logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - קריאת המגילה. פרק ד - קריאת המגילה

שמיעת המגילה ממכשירים חשמליים

facebook email whatsapp

השומע הקלטה של קריאת המגילה במכשיר חשמלי, אינו יוצא ידי חובה, מכיוון שיש לשמוע את המגילה מאדם שחייב במצווה. אמנם כאשר אדם קורא את המגילה ברמקול, בטלפון או ברדיו בשידור חי, מתעוררת שאלה, האם הקול היוצא מהמכשיר החשמלי נחשב קול אדם או קול מכשיר? יש הסוברים שהקול היוצא מהמכשיר החשמלי נחשב קולו של האדם, מכיוון שהקול בא מכוחו ונשמע כקולו1. אבל דעת רוב הפוסקים היא שהקול היוצא מהמכשיר החשמלי אינו נחשב קול אדם. זאת כיוון שגלי הקול היוצאים מהמכשיר אינם גלי הקול שיוצאים מפיו של הקורא, אלא הם גלי קול חדשים, המתהווים על ידי אותות חשמליים המועברים מהמיקרופון לרמקול, והופכים באמצעים מלאכותיים לקול הדומה לקולו של הקורא. ולכן לדעתם אין יוצאים ידי חובה בשמיעת קול זה2, וכן ההלכה3.

 

3 הערות

1.
שו"ת מנחת אלעזר חלק ב סימן עב, מקראי קודש לגרצ"פ פרנק פורים סימן יא. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קח, ושו"ת שבט הלוי חלק ה סימן פד, שנטו לדעה זו, אך נמנעו מלפסוק כך למעשה.
2.
שו"ת מנחת שלמה חלק א סימן ט, שערי הלכה ומנהג חלק א סימן עד, שו"ת מנחת יצחק חלק ג סימן לח, חזון עובדיה עמ' נו, מקראי קודש לרב הררי פרק ז הערה מ, בשם הגר"ש ישראלי, שו"ת אבני ישפה חלק א סוף סימן ט, בשם הגרי"ש אלישיב, שו"ת משנה הלכות חלק ד סימן פה, מועדים וזמנים חלק ו סימן קה, ירושלים במועדיה עמ' שפז, דבר חברון מועדים עמ' שסו.
3.
שו"ת באהלה של תורה חלק ה סימן יז. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שדין מכשיר שמיעה כדין רמקול. אך אדם ששומע חלש גם בלי מכשיר שמיעה, והמכשיר רק מגביר את הקול, יוצא ידי חובה בשמיעה על ידי המכשיר, עכ"ד, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ו הערה טו, ואשרי האיש פרק מג אות יח, שכתבו כעין זה.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ