logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - קריאת המגילה. פרק ד - קריאת המגילה

חיוב נשים בקריאת המגילה

facebook email whatsapp

נשים חייבות בקריאת המגילה, אף שזו מצוות עשה התלויה בזמן, משום שגם הנשים נושעו מגזרת המן, ולא עוד אלא שנס פורים אירע על ידי אישה1. ואמנם נשים חייבות בקריאת המגילה, אבל אין הן מוציאות את הגברים ידי חובה2. זאת מכיוון שיש סוברים שאישה חייבת רק בשמיעת המגילה, ולא בקריאתה, ולכן אין באפשרותה להוציא את הגברים ידי חובתם. וטעם נוסף, שהמצב הרגיל הוא שגברים קוראים את המגילה בציבור, וכאשר אישה קוראת במקומם, נראה זה כאילו אין הגברים יודעים לקרוא את המגילה, או שאין קריאת המגילה חביבה עליהם, ויש בכך פגיעה בכבוד הציבור3.

 

3 הערות

1.
מגילה ד א, ורש"י שם, ופסחים קח ב, ושו"ע תרפט א. ועיין משנ"ב תרפט ז-ח, ושער הציון שם טז, שלכתחילה אישה תשמע את קריאת המגילה מאיש ולא מאישה, ובמקום שאין איש, יכולה לצאת בקריאת אישה, ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קה, שביאר דין זה בכמה אופנים. ועיין יפה ללב חלק ב סימן תרפט אות א, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות א, שאדם שקרא את המגילה והוא חוזר וקוראהּ לנשים, לא יברך לפני הקריאה, ועיין משנ"ב תרצב יא, שחולק, וכן נוהגים יוצאי אשכנז, ועיין חזון עובדיה עמ' נב-נג, ואור לציון חלק ד פרק נד הערה ג, שדברי היפה ללב והבן איש חי נאמרו במצב שבו הנשים לא הבינו עברית, והיה חשש שלא תטינה אוזן לכל הקריאה, אבל בזמננו, גם לדעת היפה ללב והבן איש חי, יש לברך לפני הקריאה, ועיין הלכות חגים פרק סד סעיף כ, שפסק כדברי היפה ללב והבן איש חי.
2.
שו"ע תרפט ב: ויש אומרים, בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות ב, כף החיים תרפט יד, חזון עובדיה עמ' נט: טוב לחוש לדעה זו.
3.
עיין משנ"ב תרפט ז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ