 

1.
שו"ע וב"י תרצב א.
2.
רמ"א תרצב א, וערוך השלחן שם ה, וביאור הלכה שם ד"ה אלא בצבור, וחזון עובדיה עמ' פט, ושמ"ש ומגן חלק ג סימן נה אות י. ועיין כף החיים תרצ קכד, שיחיד יאמר ברכה זו בלי שם ומלכות, כדי שלא לאבד ברכה יקרה זו.
3.
חזון עובדיה עמ' פט, אור לציון חלק ד פרק נד אות ג, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הליכות שלמה תפילה פרק כג דבר הלכה ג, שחולק וסובר שאין מברכים את ברכת "הרב את ריבנו" כאשר קוראים לעשר נשים, ועיין שמ"ש ומגן חלק ג סימן נה אות י, שכן הוא מנהג מרוקו.
4.
עיין אליה רבה תרצב ח, שהביא כמה ראשונים שסוברים כן.
5.
בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים יג, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סד סעיף יז, אור לציון חלק ד פרק נד שאלה יא: אם רוצה לברך רשאי, ואם רוצה להחמיר, יברך בלא שם ומלכות. ועיין כף החיים תרצ קכד, שיש לנוהגים כן על מי לסמוך.

כשפוגשים במעשים טובים של צדיקים ובמעשים רעים של רשעים, יש לשבח את הצדיקים ולגנות את הרשעים, כמו שנאמר: "זֵכֶר צַדִּיק לִבְרָכָה, וְשֵׁם רְשָׁעִים יִרְקָב"1. ובדור שלנו, שמנשבת בו רוח פוסטמודרנית, הנותנת לגיטימציה לכל תופעה ומטשטשת את ההבחנה בין טוב לרע ובין צדיק לרשע, חשוב הדבר עוד יותר. יש צורך מיוחד להדגיש שיש טוב ויש רע, יש צדיקים והם ראויים לשבח, ויש רשעים והם ראויים לגנאי. לכן לאחר קריאת המגילה אומרים: "ארור המן, ברוך מרדכי, ארורה זרש, ברוכה אסתר, ארורים כל הרשעים ברוכים כל ישראל, וגם חרבונה זכור לטוב"2, כדי שההבחנה בין טוב לרע, בין הראוי לברכה ובין הראוי לגנאי, תהיה ברורה. יוצאי ספרד נוהגים לומר זאת מיד אחר ברכת "הרב את ריבנו", ויש מהם שאומרים זאת שלוש פעמים, לחזק את הדבר3. ויוצאי אשכנז נוהגים לומר זאת בסיום הפיוט "אשר הניא עצת גוים", שאומרים לאחר קריאת המגילה4.

 

1.
משלי י ז.
2.
מסכת סופרים יד ג, ושו"ע תרצ טז. מזכירים גם את חרבונה לטובה, מכיוון שבעקבות דבריו, אחשוורוש החליט לתלות את המן.
3.
עיין כף החיים תרצ צח, וחזון עובדיה עמ' צד.
4.
ערוך השלחן תרצב ה. ועיין רמ"א תרצב א, וערוך השלחן שם, שבלילה אומרים פיוט זה מתחילתו, וביום מתחילים במילים "שושנת יעקב". בקהילות רבות, שרים את קטע הפיוט מ"שושנת יעקב" ואילך, ויש לשים לב שבמנגינה המקובלת, אומרים רק את המילים "ברוך מרדכי היהודי", ויש להשלים ולומר גם "ארור המן" וכו'.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ