logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ד - קריאת המגילה

facebook email whatsapp

לאחר נס הפורים, ביקשו מרדכי ואסתר מחכמי ישראל ומהנביאים שבאותו דור, שיקבעו את קריאת המגילה בפורים בתור מצווה מחייבת. בתלמוד הירושלמי מסופר שבקשת מרדכי ואסתר עוררה התנגדות, והיו חכמים שראו בה פגיעה במעמדו של משה רבנו בתור נותן התורה. "אמרו, הרי נאמר: אלה המצות אשר צוה ה' את משה, ואין נביא אחר רשאי לחדש דבר, ומרדכי ואסתר מבקשים לחדש לנו דבר"? והיו נושאים ונותנים בדבר, עד שהאיר הקדוש ברוך הוא את עיניהם, ומצאו רמז לקריאת המגילה בתורה. הרמז הוא הנאמר בפרשת עמלק: "כְּתֹב זֹאת זִכָּרוֹן בַּסֵּפֶר"1, ומגילת אסתר נקראת ספר, כמו שכתוב במגילה: "וְנִכְתָּב בַּסֵּפֶר"2. על סמך רמז זה, הסכימו חכמים לקבוע את קריאת המגילה בתור מצווה מחייבת, וכללו אותה בכתבי הקודש3. ולא רק שמגילת אסתר נכללה בכתבי הקודש, אלא היא קיבלה מעמד מיוחד, יתר על כל ספרי הנביאים והכתובים, וכך אמרו חכמים: "כל ספרי הנביאים וכל הכתובים עתידים להתבטל לימות המשיח, חוץ ממגילת אסתר, והרי היא קיימת כחמשה חומשי תורה שאינם בטלים לעולם. ואף על פי שכל זכרון הצרות יבטל, שנאמר 'כִּי נִשְׁכְּחוּ הַצָּרוֹת הָרִאשֹׁנוֹת'4, ימי הפורים לא יבטלו, שנאמר 'וִימֵי הַפּוּרִים הָאֵלֶּה לֹא יַעַבְרוּ מִתּוֹךְ הַיְּהוּדִים וְזִכְרָם לֹא יָסוּף מִזַּרְעָם'"5.

המטרה של קריאת המגילה היא לפרסם את ניסי ה', כדי שמתוך כך נתעורר להודות לה' על טובותיו וחסדיו; וכן כדי לחזק בנו את ההכרה שהפנייה לה' בעת צרה מביאה ישועה, כמו שנאמר "כִּי מִי גוֹי גָּדוֹל אֲשֶׁר לוֹ אֱלֹהִים קְרֹבִים אֵלָיו כַּה' אֱלֹקֵינוּ בְּכָל קָרְאֵנוּ אֵלָיו"6

 

1.
שמות יז יד.
2.
אסתר ט לב.
3.
עיין ירושלמי מגילה פרק א הלכה ה, ורות רבה פרשה ד אות ז, וכעין זה במגילה ז א.
4.
ישעיהו סה טז.
5.
רמב"ם מגילה ב יח, על פי ירושלמי מגילה פרק א הלכה ה.
6.
דברים ד ז. רמב"ם בסוף מנין המצוות שבתחילת ספר משנה תורה.

קוראים את המגילה פעמיים מתוך מגילת קלף כשרה, פעם אחת בליל הפורים ופעם אחת ביומו1. זאת כיוון שנאמר: "אֱלֹקַי אֶקְרָא יוֹמָם וְלֹא תַעֲנֶה וְלַיְלָה וְלֹא דוּמִיָּה לִי"2, ולמדו מכך חז"ל שבזמן גזרת המן, עם ישראל התפלל לישועה ביום ובלילה, וזכר לכך נקראת המגילה ביום ובלילה3. וטעם נוסף לקריאה ביום ובלילה הוא ששתי טובות אירעו בפורים, וכנגדן שתי הקריאות. טובה אחת היא שעם ישראל ניצל מגזרת המן, וכנגדה קוראים את המגילה בלילה, להראות שהישועה הייתה מתוך חושך וצרה. וטובה שנייה היא שלא רק שהסתלקה הצרה, אלא שמתוך הצרה כוחם של ישראל התגבר ועלה - הם הרגו את שונאיהם, ונפל פחד היהודים על גויי הארץ, ומרדכי עלה לגדולה והתמנה משנה למלך. כנגד טובה זו, קוראים את המגילה ביום, בזמן שהאור שולט, לבטא טובה זו של התגברות כוחם של ישראל4. מתוך כך אנו לומדים להתבונן במבט עמוק על צרות וקשיים שבאים על עם ישראל, ולראות שתכליתם אינה לפגוע בנו חלילה, אלא לעורר אותנו לתשובה, ומתוך כך להגביר את כוחנו ולהאיר בעולם אור חדש.

 

1.
שו"ע תרפז א.
2.
תהילים כב ג. ועיין משנ"ב תרצב ב, ושער הציון סימן תרצ ס"ק מא וסימן תרצב ס"ק כז, שקריאת המגילה ביום היא הקריאה העיקרית.
3.
מגילה ד א, ורש"י שם.
4.
הקדמה לספר אור חדש למהר"ל, על פי מגילה ד א.

מנוסח הברכה שלפני הקריאה - "אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על מקרא מגילה", אפשר ללמוד שהמצווה היא לקרוא את המגילה. ואם כך נשאלת השאלה, איך כל הציבור בבית הכנסת יוצא ידי חובה, הרי רק בעל הקורא קורא את המגילה, וכל הנוכחים רק שומעים אותה? התשובה היא שישנו כלל הלכתי 'שומע כעונה' (עונה=אומר) - כאשר אדם אומר משהו כדי להוציא את חברו ידי חובה, וחברו שומע ומתכוון לצאת, נחשב זה כאילו השומע אמר בעצמו את הדברים. ולכן כאשר בעל הקורא קורא את המגילה, והציבור מתכוון לצאת בקריאתו, נחשב זה כאילו כל אחד ואחד מהשומעים קורא את המגילה בעצמו1.

 

1.
עיין שו"ע תרפט ב, ומשנ"ב קעד מא. עיין נימוקי אורח חיים סימן תרצ, שאפשר שהשומע את המגילה ולבו משוטט במחשבות אחרות, אינו יוצא ידי חובה, ועיין בלילה ההוא (מנדלבוים) עמ' 9, בשם הגרי"ש אלישיב ומורי הוראה, שאם הסיח דעתו לגמרי, לא יצא ידי חובה, אך אם הסיח דעתו רק מעט, כגון שהוא עוקב בידו אחר הקריאה, וידו נמצאת במקום הנכון, או שאם חברו שואלו: "מה קראו עכשיו", הוא יודע להשיב, יצא ידי חובה, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ז סוף הערה כז, בשם הגר"ש ישראלי והגרז"ן גולדברג, שאדם ששמע את קריאת המגילה, יצא ידי חובה אף שלא התרכז בקריאה, והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שאדם שהסיח דעתו לגמרי מן הקריאה בעת ששומע אותה, אינו יוצא ידי חובה. אך אם הוא רק מהרהר הרהורים שאינם קשורים למגילה, יצא ידי חובה.

נשים חייבות בקריאת המגילה, אף שזו מצוות עשה התלויה בזמן, משום שגם הנשים נושעו מגזרת המן, ולא עוד אלא שנס פורים אירע על ידי אישה1. ואמנם נשים חייבות בקריאת המגילה, אבל אין הן מוציאות את הגברים ידי חובה2. זאת מכיוון שיש סוברים שאישה חייבת רק בשמיעת המגילה, ולא בקריאתה, ולכן אין באפשרותה להוציא את הגברים ידי חובתם. וטעם נוסף, שהמצב הרגיל הוא שגברים קוראים את המגילה בציבור, וכאשר אישה קוראת במקומם, נראה זה כאילו אין הגברים יודעים לקרוא את המגילה, או שאין קריאת המגילה חביבה עליהם, ויש בכך פגיעה בכבוד הציבור3.

 

1.
מגילה ד א, ורש"י שם, ופסחים קח ב, ושו"ע תרפט א. ועיין משנ"ב תרפט ז-ח, ושער הציון שם טז, שלכתחילה אישה תשמע את קריאת המגילה מאיש ולא מאישה, ובמקום שאין איש, יכולה לצאת בקריאת אישה, ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קה, שביאר דין זה בכמה אופנים. ועיין יפה ללב חלק ב סימן תרפט אות א, ובן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות א, שאדם שקרא את המגילה והוא חוזר וקוראהּ לנשים, לא יברך לפני הקריאה, ועיין משנ"ב תרצב יא, שחולק, וכן נוהגים יוצאי אשכנז, ועיין חזון עובדיה עמ' נב-נג, ואור לציון חלק ד פרק נד הערה ג, שדברי היפה ללב והבן איש חי נאמרו במצב שבו הנשים לא הבינו עברית, והיה חשש שלא תטינה אוזן לכל הקריאה, אבל בזמננו, גם לדעת היפה ללב והבן איש חי, יש לברך לפני הקריאה, ועיין הלכות חגים פרק סד סעיף כ, שפסק כדברי היפה ללב והבן איש חי.
2.
שו"ע תרפט ב: ויש אומרים, בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות ב, כף החיים תרפט יד, חזון עובדיה עמ' נט: טוב לחוש לדעה זו.
3.
עיין משנ"ב תרפט ז.

ילדים וילדות קטנים שהגיעו לגיל חינוך, כלומר לגיל שבו הם יכולים לקרוא את כל המגילה, חייבים בקריאת המגילה, מדין חינוך1. יש נוהגים להביא לקריאת המגילה גם ילדים שלא הגיעו לגיל חינוך, כדי לפרסם את הנס. אבל אין להביא ילדים קטנים שעלולים לעשות רעש ולהפריע בקריאת המגילה2.

 

1.
שו"ע תרפט א, ומשנ"ב שם ג, וחוט שני שבת חלק ד עמ' שח.
2.
עיין שו"ע תרפט ו, ומשנ"ב שם יח, שיש להביא ילדים קטנים לקריאת המגילה, ועיין ביאור הלכה שם ד"ה מנהג טוב, שכוונת השלחן ערוך לקטנים שהגיעו לחינוך, ועיין שו"ת חלקת יעקב או"ח סימן רלב, שחולק וסובר שכוונת השלחן ערוך לקטנים שלא הגיעו לחינוך.

זמן קריאת המגילה בלילה הוא מצאת הכוכבים. בשעת הדחק, אפשר להקדים ולקרוא את המגילה מפְּלג המנחה, דהיינו שעה ורבע זמניות לפני צאת הכוכבים (כחמישים דקות לפני השקיעה). זאת כיוון שכמה מצוות שצריכות להיעשות בלילה, מצאנו שניתן לעשותן כבר מפלג המנחה1. והטעם לכך הוא שהארת היום שהולך ובא מתנוצצת כבר מפלג המנחה2.

 

1.
עיין שו"ע תרצב ד, ומשנ"ב שם, וביאור הלכה שם ד"ה מפלג. ועיין שער הציון תרצב יט, וביאור הלכה שם ד ד"ה מפלג, ומשנ"ב רלג יא, שהקורא את המגילה מפלג המנחה יתפלל ערבית לפני קריאת המגילה, ויקפיד להתפלל מנחה לפני פלג המנחה. ועיין משנ"ב תרצב יד, שאין לקרוא את המגילה מפלג המנחה שלא במקום הכרח, כי הגר"א והפר"ח חולקים על דין זה, וסוברים שלא ניתן לקרוא את המגילה לפני צאת הכוכבים.
2.
עיין שם משמואל פרשת משפטים תרע"ג ד"ה ויש לומר.

לכתחילה, יש לקרוא את המגילה בנוכחות עשרה אנשים, כדי לפרסם את הנס1. עשר נשים נחשבות לעניין זה כמניין, מכיוון שהן חייבות במצווה והנס מתפרסם על ידן2. אבל קטנים אינם נכללים במניין העשרה, מכיוון שחיובם במצווה הוא רק מדין חינוך3

מכבוד המצווה לקיים את קריאת המגילה בקהל רב, כמו שנאמר: "בְּרָב עָם הַדְרַת מֶלֶךְ"4. לכן אדם שיש במקומו כמה בתי כנסת, יעדיף את בית הכנסת שיש בו מתפללים רבים יותר. אדם שרגיל להתפלל במניין קבוע, אינו צריך לשנות מקביעוּתו וללכת לבית כנסת אחר, גם אם יש שם יותר מתפללים, כי ישנה חשיבות לקביעוּת מקום התפילה5.

 

1.
שו"ע תרצ יח, ומשנ"ב שם. ועיין פורים משולש (דבליצקי) פרק ב סעיף ז, שגם אנשים ששמעו את המגילה מצטרפים להשלים לעשרה.
2.
חזון איש או"ח סימן קנה ס"ק ב, ציץ אליעזר חלק יג סימן עג, חזון עובדיה עמ' צא, שו"ת אור לציון חלק ד פרק נד אות ג. ועיין רמ"א תרצ יח, שהסתפק אם נשים מצטרפות לעשרה, ועיין ציץ אליעזר שם, שהספק של הרמ"א הוא אם נשים מצטרפות יחד עם גברים לעשרה, או שיש בדבר חשש פריצות; אבל עשר נשים ודאי נחשבות ציבור לעניין זה, ועיין ילקוט יוסף (תש"פ) עמ' שפ, שבשעת הדחק, נשים מצטרפות לגברים.
3.
משנ"ב תרצ סג.
4.
משלי יד כח. משנ"ב תרפז ז. ועיין משנ"ב שם, שמבטלים תורה כדי לקיים את המצווה ברוב עם. ועיין חזון עובדיה עמ' נב, ופסקי שמועות עמ' פד, בשם הגרש"ז אוירבך, ואשרי האיש פרק מג אות ל, שנשים אינן צריכות לשמוע את הקריאה ברוב עם בבית הכנסת, כיוון ש"כָּל כְּבוּדָּה בַת מֶלֶךְ פְּנִימָה" (תהלים מה יד), ועיין חיי אדם קנה ז, וכף החיים תרפז יב, ופסקי שמועות עמ' פד, בשם הגר"ח קנייבסקי, ושו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קה עמ' 371, ודבר חברון מועדים עמ' שסח, שחולקים.
5.
עיין משנ"ב תרפז ז, וכף החיים תרפז יב.

השומע הקלטה של קריאת המגילה במכשיר חשמלי, אינו יוצא ידי חובה, מכיוון שיש לשמוע את המגילה מאדם שחייב במצווה. אמנם כאשר אדם קורא את המגילה ברמקול, בטלפון או ברדיו בשידור חי, מתעוררת שאלה, האם הקול היוצא מהמכשיר החשמלי נחשב קול אדם או קול מכשיר? יש הסוברים שהקול היוצא מהמכשיר החשמלי נחשב קולו של האדם, מכיוון שהקול בא מכוחו ונשמע כקולו1. אבל דעת רוב הפוסקים היא שהקול היוצא מהמכשיר החשמלי אינו נחשב קול אדם. זאת כיוון שגלי הקול היוצאים מהמכשיר אינם גלי הקול שיוצאים מפיו של הקורא, אלא הם גלי קול חדשים, המתהווים על ידי אותות חשמליים המועברים מהמיקרופון לרמקול, והופכים באמצעים מלאכותיים לקול הדומה לקולו של הקורא. ולכן לדעתם אין יוצאים ידי חובה בשמיעת קול זה2, וכן ההלכה3.

 

1.
שו"ת מנחת אלעזר חלק ב סימן עב, מקראי קודש לגרצ"פ פרנק פורים סימן יא. ועיין אגרות משה אורח חיים חלק ב סימן קח, ושו"ת שבט הלוי חלק ה סימן פד, שנטו לדעה זו, אך נמנעו מלפסוק כך למעשה.
2.
שו"ת מנחת שלמה חלק א סימן ט, שערי הלכה ומנהג חלק א סימן עד, שו"ת מנחת יצחק חלק ג סימן לח, חזון עובדיה עמ' נו, מקראי קודש לרב הררי פרק ז הערה מ, בשם הגר"ש ישראלי, שו"ת אבני ישפה חלק א סוף סימן ט, בשם הגרי"ש אלישיב, שו"ת משנה הלכות חלק ד סימן פה, מועדים וזמנים חלק ו סימן קה, ירושלים במועדיה עמ' שפז, דבר חברון מועדים עמ' שסו.
3.
שו"ת באהלה של תורה חלק ה סימן יז. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שדין מכשיר שמיעה כדין רמקול. אך אדם ששומע חלש גם בלי מכשיר שמיעה, והמכשיר רק מגביר את הקול, יוצא ידי חובה בשמיעה על ידי המכשיר, עכ"ד, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק ו הערה טו, ואשרי האיש פרק מג אות יח, שכתבו כעין זה.

יש לקרוא את כל המגילה, מראשיתה ועד סופה. אדם שלא קרא או לא שמע אפילו מילה אחת מן המגילה, לא יצא ידי חובה, וצריך לחזור ולקרוא את המגילה, מן המילה שלא שמע ואילך1

הלכה זו מעוררת שאלה: מדוע מי שפספס מילה אחת אינו יוצא ידי חובה, הרי הוא שמע את עיקר הסיפור, ומה חשוב כל כך במילה אחת, שבחסרונה אין מקיימים את המצווה? נראה שהלכה זו מתאימה במיוחד לתוכן של מגילת אסתר. בסיפור המגילה ישנם אירועים שנראו חסרי חשיבות בעת התרחשותם - הריגת ושתי ושליחת האיגרות הראשונות שיהיה כל אדם שורר בביתו, אירעו תשע שנים לפני גזרת המן, ובזמנם אי אפשר היה להבין את חשיבותם עבור עם ישראל. אך לבסוף התברר שאירועים אלו הובילו לנס פורים. לולא הריגת ושתי, לא הייתה אסתר מגיעה לבית המלך. ולולא שנשלחו האיגרות הראשונות, שבגללן נתפס אחשוורוש כמלך שוטה ולא צפוי, היו אויבי ישראל ממהרים להרוג את ישראל מיד כשהגיעו לידיהם האיגרות האמצעיות, ולא היו ממתינים עד י"ג באדר2. במבט לאחור, התברר שמה שנראה חסר חשיבות הוא חלק מסדר אלוקי, שכל פרט בו מדויק וחשוב. כך גם בקריאת המגילה, ישנן מילים שנראות חסרות משמעות בעיניים אנושיות, ואין מרגישים כי סיפור המגילה נפגם בהעדרן. אבל במבט אלוקי, במגילה שנכתבה ברוח הקודש, כל מילה ומילה חשובה ונצרכת, ובהעדרהּ סיפור המגילה חסר

הלכה זו, שאין להחסיר אפילו מילה אחת במגילה, מטילה אחריות הן על בעל הקורא והן על השומעים. האחריות המוטלת על בעל הקורא היא לקרוא את המגילה בקול רם ובדקדוק, באופן כזה שכל הציבור ישמע את המגילה מתחילתה ועד סופה. כמו כן עליו להמתין אחר כל הכאת המן שישרור שקט, ורק לאחר מכן להמשיך בקריאה. האחריות המוטלת על השומעים היא להטות אוזנם לקריאת המגילה ולשים לב לכל מילה, לא לדבר באמצע הקריאה, ולא להכות את המן באופן שיגרום לאנשים להפסיד שמיעת מילים מן הקריאה

1.
משנ"ב תרצ מח. ועיין חיי אדם חלק ב כלל קנה סעיף טז, שאפילו החסיר אות אחת, אם חסרונה משנה את משמעות המילה, לא יצא, וצריך לחזור ולקרוא מהמקום שהחסיר ואילך. ועיין ביאור הלכה תרצ יד ד"ה אין, ושו"ת להורות נתן חלק ט סימן כ, שאם דילג על מילה שחסרונה משנה את משמעות הפסוק, והסיח דעתו מן הקריאה, צריך גם לחזור ולברך; ואם דילג על מילה שחסרונה אינו משנה את משמעות הפסוק, אין צריך לחזור ולברך, כיוון שלעניין הברכה, חוששים לדעת הריא"ז שאם החסיר מילה שחסרונה אינו משנה את משמעות הפסוק, יצא ידי חובה.
2.
עיין מגילה יב ב.

יש לקרוא את המגילה על פי טעמי המקרא, לדקדק היטב בקריאתה על פי הניקוד, ולהקפיד לקרוא כל מילה כפי הטייתה, במלעיל או במלרע1. אם טעה בעל הקורא וקרא מילה אחת באופן משובש, הדין תלוי בשאלה אם השיבוש שינה את משמעות המילה או לאו. אם השיבוש לא שינה את משמעות המילה, כגון שבמקום לקרוא 'יְהוּדִים', קרא 'יְהוּדִיִּים', יוצאים ידי חובה בקריאתו. אבל אם השיבוש שינה את משמעות המילה, כגון שבמקום לקרוא 'יֹשֵב', בעל הקורא קרא 'יָשַב', או במקום 'נֹפֵל', קרא 'נָפַל', נחשב השיבוש כאילו דילג הקורא על המילה. ולכן אין יוצאים ידי חובה בקריאתו, ויש לחזור ולקרוא את המגילה ממקום הטעות ואילך2. אין די בהשלמת המשפט החסר לבדו, משום שיש לקרוא את כל המגילה כסדרה3.

 

1.
עיין שערי תשובה תרצ א.
2.
שו"ע תרצ יד, ומשנ"ב שם, וחזון עובדיה עמ' עט. ועיין ביאור הלכה שם ד"ה אין, שכאשר חוזרים וקוראים את המגילה מחמת טעות ששינתה את משמעות המילה, אין צריך לחזור ולברך, כי לעניין הברכה, חוששים לדעת הסוברים שאפילו כשהקורא טעה באופן שמשנה את המשמעות, יוצאים בקריאתו.
3.
שו"ע תרצ ו.

נוהגים שכל הקהל אומר בקול רם ארבעה פסוקי גאולה מן המגילה תוך כדי קריאתה, כדי להרבות בשמחה וכדי לעורר את הילדים הקטנים. אלו הם הפסוקים: א. "אִישׁ יְהוּדִי הָיָה בְּשׁוּשַׁן הַבִּירָה וּשְׁמוֹ מָרְדֳּכַי בֶּן יָאִיר בֶּן שִׁמְעִי בֶּן קִישׁ אִישׁ יְמִינִי" (פרק ב פסוק ה). ב. "וּמָרְדֳּכַי יָצָא מִלִּפְנֵי הַמֶּלֶךְ בִּלְבוּשׁ מַלְכוּת תְּכֵלֶת וָחוּר וַעֲטֶרֶת זָהָב גְּדוֹלָה וְתַכְרִיךְ בּוּץ וְאַרְגָּמָן וְהָעִיר שׁוּשָׁן צָהֲלָה וְשָׂמֵחָה" (פרק ח פסוק טו). ג. "לַיְּהוּדִים הָיְתָה אוֹרָה וְשִׂמְחָה וְשָׂשֹׂן וִיקָר" (פרק ח פסוק טז). ד. "כִּי מָרְדֳּכַי הַיְּהוּדִי מִשְׁנֶה לַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ וְגָדוֹל לַיְּהוּדִים וְרָצוּי לְרֹב אֶחָיו דֹּרֵשׁ טוֹב לְעַמּוֹ וְדֹבֵר שָׁלוֹם לְכָל זַרְעוֹ" (פרק י פסוק ג)1. לאחר קריאת הקהל, בעל הקורא חוזר וקורא פסוקים אלו בקול, כדי שהקהל ישמע אותם מתוך מגילה כשרה2.

יש הנוהגים לנשק את התפילין כאשר קוראים את המילה "ויקר", בפסוק "לַיְּהוּדִים הָיְתָה אוֹרָה וְשִׂמְחָה וְשָׂשֹׂן וִיקָר"3. זאת מכיוון שמילה זו רומזת לכך שהמן גזר שלא להניח תפילין, וכאשר נושעו מגזרת המן, חזרו להניח תפילין בפרהסיה. המילה "ויקר" פירושה כבוד, והנחת התפילין גורמת לכך שהגויים יכבדו את עם ישראל וייראו ממנו, כמו שנאמר: "וְרָאוּ כָּל עַמֵּי הָאָרֶץ כִּי שֵׁם ה' נִקְרָא עָלֶיךָ וְיָרְאוּ מִמֶּךָּ"4

 

1.
רמ"א תרצ יז, ומשנ"ב שם וסימן תרפט ס"ק טז. ועיין חזון עובדיה עמ' פד, שמנהג ירושלים לקרוא בקול רם גם את הפסוק: "בַּלַּיְלָה הַהוּא נָדְדָה שְׁנַת הַמֶּלֶךְ וכו'" (פרק ו פסוק א). ועיין מגן אבות סימן תרצ, שמנהג מרוקו לקרוא בקול גם שני פסוקים אלו: "כִּי אִם הַחֲרֵשׁ תַּחֲרִישִׁי בָּעֵת הַזֹּאת וכו'" (פרק ד פסוק יד), "וְכָל מַעֲשֵׂה תָקְפּוֹ וּגְבוּרָתוֹ וכו'" (פרק י פסוק ב).
2.
רמ"א תרצ יז. ועיין משנ"ב תרצ טו, והליכות שלמה פרק יט סעיף ד, שלכתחילה יש לכוון שלא לצאת ידי חובה בקריאה האישית, אלא בקריאת בעל הקורא, הקורא ממגילה כשרה.
3.
אסתר ח טז.
4.
דברים כח י. בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות ט, חזון עובדיה עמ' קח.

נוהגים להכות ולהרעיש בכלים שונים בכל פעם שמזכירים במגילה את המן, זכר למצוות מחיית עמלק, וכדי לגנות את הרשעים ולזלזל בהם, כפי שנאמר: "וְשֵׁם רְשָׁעִים יִרְקָב"1. במשך הדורות עורר מנהג זה התנגדות וביקורת, כיוון שהכאת המן גורמת לרעש והמולה בבית הכנסת, ומתוך כך פעמים שאנשים אינם שומעים כראוי את קריאת המגילה. וכאמור, אדם שלא שמע אפילו מילה אחת מהמגילה, לא יצא ידי חובה. מלבד זאת, פעמים שהכאת המן נעשית באופן שאינו מתאים לקדושת בית הכנסת2. על אף ההתנגדות והביקורת, הרמ"א חיזק מנהג זה וכתב שאין לבטלו. אולי משום שמלבד החשיבות בגינוי הרשעים, מנהג זה מוסיף הרבה שמחה, ומביא לחיבוב קריאת המגילה בקרב רבים. למרות דבריו, הקריאות לבטל מנהג זה לא פסקו, ובדורנו הגר"ע יוסף זצ"ל קרא לבטל מנהג זה3, וכל זה מחשש שמחמת הרעש וההמולה, אנשים לא יצאו ידי חובת הקריאה

ברוב המקומות מחבבים את מנהג הכאת המן ומחזיקים בו, כפי שכתב הרמ"א4. אך יש לשים לב שלא להפוך את הטפל לעיקר, ויש להקפיד הקפדה יתרה שהכאת המן לא תגרום לאי שמיעת המגילה כראוי. לכן יש להתחיל בהכאת המן רק לאחר שהקורא סיים לקרוא את כל המילה 'המן' (כולל האות נו"ן שבסוף המילה)5, ולהפסיק בהכאה מיד כשניכר שבעל הקורא מעוניין להמשיך ולקרוא את המגילה. גם יש להתחשב באנשים שהרעש מפריע להם ואריכות הקריאה מכבידה עליהם, בייחוד בערי הפרזים, שהציבור רעב וחלש מחמת תענית אסתר; ויש להימנע מלהרעיש באופן שעלול להבהיל ולגרום צער לחלק מהציבור6. ולעולם יהיו מעשיו של אדם לשם שמיים.

 

1.
משלי י ז. עיין רמ"א תרצ יז. עיין בן איש חי שנה ראשונה פרשת תצוה הלכות פורים אות י, שהבן איש חי נהג להכות את המן רק פעמיים, בפעם הראשונה שמוזכר המן במגילה, ובפעם האחרונה שהוא מוזכר, ועיין דבר חברון מועדים עמ' שסח, שראוי לנהוג כן.
2.
עיין הגהת השל"ה בספר עמק ברכה הלכות פורים אות עב (דף כד ב), שכתב: "יש למחות באותם יושבי כפרים שנוהגים קלות ראש עד מאוד בשעת קריאת המגילה, ואין אחד מהקהל שיכול לצאת ידי חובתו לשמוע המגילה מראשו לסופו מפי הש"ץ. ויש ישובים שמורים בעפר השריפה ואין אחד מוחה בידם, אלא אדרבה, אפילו קצת מסייעים לנערים שעושים כן, ואינם משגיחים כלל על קריאת המגילה. וגם לענין הכאת המן אין להכות כל מקום שנזכר המן אלא דוקא במפלתו ותו לא, כמו בקהלות גדולות, על כן מי שיש בידו למחות ואינו מוחה הוא יהא נתפס בעונש כיון שלא מיחה בידם". ועיין פרי מגדים סימן תרצ אשל אברהם ס"ק כא (מובא במשנ"ב תרצ נט) שכתב: "יצא שכרם בהפסדם, שמבלבלין הרבה". ועיין יפה ללב חלק ב סימן תרצ אות טו, שכתב: "נשתרבב המנהג שמכים המן, וגדולי ישראל לא היו חוששים למנהג להכות המן, ואבירי ישראל ראוי להם למחות ביד הפעוטים והפעוטות שלא ינהגו קלות ראש בבית הכנסת אשר תבקע הארץ לקולם ומאבדים כוונת הקוראים וכוונת השומעים".
3.
עיין חזון עובדיה עמ' סב.
4.
וכן כתבו כמה אחרונים, עיין לבוש תרצ יז: "אין להם לבטל מנהג הנקישה שנהגו התינוקות כי לא לחנם נהגו כן". ועיין שו"ת פרי השדה חלק ג סימן מב, שכתב: "הדבר פשוט שבוודאי אין לבטל מנהג זה. ולא לחנם הופיע רוח הקודש בבית מדרשו של הרמ"א, שלאחר שהביא זה המנהג מסיים ואין לבטל שום מנהג, ולמה לא כתוב כן במקומות אחרים גם כן? אלא ודאי כיון שידוע שכל מחבר אשר כוונתו לשם שמים רוח ה' דבר בפיו, ובפרט אדונינו הרמ"א אשר כל בית ישראל נשען עליו, וידע שיהיו הרבה אנשים אשר ילעגו על זה המנהג או שיאמרו שקול הרעש צללה באזנם, לזאת הזהיר כאן באזהרה כפולה ומכופלת שלא לבטל מנהג זה". ועיין פסקי שמועות עמ' צז, בשם הגר"ח קנייבסקי והגר"נ קרליץ. ועיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קג אות ד, שבמקומות רבים מגזימים ומכים את המן ברעש גדול מדי, ובשל כך חולים וזקנים שאינם יכולים לסבול את הרעש נמנעים מלבוא לבית הכנסת, ומי שיכול לצמצם את התופעה, יבורך.
5.
לוח ההלכות והמנהגים (זלזניק).
6.
עיין שו"ת באהלה של תורה חלק ב סימן קג אות ד, ודבר חברון מועדים עמ' שסח.

אם בעקבות הרעש בבית הכנסת, אדם לא שמע כמה מילים מבעל הקורא, ישלים בזריזות את המילים החסרות מהמגילה שנמצאת לפניו. ואף אם המגילה שלפניו היא מגילה פסולה, יוצאים בכך ידי חובה, כיון שרוב המגילה נקראה ממגילה כשרה1.

 

1.
משנ"ב תרצ ס. ועיין משנ"ב סימן תרפט ס"ק יט וסימן תרצ ס"ק כו, שלכתחילה יש לקרוא את כל המגילה ממגילה כשרה, לכן יש מהדרים שתהיה לפניהם מגילה כשרה, כדי שגם אם לא ישמעו מבעל הקורא כמה מילים, יוכלו להשלים אותן ממגילה כשרה.

בשעת קריאת המגילה אסור לדבר, מכיוון שהברכה שלפני הקריאה נסובה על כל המגילה, ואין להפסיק בין הברכה למצווה1. וגם משום שבשעה שאדם מדבר, אין הוא שומע את בעל הקורא, וכאילו דילג על מילים2.

 

1.
שו"ע סימן תרצ סעיף ה וסימן תרצב סעיף ב, ומשנ"ב תרצ כ. ועיין שער הציון תרצ יח, שאסור גם לשהות הרבה בשתיקה באמצע הקריאה, ועיין שער הציון תרצ נז, שלכתחילה אין להפסיק באמצע הקריאה למשך זמן של יותר מכדי נשימה.
2.
משנ"ב סימן תרצ ס"ק יט וסימן תרצב ס"ק ט. ועיין שו"ע תרצ ד, ומשנ"ב שם יג, שכאשר אין לפני השומע מגילה כשרה, גם את המגילה עצמה אין לקרוא יחד עם בעל הקורא, שמא לא ישים לב לקריאת בעל הקורא. ועיין משנ"ב מהדורת דרשו תרצ 23, בשם הגר"נ קרליץ, שבשעה שהקורא מפסיק את הקריאה, מותר לדבר לצורך הקריאה, ולכן מותר להעיר בדיבור למאריכים בהכאת המן ומפריעים לקריאת המגילה, ועיין שער הציון תרצ מג.

חצי שעה לפני צאת הכוכבים, אסור לאדם לעשות דברים שעלולים להשכיח ממנו את קיום המצווה של קריאת המגילה; כגון ללכת לישון, לאכול ולעשות מלאכה שעשויה להתמשך. במקומות שחוגגים את פורים בי"ד באדר, איסור האכילה לפני קריאת המגילה כרוך בקושי, כי תענית אסתר צמודה לפורים, ומגיעים לקריאת המגילה רעבים מהתענית. מי שקשה לו, יכול לאכול אכילה קלה שלא תשכיח ממנו את המצווה, כגון לחם או עוגה בשיעור כביצה (56 סמ"ק), או פירות וירקות ובשר ודגים, גם יותר משיעור כביצה1.

 

1.
רמ"א תרצב ד, ומשנ"ב שם. ועיין חזון עובדיה עמ' צה, שאכילת פת פחות מכביצה ופירות, מותרת לכל אדם, ולא רק למי שהתענית קשה לו. ועיין שם, שהרוצה לאכול ללא הגבלה, יכול לבקש מחברו שיזכיר לו לקרוא את המגילה, ועיין משנ"ב תרצב טז, ושער הציון כט, שמשמע שדבר זה מותר רק לאדם חלוש. ועיין משנ"ב שם טו, שהאיסור לאכול לפני קריאת המגילה נאמר גם לפני קריאת המגילה ביום.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ