logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - קריאת המגילה. פרק ד - קריאת המגילה

הכאת המן

facebook email whatsapp

נוהגים להכות ולהרעיש בכלים שונים בכל פעם שמזכירים במגילה את המן, זכר למצוות מחיית עמלק, וכדי לגנות את הרשעים ולזלזל בהם, כפי שנאמר: "וְשֵׁם רְשָׁעִים יִרְקָב"1. במשך הדורות עורר מנהג זה התנגדות וביקורת, כיוון שהכאת המן גורמת לרעש והמולה בבית הכנסת, ומתוך כך פעמים שאנשים אינם שומעים כראוי את קריאת המגילה. וכאמור, אדם שלא שמע אפילו מילה אחת מהמגילה, לא יצא ידי חובה. מלבד זאת, פעמים שהכאת המן נעשית באופן שאינו מתאים לקדושת בית הכנסת2. על אף ההתנגדות והביקורת, הרמ"א חיזק מנהג זה וכתב שאין לבטלו. אולי משום שמלבד החשיבות בגינוי הרשעים, מנהג זה מוסיף הרבה שמחה, ומביא לחיבוב קריאת המגילה בקרב רבים. למרות דבריו, הקריאות לבטל מנהג זה לא פסקו, ובדורנו הגר"ע יוסף זצ"ל קרא לבטל מנהג זה3, וכל זה מחשש שמחמת הרעש וההמולה, אנשים לא יצאו ידי חובת הקריאה

ברוב המקומות מחבבים את מנהג הכאת המן ומחזיקים בו, כפי שכתב הרמ"א4. אך יש לשים לב שלא להפוך את הטפל לעיקר, ויש להקפיד הקפדה יתרה שהכאת המן לא תגרום לאי שמיעת המגילה כראוי. לכן יש להתחיל בהכאת המן רק לאחר שהקורא סיים לקרוא את כל המילה 'המן' (כולל האות נו"ן שבסוף המילה)5, ולהפסיק בהכאה מיד כשניכר שבעל הקורא מעוניין להמשיך ולקרוא את המגילה. גם יש להתחשב באנשים שהרעש מפריע להם ואריכות הקריאה מכבידה עליהם, בייחוד בערי הפרזים, שהציבור רעב וחלש מחמת תענית אסתר; ויש להימנע מלהרעיש באופן שעלול להבהיל ולגרום צער לחלק מהציבור6. ולעולם יהיו מעשיו של אדם לשם שמיים.

 

6 הערות

1.
משלי י ז. עיין רמ"א תרצ יז. עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות י, שהבן איש חי נהג להכות את המן רק פעמיים, בפעם הראשונה שמוזכר המן במגילה, ובפעם האחרונה שהוא מוזכר, ועיין דבר חברון מועדים עמ' שסח, שראוי לנהוג כן.
2.
עיין הגהת השל"ה בספר עמק ברכה הלכות פורים אות עב (דף כד ב), שכתב: "יש למחות באותם יושבי כפרים שנוהגים קלות ראש עד מאוד בשעת קריאת המגילה, ואין אחד מהקהל שיכול לצאת ידי חובתו לשמוע המגילה מראשו לסופו מפי הש"ץ. ויש ישובים שמורים בעפר השריפה ואין אחד מוחה בידם, אלא אדרבה, אפילו קצת מסייעים לנערים שעושים כן, ואינם משגיחים כלל על קריאת המגילה. וגם לענין הכאת המן אין להכות כל מקום שנזכר המן אלא דוקא במפלתו ותו לא, כמו בקהלות גדולות, על כן מי שיש בידו למחות ואינו מוחה הוא יהא נתפס בעונש כיון שלא מיחה בידם". ועיין פרי מגדים סימן תרצ אשל אברהם ס"ק כא (מובא במשנ"ב תרצ נט) שכתב: "יצא שכרם בהפסדם, שמבלבלין הרבה". ועיין יפה ללב חלק ב סימן תרצ אות טו, שכתב: "נשתרבב המנהג שמכים המן, וגדולי ישראל לא היו חוששים למנהג להכות המן, ואבירי ישראל ראוי להם למחות ביד הפעוטים והפעוטות שלא ינהגו קלות ראש בבית הכנסת אשר תבקע הארץ לקולם ומאבדים כוונת הקוראים וכוונת השומעים".
3.
עיין חזון עובדיה עמ' סב.
4.
וכן כתבו כמה אחרונים, עיין לבוש תרצ יז: "אין להם לבטל מנהג הנקישה שנהגו התינוקות כי לא לחנם נהגו כן". ועיין שו"ת פרי השדה חלק ג סימן מב, שכתב: "הדבר פשוט שבוודאי אין לבטל מנהג זה. ולא לחנם הופיע רוח הקודש בבית מדרשו של הרמ"א, שלאחר שהביא זה המנהג מסיים ואין לבטל שום מנהג, ולמה לא כתוב כן במקומות אחרים גם כן? אלא ודאי כיון שידוע שכל מחבר אשר כוונתו לשם שמים רוח ה' דבר בפיו, ובפרט אדונינו הרמ"א אשר כל בית ישראל נשען עליו, וידע שיהיו הרבה אנשים אשר ילעגו על זה המנהג או שיאמרו שקול הרעש צללה באזנם, לזאת הזהיר כאן באזהרה כפולה ומכופלת שלא לבטל מנהג זה". ועיין פסקי שמועות עמ' צז, בשם הגר"ח קנייבסקי והגר"נ קרליץ. ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קג אות ד, שבמקומות רבים מגזימים ומכים את המן ברעש גדול מדי, ובשל כך חולים וזקנים שאינם יכולים לסבול את הרעש נמנעים מלבוא לבית הכנסת, ומי שיכול לצמצם את התופעה, יבורך.
5.
לוח ההלכות והמנהגים (זלזניק).
6.
עיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קג אות ד, ודבר חברון מועדים עמ' שסח.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ