logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - קריאת המגילה. פרק ד - קריאת המגילה

קריאה בעשרה וברוב עם

facebook email whatsapp

לכתחילה, יש לקרוא את המגילה בנוכחות עשרה אנשים, כדי לפרסם את הנס1. עשר נשים נחשבות לעניין זה כמניין, מכיוון שהן חייבות במצווה והנס מתפרסם על ידן2. אבל קטנים אינם נכללים במניין העשרה, מכיוון שחיובם במצווה הוא רק מדין חינוך3

מכבוד המצווה לקיים את קריאת המגילה בקהל רב, כמו שנאמר: "בְּרָב עָם הַדְרַת מֶלֶךְ"4. לכן אדם שיש במקומו כמה בתי כנסת, יעדיף את בית הכנסת שיש בו מתפללים רבים יותר. אדם שרגיל להתפלל במניין קבוע, אינו צריך לשנות מקביעוּתו וללכת לבית כנסת אחר, גם אם יש שם יותר מתפללים, כי ישנה חשיבות לקביעוּת מקום התפילה5.

 

5 הערות

1.
שו"ע תרצ יח, ומשנ"ב שם. ועיין פורים משולש (דבליצקי) פרק ב סעיף ז, שגם אנשים ששמעו את המגילה מצטרפים להשלים לעשרה.
2.
חזון איש או"ח סימן קנה ס"ק ב, ציץ אליעזר חלק יג סימן עג, חזון עובדיה עמ' צא, שו"ת אור לציון חלק ד פרק נד אות ג. ועיין רמ"א תרצ יח, שהסתפק אם נשים מצטרפות לעשרה, ועיין ציץ אליעזר שם, שהספק של הרמ"א הוא אם נשים מצטרפות יחד עם גברים לעשרה, או שיש בדבר חשש פריצות; אבל עשר נשים ודאי נחשבות ציבור לעניין זה, ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפ, שבשעת הדחק, נשים מצטרפות לגברים.
3.
משנ"ב תרצ סג.
4.
משלי יד כח. משנ"ב תרפז ז. ועיין משנ"ב שם, שמבטלים תורה כדי לקיים את המצווה ברוב עם. ועיין חזון עובדיה עמ' נב, ופסקי שמועות עמ' פד, בשם הגרש"ז אוירבך, ואשרי האיש פרק מג אות ל, שנשים אינן צריכות לשמוע את הקריאה ברוב עם בבית הכנסת, כיוון ש"כָּל כְּבוּדָּה בַת מֶלֶךְ פְּנִימָה" (תהלים מה יד), ועיין חיי אדם קנה ז, וכף החיים תרפז יב, ופסקי שמועות עמ' פד, בשם הגר"ח קנייבסקי, ושו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קה עמ' 371, ודבר חברון מועדים עמ' שסח, שחולקים.
5.
עיין משנ"ב תרפז ז, וכף החיים תרפז יב.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ