logo-white

תוכן עניינים

הלכות פורים

הלכות פורים מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

פרק א - ארבע פרשיות

facebook email whatsapp

בין השבת הסמוכה לראש חודש אדר לשבת הסמוכה לראש חודש ניסן, יש ארבע שבתות שבהן קוראים בבית הכנסת פרשה נוספת מלבד פרשת השבוע, ואלו הן ארבע הפרשות: פרשת שקלים, פרשת זכוֹר, פרשת פרה ופרשת החודש1. קריאת פרשות אלו היא הכנה למועדי אדר וניסן, ולכן יש בשבתות אלו מעט חגיגיות ושמחה2, ויוצאי אשכנז אינם אומרים בהן את תפילת "אב הרחמים"3.

 

1.
שו"ע תרפה א-ה.
2.
עיין ערוך השלחן תרפה ט.
3.
עיין משנ"ב תרפה יח, וערוך השולחן תרפה ט, ולוח ארץ ישראל (טוקצינסקי), ואשי ישראל פרק מט סעיף יב. ועיין משנ"ב תרפה יח, שאין מזכירים נשמות בשבתות אלו, ועיין משנ"ב עם הערות איש מצליח על משנ"ב תרפה יז, שיוצאי ספרד אינם נמנעים מלומר השכבה לנפטרים בשבתות אלו.

בשבת שלפני ראש חודש אדר, קוראים את פרשת שקלים (שמות ל יא-טז), העוסקת במצוות מחצית השקל1. בזמן שבית המקדש היה קיים, בראש חודש אדר היו מכריזים שעל כל אדם לתרום מחצית השקל לבית המקדש, עבור קרבנות הציבור, ובמשך החודש היו גובים את מחצית השקל. לכן קוראים את פרשת שקלים לפני ראש חודש אדר, כדי להזכיר לציבור שהגיע זמן מצווה זו2. טעם נוסף לקריאת פרשת שקלים לפני חודש אדר נאמר בתלמוד הירושלמי, והוא שעל ידי הזכות של הקדמת השקלים שלנו, לשקלים שנתן המן לאחשוורוש, התבטלה גזרתו של המן3.  

בזמן הזה, בית המקדש חרֵב לצערנו, ואין ביכולתנו לקיים את מצוות מחצית השקל. אף על פי כן אנו קוראים את פרשת שקלים, זכר למצווה שהייתה נהוגה בזמן המקדש4. ועוד שקריאת פרשת שקלים משמשת מעין תחליף לקיום מצוות מחצית השקל, כמו שנאמר: "וּנְשַׁלְּמָה פָרִים שְׂפָתֵינוּ"5, כלומר את הפרים שאין באפשרותנו להקריב, נשלם באמירת שפתינו6.

 

1.
שו"ע תרפה א, ומשנ"ב שם. ועיין שו"ע שם, שכאשר ראש חודש אדר חל בשבת, קוראים פרשה זו בשבת ראש חודש.
2.
רש"י מגילה כט א ד"ה קורין, ומשנ"ב תרפה ב.
3.
ירושלמי מגילה פרק א הלכה ה, ומסכת סופרים פרק כא הלכה ב, ועיין בן מלך (מינצברג) שמות חלק ג עמ' קסב, שהקטרוג של המן ועמלק מתחדש כל שנה, ועיין מדבר שור עמ' קל-קלא, שמצוות מחצית השקל מסלקת קטרוג זה, כיוון שלקיחת הכסף לקופת הכלל מבטאת שכל יהודי הוא חלק מכלל ישראל, וגילוי כוח הכלל מחזק את כוחם של ישראל.
4.
ספר החינוך מצווה קה, אבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל.
5.
הושע יד ג.
6.
משנ"ב תרפה ב. ועיין בני יששכר מאמרי חודש אדר מאמר ב דרוש ו ד"ה ולפי זה, ודרוש ח ד"ה ומעתה, ופרי צדיק פרשת שקלים אות יג, שקריאת פרשת שקלים בזמן הזה פועלת את הפעולה הרוחנית שמצוות מחצית השקל פעלה בזמן שבית המקדש היה קיים.

מצווה מן התורה לזכור את מעשה עמלק, כמו שנאמר בתורה: "זָכוֹר אֵת אֲשֶׁר עָשָׂה לְךָ עֲמָלֵק בַּדֶּרֶךְ בְּצֵאתְכֶם מִמִּצְרָיִם. אֲשֶׁר קָרְךָ (-הזדמן לך) בַּדֶּרֶךְ וַיְזַנֵּב בְּךָ כָּל הַנֶּחֱשָׁלִים אַחֲרֶיךָ וְאַתָּה עָיֵף וְיָגֵעַ וְלֹא יָרֵא אֱלֹקִים. וְהָיָה בְּהָנִיחַ ה' אֱלֹקֶיךָ לְךָ מִכָּל אֹיְבֶיךָ מִסָּבִיב בָּאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹקֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה לְרִשְׁתָּהּ, תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם לֹא תִּשְׁכָּח"1

לעמלק לא נשקפה כל סכנה מעם ישראל, ומלחמתו בישראל הייתה מתוך שנאה להם על היותם מגלים את שם ה' בעולם. בשעה שעם ישראל יצא ממצרים באותות ובמופתים, וים סוף נקרע לפניו, הכירו כל האומות במעלתו והתבטלו כלפיו, ולולא עמלק, היה העולם מגיע לתיקונו השלם. אך עמלק נלחם בישראל, וצינן את הכבוד והיראה שרחשו אומות עולם לישראל, וגרם בזה לנפילת העולם ולדחיית התיקון העולמי. וכל הסבל העולמי שנגרם מדחייה זו, בא לעולם בגללו2. לכן אמרו חכמים: "נשבע הקדוש ברוך הוא שאין שמו שלם ואין כסאו שלם עד שיימחה שמו של עמלק, וכשיימחה שמו, יהיה השם שלם והכסא שלם"3.

מהתורה, יש לקרוא את פרשת זָכוֹר פעם בשנה, כיוון שדבר שאין מזכירים אותו במשך שנה שלמה, נשכח מלב האדם4, אך אין תאריך מסוים שבו צריך לקוראהּ, ודי לקוראהּ בתאריך כל שהוא, פעם בשנה5. אבל חכמים תיקנו לקרוא את פרשת זכור בשבת שלפני פורים, כיוון שבפורים חוגגים את הריגת המן ובניו, שהיו מזרע עמלק6.

 

1.
דברים פרק כה פסוקים יז-יט. עיין שו"ע תרפה ז, ומשנ"ב שם. ועיין הליכות שלמה פרק יח סעיף ב, שהשומע את עיקר פרשת זכור, יצא ידי חובה אף שהחסיר כמה מילים, ועיין מקראי קודש לגרצ"פ פרנק סימן ו, ויבקשו מפיהו עמ' עו-עז, בשם הגרי"ש אלישיב, שחולקים. ועיין משנ"ב תרפה טז, בשם המגן אברהם, שאפשר לקיים את מצוות זכירת מעשה עמלק בקריאת הפסוקים המתארים את מלחמת עמלק בעם ישראל, בפרשת בשלח, ועיין משנ"ב שם, שפקפק בכך, כיוון שלא נזכר שם שיש למחות את זכר עמלק.
2.
עיין שפת אמת יתרו תרל"ה ד"ה הקדמת, תרל"ז ד"ה במדרש.
3.
רש"י שמות יז טז.
4.
עיין שו"ת חתם סופר אבן העזר חלק א סימן קיט ד"ה ונראה לי. ועיין מנחת חינוך תרג א, ויבקשו מפיהו עמ' נו, בשם הגרי"ש אלישיב, שייתכן שמהתורה מספיק לקרוא את פרשת זכור פעם אחת בחיים.
5.
מגן אברהם הקדמה לסימן תרפה.
6.
שו"ע תרפה ב, ומשנ"ב שם א.

יש לקרוא את פרשת זכור במניין, ומתוך ספר תורה כשר1. לכן אדם הגר במקום שאין בו מניין, צריך להימצא בשבת זכור במקום שיש בו מניין, כדי לשמוע את קריאת פרשת זכור בציבור2. הטעם לכך שיש לקרוא את פרשת זכור במניין הוא משום שמטרת זכירת מעשה עמלק היא לעורר אותנו להילחם בעמלק, ומצוות המלחמה בעמלק מוטלת בעיקרה על הציבור3.

 

1.
שו"ע תרפה ז, ומשנ"ב שם יד. ועיין תרומת הדשן סימן קח, שהחובה לקרוא את פרשת זכור בציבור היא מהתורה, ועיין מנחת חינוך מצווה תרג ס"ק ב, שחולק וסובר שמהתורה אפשר לקיים את המצווה בקריאה ביחיד ושלא מספר תורה, וחובת הקריאה בציבור ומתוך ספר תורה כשר היא מדרבנן. ועיין משנ"ב קלה מו, שמותר להוציא ספר תורה מבית הכנסת כדי לקרוא את פרשת זכור לחולה שאינו יכול לבוא לבית הכנסת, ועיין אשי ישראל פרק מט הערה כד, בשם הגר"ח קנייבסקי, שהדבר מותר רק אם במעמד הקריאה יהיו עשרה אנשים.
2.
שו"ע תרפה ז. ועיין יבקשו מפיהו עמ' קח, בשם הגרי"ש אלישיב, שאם ההימצאות במקום שיש בו מניין בשבת זכור כרוכה בטרחה רבה, אפשר להקל ולשהות בשבת זו במקום שאין בו מניין, ולצאת ידי חובת מצוות זכירת מעשה עמלק בשמיעת קריאת פרשת כי תצא, הכוללת בתוכה את פרשת זכור, ועיין חזון עובדיה עמ' ז, שבמקרה זה, יש לומר לבעל הקורא שיכוון להוציאו ידי חובת מצוות זכירת מעשה עמלק. ועיין רמ"א תרפה ז, ומשנ"ב תרפה יז, שאדם שנאלץ לשהות במקום שאין בו מניין, יקרא את פרשת זכור ביחידות מתוך ספר תורה על פי טעמי המקרא, ועיין כף החיים תרפה לה, וחזון עובדיה עמ' ז, שאדם שאין לו ספר תורה, יקרא את הפרשה מתוך חומש מודפס.
3.
עיין שו"ת מהר"ם שיק אורח חיים סימן שלו.ש

'מצוות צריכות כוונה', כלומר כדי לקיים מצווה לא די בעשייתה, אלא יש לכוון בעשייתה לשם קיום מצווה. לכן, יש להתכוון בקריאת פרשת זכור לקיים את מצוות זכירת מעשה עמלק1, וטוב להזכיר זאת לציבור לפני הקריאה2

1.
עיין משנ"ב סימן תרפה ס"ק יד, וס"ק טו, וכף החיים תרפה לג, וחזון עובדיה עמ' ד. והגר"י אריאל שליט"א כתב לנו שיש להקפיד לכוון לשם מצווה, במיוחד במצוות המתקיימות בשמיעה בלבד.
2.
מנהגי חתם סופר (ר"ע סופר) פרק כג אות ג, חזון עובדיה עמ' ג, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סב סעיף י.

מצוות זכירת מעשה עמלק מחייבת לומר את פרשת זכור בפֶה1. ואם כך נשאלת השאלה, כיצד יוצאים ידי חובה השומעים את קריאת הפרשה בבית הכנסת, הרי רק בעל הקורא קורא אותה בפיו, וכל הנוכחים רק שומעים אותה? התשובה היא שישנו כלל הלכתי: 'שומע כעונה' (עונה=אומר) - כאשר אדם אומר משהו כדי להוציא את חברו ידי חובה, וחברו שומע ומתכוון לצאת, נחשב זה כאילו השומע בעצמו אמר את הדברים. ולכן על בעל הקורא לכוון להוציא את הציבור ידי חובה, ועל הציבור להתכוון לצאת בקריאתו2.

 

1.
רמב"ם מלכים ה ה.
2.
משנ"ב תרפה יד. ועיין ט"ז תרפה ב, ומנהגי חתם סופר (ר"ע סופר) פרק כג אות ג, ששליח הציבור צריך לכוון להוציא את הציבור גם בברכות, ועיין שבט הלוי חלק י סימן קז אות א, שחולק, ועיין ארחות רבנו (תשע"ד) חלק ג עמ' קנח, שלא נהגו להחמיר כדעת הט"ז, ועיין אור לציון חלק ד פרק נא אות ד, שטוב להחמיר כן. ועיין אשרי האיש פרק מא אות א, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קסב, שראוי שהעולה לתורה ובעל הקורא יהיו אנשים גדולים, שוודאי הביאו שתי שערות.

יש סוברים שטוב שאדם ישמע את קריאת פרשת זכור כפי מסורת הקריאה של עדתו1. ואף שבכל השנה אין מקפידים בכך, בקריאת זכור, שהיא מן התורה, מהדרים יותר2. ויש סוברים שאין צורך לדקדק בזה, כיוון שאדם יוצא ידי חובה בכל מבטא3, וכן הלכה4. וכן יש סוברים שטוב שאדם ישמע את הקריאה מספר תורה הכתוב כפי מסורת העדה שלו, כיוון שיש שינויים בצורת הכתיבה בין העדות השונות5. ויש סוברים שאף בזה אין צורך לדקדק6, וכן הלכה7.

 

1.
הליכות שלמה פרק יח סעיף א, חזון עובדיה עמ' ח, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סב סעיף יא, אשרי האיש פרק מא אות יב. ועיין הליכות שלמה פרק יח דבר הלכה אות ב, שאין לקרוא בציבור באותו מעמד בכמה הברות, כיון שאין זה כבוד הציבור ואין טעם לדבר, ומעולם לא שמענו שינהגו כן, ועיין מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה מב, בשם הגר"מ אליהו, ושלחן הפוסקים עמ' קלב הערה 513, בשם הגר"מ שטרנבוך, שחולקים. עיין משנ"ב תרפה יח, שישנו ספק אם הניקוד של האות זי"ן במילה 'זֵכֶר' הוא סֶגול או צֵירֵי, ולכן יוצאי אשכנז המבחינים בין קריאת הניקוד סֶגול לקריאת הניקוד צֵירֵי, מדקדקים לקרוא את המילים "תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק" פעמיים, פעם אחת כאשר האות זי"ן מנוקדת בצֵירֵי, ופעם שנייה, כשהיא מנוקדת בסֶגול, ועיין חוט שני הלכות פורים עמ' כב, ואגרות משה אורח חיים חלק ה סימן כ אות לב, שמספיק לחזור על המילים "תִּמְחֶה אֶת זֵכֶר עֲמָלֵק", ואין צורך לחזור על הפסוק כולו, ועיין יבקשו מפיהו עמ' עב, ותשובות והנהגות כרך ה סימן רכח אות ד, שחולקים וסוברים שלכתחילה יש לחזור על כל הפסוק.
2.
חזון עובדיה עמ' ח. ועיין הליכות שלמה פרק יח דבר הלכה ב, שכתב טעם אחר, שיש להדר יותר במצווה הנוהגת פעם אחת בשנה.
3.
מקראי קודש לרב הררי פרק א הערות מ-מא, בשם הגר"ש ישראלי והגר"ש משאש.
4.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, והוסיף שבעבר לא דקדקו בכך ורק לאחרונה התחדש מנהג זה, ואין צורך לדקדק בזה, כיוון שזו מצווה ציבורית וציבור כולל עדות שונות, ועל כורחך צריך לומר שבן עדה אחת יוצא על ידי בן עדה אחרת. ואם באנו לדקדק כל כך, גם בתוך כל עדה ישנן הגיות שונות כגון הגייה גליציינית, הגייה ליטאית, הגייה גרמנית וכו', ולא שמענו שיש להקפיד עד כדי כך.
5.
הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק סב סעיף יא, אור לציון חלק ד פרק נא שאלה ג, יבקשו מפיהו עמ' עא בשם הגרי"ש אלישיב, מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה מ, בשם הגר"ש משאש.
6.
הגר"א נבנצל שליט"א בקובץ אליבא דהלכתא גיליון קא עמוד יח.
7.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין הערה ***** Error: Reference source not found.

נשים פטורות מקריאת פרשת זכור, כיוון שמטרת המצווה היא לעורר את שנאתנו לעמלק כדי שנילחם בו, ואין דרכן של נשים להשתתף במלחמה1. אף על פי כן נהגו הנשים ברוב קהילות ישראל לבוא לבית הכנסת ולשמוע פרשת זכור2, ושני טעמים לכך. טעם אחד הוא שאישה המקיימת מצווה שהיא פטורה ממנה, מקבלת על כך שכר כמי ש'אינה מצוּוה ועושה'3. וטעם שני הוא שיש פוסקים הסוברים שנשים חייבות בקריאת פרשת זכור4, כיוון שייתכן שישנם טעמים נוספים למצוות זכירת מעשה עמלק, והם שייכים גם לנשים5, וטוב לחשוש לדעתם6. וישנן נשים שאינן נוהגות לבוא לבית הכנסת לשמוע את קריאת פרשת זכור7. נשים אלו, וכן נשים שקשה להן לבוא לבית הכנסת לשמוע את פרשת זכור, תקראנה את הפרשה בביתן מתוך חומש, כיוון שיש סוברים שגם בדרך זו מקיימים את המצווה8.

 

1.
ספר החינוך מצווה תרג, שו"ת תורה לשמה סימן קפז.
2.
מנחת יצחק חלק ט סימן סח, חזון עובדיה עמ' י, עיין אשרי האיש פרק מא אות ח, הלכות חג בחג פרק ג סעיף ג.
3.
כף החיים תרפה ל.
4.
מנחת חינוך תרג א, שו"ת בנין ציון חלק ב סימן ח, בשם הגאון רבי נתן אדלר.
5.
מנחת חינוך תרג א. ועיין רדב"ז מלכים ז ד.
6.
עיין חזון עובדיה עמ' ט, עיין אור לציון חלק ד פרק מט הערה א, עיין מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה מה, בשם הגר"ש ישראלי, עיין אשרי האיש פרק מא אות ח, תשובות והנהגות חלק ב סוף סימן שמד.
7.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א.
8.
עיין תשובות והנהגות חלק ב סוף סימן שמד.

לפעמים אימהות מטופלות בילדים אינן יכולות להגיע לבית הכנסת בזמן קריאת התורה כדי לשמוע את פרשת זכור. כדי שגם נשים אלו תוכלנה לקיים את המצווה, אפשר לקיים קריאה מיוחדת לנשים בזמן אחר במשך השבת1, ורצוי שיהיו עשרה גברים בבית הכנסת בשעת הקריאה, כיוון שיש סוברים שהמצווה היא לקרוא את פרשת זכור במניין2.

 

1.
חזון עובדיה עמ' י, פורים משולש לגר"ש דבליצקי (תשפ"א) פרק ב הערה כ, וכן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א, ועיין שו"ת מנחת יצחק חלק ט סימן סח, שיש חולקים וסוברים שאין להוציא ספר תורה במיוחד עבור קריאת פרשת זכור לנשים.
2.
כן כתב לנו הגר"י אריאל שליט"א. ועיין אשרי האיש פרק מא אות ט, ומועדי ישרון עמ' 63 הערה 9 בשם הגר"מ פיינשטיין, ומקראי קודש (תשע"ג) לגרצ"פ פראנק עמ' קנד הררי קודש הערה 10, שאין לקרוא לנשים ללא נוכחות של עשרה גברים, ועיין מנחת יצחק חלק ט סימן סח, שבאשכנז נהגו לקרוא לנשים לבדן, וכן משמע מחזון עובדיה עמ' י בהערה.

בשבת שאחרי פורים, קוראים את פרשת פרה (במדבר יט א-כב), העוסקת בטהרה מטומאת מת על ידי אפר פרה אדומה. קריאה זו היא הכנה לחג הפסח, שבו מקריבים את קרבן הפסח, ויש להיטהר מטומאת מת כדי להקריבו1. קוראים פרשה זו כבר בחודש אדר, כיוון שבזמן שבית המקדש היה קיים, היו מתחילים לעלות לרגל בראש חודש ניסן, ולפני העלייה לרגל יש להיטהר מטומאת מת2

כיום לצערנו אין לנו אפר פרה אדומה להיטהר בו, ואנו קוראים פרשה זו זכר למקדש3, ובתור תפילה לה' שיטהר אותנו במהרה ונזכה להקריב את קרבן הפסח4. ומבואר בספרי חסידות שקריאת פרשה זו פועלת לטהר את הנפש מטומאתה, ומכינה אותה לקבל את הארת חג הפסח5

יש סוברים שהמצווה לקרוא את פרשת פרה היא מצווה מן התורה6. המקור למצווה זו הוא הפסוק שבסוף פרשת פרה: "וְהָיְתָה לָהֶם לְחֻקַּת עוֹלָם"7, שבו נאמר שמצוות פרה נוהגת תמיד ("חֻקַּת עוֹלָם"). וכיוון שבזמננו אין לנו אפר פרה, ואין באפשרותנו לקיים את מצוות פרה אדומה, למדו מכאן חכמים שמצוות פרה אדומה כוללת גם מצווה לקרוא פרשה זו בתורה, ומצווה זו ניתן לקיים בכל דור, גם כשאין בידינו אפר פרה אדומה8.

 

1.
עיין שו"ע תרפה ג, ומשנ"ב שם, וערוך השולחן תרפה ח-ט. ועיין ערוך השלחן שם, שכאשר ט"ו או ט"ז באדר חלים בשבת, יש שלוש שבתות בין פורים לראש חודש ניסן, ואז אין קוראים את פרשת פרה בשבת שלאחר פורים אלא שבת אחת לאחר מכן, כדי שפרשת פרה תהיה סמוכה לפרשת החודש, שאותה קוראים סמוך לראש חודש ניסן. ועיין יבקשו מפיהו עמ' קפב, בשם הגרי"ש אלישיב, מקראי קודש לרב הררי פרק א הערה פג, בשם הגר"מ אליהו והגר"ש ישראלי, ציץ אליעזר חלק י סימן כח אות ו, מועדים וזמנים חלק ב סימן קסב, הלכות חג בחג עמ' כה, אשי ישראל פרק מט סעיף י, שנשים פטורות משמיעת פרשת פרה, ואינן נוהגות ללכת לשומעה, ועיין חזון עובדיה עמ' יח, שחולק וסובר שראוי שנשים תלכנה לשמוע את קריאת פרשת פרה. ועיין משנ"ב קלה מו, וילקוט יוסף (תש"פ) עמ' קסא, שמותר להוציא ספר תורה מבית הכנסת כדי לקרוא את פרשת פרה לחולה שאינו יכול לבוא לבית הכנסת.
2.
אבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל.
3.
אבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל, שו"ת פעולת צדיק חלק ב סימן צז ד"ה ואיך שיהיה.
4.
לבוש תרפה א, משנ"ב תרפה א.
5.
עיין עבודת ישראל למגיד מקוזניץ' שמות פרשת פרה ד"ה והנה, ופרי צדיק שמות פרשת פרה ד"ה וזה הענין.
6.
שו"ע תרפה ז: יש אומרים. ועיין משנ"ב שם טו, שהרבה אחרונים סוברים שמצוות קריאת פרשת פרה היא מצווה מדרבנן, ועיין שם שאף לדעתם יש לכוון בשמיעת הפרשה לקיים את מצוות קריאת פרשת פרה, כיוון שהכלל 'מצוות צריכות כוונה', נאמר גם במצוות דרבנן, ועיין חזון עובדיה עמ' יז, שלהלכה, יש להחמיר כדעת הסוברים שמצוות קריאת פרשת פרה היא מצווה מהתורה.
7.
במדבר יט כא.
8.
ערוך השולחן תרפה ז.

בשבת הסמוכה לראש חודש ניסן, קוראים את פרשת החודש (שמות יב ב-כ). פרשה זו עוסקת בקידוש ראש חודש ניסן ובדיני קרבן פסח1, וקוראים אותה סמוך לחודש ניסן, כדי להזכיר לציבור להתכונן לעלייה לרגל ולהקרבת קרבן הפסח2. ואף שבזמן הזה, אין באפשרותנו לעלות לרגל ולהקריב את קרבן הפסח, אנו קוראים פרשה זו זכר למקדש3.

 

1.
שו"ע תרפה ד. ועיין משנ"ב שם יג, שכאשר ראש חודש ניסן חל בשבת, קוראים את פרשת החודש בשבת ראש חודש.
2.
עיין רש"י מגילה כט א ד"ה ברביעית החדש, ואבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל, וערוך השולחן תרפה א. ועיין משנ"ב תרפה א, שכתב טעם אחר: "כדי לקדש את חודש ניסן".
3.
אבודרהם ארבע פרשיות ד"ה וכשחל.

עוד בנושא ממכון התורה והארץ

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ