logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק ב - חודש אדר. פרק ב - חודש אדר

זכר למחצית השקל

facebook email whatsapp

ה' טבע בטבע האנושי את תכונת ההתרגלות למצבים שונים, גם אם הם קשים. בזכות תכונה זו, אנשים יכולים להתאושש מאירועים לא נעימים ומאסונות שפקדו אותם. לצד היתרון שיש בתכונה זו, יש בה חיסרון, שהאדם עלול להתרגל גם למצבים קשים שניתנים לשינוי, במקום להתאמץ ולתקנם. זה מה שעלול לקרות לנו בעניין חסרון המקדש, שחלילה נתרגל לחסרונו. לכן תיקנו חכמים תקנות והנהיגו בישראל מנהגים שמזכירים את חסרון המקדש, כדי שנשים על לבנו את חסרונו ונתעורר לפעול לבניינו. אחד המנהגים שהונהגו בישראל לשם כך הוא "זכר למחצית השקל". 

בזמן שבית המקדש היה קיים, בחודש אדר היו גובים מכל אדם מחצית השקל לצורך קרבנות הציבור בבית המקדש1. זכר לגבייה זו, בזמן הזה נוהגים לתת לצדקה סכום של מחצית מהמטבע שמשתמשים בו במקום הנתינה. למשל, בישראל נותנים חצי ש"ח, ובארצות הברית - חצי דולר. מכיוון שבפסוקי הציווי על מחצית השקל, מוזכרת המילה "תרומה" שלוש פעמים, נוהגים להוסיף ולתת סך הכול שלושה חצאי שקלים2. יש מיוצאי ספרד שמחמירים ונותנים סכום ששווה למחצית השקל שנתנו בזמן שבית המקדש היה קיים3, שזהו סכום השווי של עשרה גרם כסף טהור4. מכיוון שערך הכסף משתנה מזמן לזמן, יש לברר בכל שנה מהו המחיר של עשרה גרם כסף טהור, ולתת סכום זה לצדקה. בשנים האחרונות, השווי של עשרה גרם כסף טהור נע בין עשרים ש"ח לשלושים ש"ח.

 

4 הערות

1.
רמב"ם הלכות שקלים א ט.
2.
רמ"א תרצד א. ועיין ירושלים במועדיה עמ' שפג, שאפשר לקיים את מצוות זכר למחצית השקל בנתינת שֵׁק, או בהעברת תשלום בכרטיס אשראי.
3.
כף החיים תרצד כ, חזון עובדיה עמ' קב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סג סעיף א, אור לציון חלק ד פרק נב שאלה ב. ועיין כף החיים שם, שיש שמקפידים לתת זכר למחצית השקל בכסף טהור. לשם כך, ישנם בתי כנסיות שבהם הגבאים רוכשים מטבעות עשויות מכסף טהור, ומניחים אותן בקופה המיועדת לזכר למחצית השקל, וכל אחד קונה את המטבעות הללו בסכום הכסף שנותן לקופה, ולאחר שזכה בהן, הוא תורם אותן לקופה (עיין באור הלכה תרצד א ד"ה ויש).
4.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סג סעיף א, אור לציון חלק ד פרק נב שאלה ב. ועיין חזון עובדיה עמ' קב, שחולק וסובר שערך מחצית השקל הוא כתשעה גרם כסף טהור. ועיין הלכות חגים שם, שיש להוסיף לשווי הכסף גם את תשלום המע"מ, ועיין בית מרן גיליון 110, בשם הראשון לציון הגר"י יוסף שליט"א, שמעיקר הדין אין צורך להוסיף את תשלום המע"מ.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ