logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א - ארבע פרשיות. פרק א - ארבע פרשיות

פרשת פרה

facebook email whatsapp

בשבת שאחרי פורים, קוראים את פרשת פרה (במדבר יט א-כב), העוסקת בטהרה מטומאת מת על ידי אפר פרה אדומה. קריאה זו היא הכנה לחג הפסח, שבו מקריבים את קרבן הפסח, ויש להיטהר מטומאת מת כדי להקריבו1. קוראים פרשה זו כבר בחודש אדר, כיוון שבזמן שבית המקדש היה קיים, היו מתחילים לעלות לרגל בראש חודש ניסן, ולפני העלייה לרגל יש להיטהר מטומאת מת2

כיום לצערנו אין לנו אפר פרה אדומה להיטהר בו, ואנו קוראים פרשה זו זכר למקדש3, ובתור תפילה לה' שיטהר אותנו במהרה ונזכה להקריב את קרבן הפסח4. ומבואר בספרי חסידות שקריאת פרשה זו פועלת לטהר את הנפש מטומאתה, ומכינה אותה לקבל את הארת חג הפסח5

יש סוברים שהמצווה לקרוא את פרשת פרה היא מצווה מן התורה6. המקור למצווה זו הוא הפסוק שבסוף פרשת פרה: "וְהָיְתָה לָהֶם לְחֻקַּת עוֹלָם"7, שבו נאמר שמצוות פרה נוהגת תמיד ("חֻקַּת עוֹלָם"). וכיוון שבזמננו אין לנו אפר פרה, ואין באפשרותנו לקיים את מצוות פרה אדומה, למדו מכאן חכמים שמצוות פרה אדומה כוללת גם מצווה לקרוא פרשה זו בתורה, ומצווה זו ניתן לקיים בכל דור, גם כשאין בידינו אפר פרה אדומה8.

 

8 הערות

1.
עיין שו"ע תרפה ג, ומשנ"ב שם, וערוך השולחן תרפה ח-ט. ועיין ערוך השלחן שם, שכאשר ט"ו או ט"ז באדר חלים בשבת, יש שלוש שבתות בין פורים לראש חודש ניסן, ואז אין קוראים את פרשת פרה בשבת שלאחר פורים אלא שבת אחת לאחר מכן, כדי שפרשת פרה תהיה סמוכה לפרשת החודש, שאותה קוראים סמוך לראש חודש ניסן. ועיין יבקשו מפיהו עמ' קפב, בשם הגרי"ש אלישיב, מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה פג, בשם הגר"מ אליהו והגר"ש ישראלי, ציץ אליעזר חלק י סימן כח אות ו, מועדים וזמנים חלק ב סימן קסב, הלכות חג בחג עמ' כה, אשי ישראל פרק מט סעיף י, שנשים פטורות משמיעת פרשת פרה, ואינן נוהגות ללכת לשומעה, ועיין חזון עובדיה עמ' יח, שחולק וסובר שראוי שנשים תלכנה לשמוע את קריאת פרשת פרה. ועיין משנ"ב קלה מו, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קסא, שמותר להוציא ספר תורה מבית הכנסת כדי לקרוא את פרשת פרה לחולה שאינו יכול לבוא לבית הכנסת.
2.
אבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל.
3.
אבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל, שו"ת פעולת צדיק חלק ב סימן צז ד"ה ואיך שיהיה.
4.
לבוש תרפה א, משנ"ב תרפה א.
5.
עיין עבודת ישראל למגיד מקוזניץ' שמות פרשת פרה ד"ה והנה, ופרי צדיק שמות פרשת פרה ד"ה וזה הענין.
6.
שו"ע תרפה ז: יש אומרים. ועיין משנ"ב שם טו, שהרבה אחרונים סוברים שמצוות קריאת פרשת פרה היא מצווה מדרבנן, ועיין שם שאף לדעתם יש לכוון בשמיעת הפרשה לקיים את מצוות קריאת פרשת פרה, כיוון שהכלל 'מצוות צריכות כוונה', נאמר גם במצוות דרבנן, ועיין חזון עובדיה עמ' יז, שלהלכה, יש להחמיר כדעת הסוברים שמצוות קריאת פרשת פרה היא מצווה מהתורה.
7.
במדבר יט כא.
8.
ערוך השולחן תרפה ז.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ