logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א - ארבע פרשיות. פרק א - ארבע פרשיות

השומע פרשת זכור במבטא שונה ממסורת עדתו

facebook email whatsapp

יש סוברים שטוב שאדם ישמע את קריאת פרשת זכור כפי מסורת הקריאה של עדתו1. ואף שבכל השנה אין מקפידים בכך, בקריאת זכור, שהיא מן התורה, מהדרים יותר2. ויש סוברים שאין צורך לדקדק בזה, כיוון שאדם יוצא ידי חובה בכל מבטא3, וכן הלכה4. וכן יש סוברים שטוב שאדם ישמע את הקריאה מספר תורה הכתוב כפי מסורת העדה שלו, כיוון שיש שינויים בצורת הכתיבה בין העדות השונות5. ויש סוברים שאף בזה אין צורך לדקדק6, וכן הלכה7.

 

7 הערות

1.
הליכות שלמה פרק יח סעיף א, חזון עובדיה עמ' ח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סב סעיף יא, אשרי האיש פרק מא אות יב. ועיין הליכות שלמה פרק יח דבר הלכה אות ב, שאין לקרוא בציבור באותו מעמד בכמה הברות, כיון שאין זה כבוד הציבור ואין טעם לדבר, ומעולם לא שמענו שינהגו כן, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה מב, בשם הגר"מ אליהו, ושלחן הפוסקים עמ' קלב הערה 513, בשם הגר"מ שטרנבוך, שחולקים. עיין משנ"ב תרפה יח, שישנו ספק אם הניקוד של האות זי"ן במילה 'זֵכֶר' הוא סֶגול או צֵירֵי, ולכן יוצאי אשכנז המבחינים בין קריאת הניקוד סֶגול לקריאת הניקוד צֵירֵי, מדקדקים לקרוא את המילים "תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק" פעמיים, פעם אחת כאשר האות זי"ן מנוקדת בצֵירֵי, ופעם שנייה, כשהיא מנוקדת בסֶגול, ועיין חוט שני הלכות פורים עמ' כב, ואגרות משה אורח חיים חלק ה סימן כ אות לב, שמספיק לחזור על המילים "תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק", ואין צורך לחזור על הפסוק כולו, ועיין יבקשו מפיהו עמ' עב, ותשובות והנהגות כרך ה סימן רכח אות ד, שחולקים וסוברים שלכתחילה יש לחזור על כל הפסוק.
2.
חזון עובדיה עמ' ח. ועיין הליכות שלמה פרק יח דבר הלכה ב, שכתב טעם אחר, שיש להדר יותר במצווה הנוהגת פעם אחת בשנה.
3.
מקראי קודש לרב הררי פרק א הערות מ-מא, בשם הגר"ש ישראלי והגר"ש משאש.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שבעבר לא דקדקו בכך ורק לאחרונה התחדש מנהג זה, ואין צורך לדקדק בזה, כיוון שזו מצווה ציבורית וציבור כולל עדות שונות, ועל כורחך צריך לומר שבן עדה אחת יוצא על ידי בן עדה אחרת. ואם באנו לדקדק כל כך, גם בתוך כל עדה ישנן הגיות שונות כגון הגייה גליציינית, הגייה ליטאית, הגייה גרמנית וכו', ולא שמענו שיש להקפיד עד כדי כך.
5.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סב סעיף יא, אור לציון חלק ד פרק נא שאלה ג, יבקשו מפיהו עמ' עא בשם הגרי"ש אלישיב, מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה מ, בשם הגר"ש משאש.
6.
הגר"א נבנצל שליט"א בקובץ אליבא דהלכתא גיליון קא עמוד יח.
7.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הערה ***** Error: Reference source not found.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ