logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א - ארבע פרשיות. פרק א - ארבע פרשיות

פרשת שקלים

facebook email whatsapp

בשבת שלפני ראש חודש אדר, קוראים את פרשת שקלים (שמות ל יא-טז), העוסקת במצוות מחצית השקל1. בזמן שבית המקדש היה קיים, בראש חודש אדר היו מכריזים שעל כל אדם לתרום מחצית השקל לבית המקדש, עבור קרבנות הציבור, ובמשך החודש היו גובים את מחצית השקל. לכן קוראים את פרשת שקלים לפני ראש חודש אדר, כדי להזכיר לציבור שהגיע זמן מצווה זו2. טעם נוסף לקריאת פרשת שקלים לפני חודש אדר נאמר בתלמוד הירושלמי, והוא שעל ידי הזכות של הקדמת השקלים שלנו, לשקלים שנתן המן לאחשוורוש, התבטלה גזרתו של המן3.  

בזמן הזה, בית המקדש חרֵב לצערנו, ואין ביכולתנו לקיים את מצוות מחצית השקל. אף על פי כן אנו קוראים את פרשת שקלים, זכר למצווה שהייתה נהוגה בזמן המקדש4. ועוד שקריאת פרשת שקלים משמשת מעין תחליף לקיום מצוות מחצית השקל, כמו שנאמר: "וּנְשַׁלְּמָה פָרִים שְׂפָתֵינוּ"5, כלומר את הפרים שאין באפשרותנו להקריב, נשלם באמירת שפתינו6.

 

6 הערות

1.
שו"ע תרפה א, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם, שכאשר ראש חודש אדר חל בשבת, קוראים פרשה זו בשבת ראש חודש.
2.
רש"י מגילה כט א ד"ה קורין, ומשנ"ב תרפה ב.
3.
ירושלמי מגילה פרק א הלכה ה, ומסכת סופרים פרק כא הלכה ב, ועיין בן מלך (מינצברג) שמות חלק ג עמ' קסב, שהקטרוג של המן ועמלק מתחדש כל שנה, ועיין מדבר שור עמ' קל-קלא, שמצוות מחצית השקל מסלקת קטרוג זה, כיוון שלקיחת הכסף לקופת הכלל מבטאת שכל יהודי הוא חלק מכלל ישראל, וגילוי כוח הכלל מחזק את כוחם של ישראל.
4.
ספר החינוך מצווה קה, אבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל.
5.
הושע יד ג.
6.
משנ"ב תרפה ב. ועיין בני יששכר מאמרי חודש אדר מאמר ב דרוש ו ד"ה ולפי זה, ודרוש ח ד"ה ומעתה, ופרי צדיק פרשת שקלים אות יג, שקריאת פרשת שקלים בזמן הזה פועלת את הפעולה הרוחנית שמצוות מחצית השקל פעלה בזמן שבית המקדש היה קיים.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ