logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ג - התפילה וקריאת התורה. פרק ג - התפילה וקריאת התורה

"על הנסים"

facebook email whatsapp

תיקנו חכמים לומר בתפילה ובברכת המזון "על הנסים", כדי להודות לה' על הנסים שעשה לנו בימי מרדכי ואסתר. בתפילה מזכירים "על הנסים" בברכת "מודים", ובברכת המזון - בברכת "נודה לך". אומרים "על הנסים" דווקא בברכות אלו, משום שהן עוסקות בהודאה1. לכן גם אין מזכירים את פורים בברכת מעין שלוש2, כיוון שאין בה ברכה מיוחדת להודאה3

כיוון שחג פורים אינו חג מהתורה, הזכרתו בתפילה אינה חשובה עד כדי כך שיצטרכו לחזור על ברכה כדי להשלימה4. לכן אדם ששכח לומר "על הנסים" ושם לב לכך תוך כדי ברכת "מודים", קודם שאמר את שם ה' שבחתימת הברכה, ("ברוך אתה ה'"), יחזור למקום שטעה ויאמר "על הנסים". אך אם הוא שם לב לכך אחרי שאמר את שם ה' שבחתימת ברכת "מודים", לא יחזור ויאמר "על הנסים", אלא ימשיך בתפילתו כרגיל. זאת כיוון שאם יחזור למקום שטעה ויאמר "על הנסים", הברכה שאמר תיחשב ברכה לבטלה. במקרה זה טוב לומר בסוף התפילה לאחר "אלוקי נצור", לפני "יהיו לרצון": "הרחמן הוא יעשה לנו נסים ונפלאות כשם שעשה לאבותינו בימים ההם בזמן הזה, בימי מרדכי ואסתר וכו'"5

וכן הדין בברכת המזון - אם אדם שכח לומר "על הנסים" ושם לב לכך תוך כדי ברכת "נודה לך", לפני שאמר את שם ה' שבסיום הברכה, יחזור למקום שטעה ויאמר "על הנסים". ואם נזכר לאחר שאמר את שם ה' שבחתימת ברכת "נודה לך", לא יחזור ויאמר "על הנסים", אלא ימשיך בברכתו כרגיל. וטוב במקרה זה לומר בסוף הברכה הרביעית של ברכת המזון: "הרחמן הוא יעשה לנו נסים וכו'"6.  

כאשר סעודת פורים נמשכת לתוך הלילה שלאחר הפורים, אומרים "על הנסים" בברכת המזון, מכיוון שהחיוב לומר "על הניסים" חל מיד בתחילת הסעודה7.

 

7 הערות

1.
שו"ע סימן תרצג סעיף ב וסימן תרצה סעיף ג, ועיין לבוש תרפב א.
2.
שו"ע רח יב.
3.
פרי מגדים אשל אברהם תחילת סימן תרפב.
4.
רמ"א תרצג ב, ומשנ"ב תרפב ג.
5.
עיין שו"ע תרפב א, ומשנ"ב שם ותרצג ה, ופרי מגדים סימן רצד משבצות זהב ג. ועיין חזון עובדיה עמ' קפב, שאם אמר "ברוך אתה ה'" לא יאמר "למדני חוקיך", אלא ימשיך בתפילתו כרגיל.
6.
עיין שו"ע ורמ"א סימן קפז סעיף ד וסימן תרפב סעיף א, ומשנ"ב סימן תרפב ס"ק ה וסימן תרצה ס"ק טו, וחזון עובדיה עמ' קפב. ועיין תפילת דוד לאדר"ת עמ' קכא (מהדורת מכון התורה והארץ), שהמקום המתאים לומר "הרחמן הוא יעשה לנו נסים וכו'" הוא בסיום הברכה הרביעית (למנהג יוצאי אשכנז, לאחר המילים: "ומכל טוב לעולם אל יחסרנו", ולמנהג יוצאי ספרד, לאחר המילים: "ורווח והצלה וכל טוב"), ועיין משנ"ב תרפב ה, שמשמע שהמקום המתאים לומר "הרחמן הוא יעשה לנו נסים", הוא במקום שאומרים את "הרחמן" המיוחד לשבת ולמועדים.
7.
שו"ע תרצה ג. ועיין משנ"ב תרצה טו, שכאשר פורים חל בערב שבת וסעודת פורים נמשכת לתוך השבת, יש לומר בברכת המזון "רצה והחליצנו", ולכן אין לומר "על הנסים", כיוון שאמירת "על הנסים" שייכת ליום הקודם, ואמירת "רצה והחליצנו" שייכת ליום הבא, ואמירתן יחד היא סתירה. ועיין משנ"ב סימן קפח ס"ק לד וסימן תרצה ס"ק טז, שמי שהתפלל ערבית לפני ברכת המזון, לא יאמר "על הנסים" בברכת המזון, כיוון שערבית שייכת ליום הבא, ו"על הנסים" שייך ליום הקודם, והרי הוא סותר את עצמו.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ