logo-white

תוכן עניינים

הלכות מועדי אייר וספירת העומר

הלכות מועדי אייר וספירת העומר מבוארות בטעמיהן ליוצאי אשכנז וספרד עם פסקי הלכות מאת הגאון הרב יעקב אריאל שליט

הלכות מועדי אייר וספירת העומר - תוכן עניינים:

פרק ח - חג שבועות. פרק ח - חג שבועות

ברכת "אלוקי נשמה" וברכת "המעביר חבלי שינה מעיני"

facebook email whatsapp

יש סוברים שמי שהיה ער כל הלילה לא יברך את ברכות "אלוקי נשמה שנתת בי" ו"המעביר חבלי שינה מעיני ותנומה מעפעפי", מכיוון שברכות אלו תוקנו להודאה על העברת השינה והחזרת הנשמה לגוף לאחר השינה, ואדם שלא ישן אינו מחויב בהן1. ויש חולקים וסוברים שמי שהיה ער כל הלילה מברך ברכות אלו, משום שהן תוקנו על הטובה הכללית שה' עושה עם בריותיו, ולא להודאה פרטית על הטובה האישית של המברך2

יוצאי ספרד נוהגים כדעה שברכות אלו תוקנו על הטובה הכללית שה' עושה עם בריותיו, ולפי מנהגם אדם שהיה ער כל הלילה מברך את ברכת "אלוקי נשמה" ואת ברכת "המעביר חבלי שינה מעיני"3. ויוצאי אשכנז חוששים לדעה שברכות אלו תוקנו להודאה על הטובה האישית של המברך, ולפי מנהגם יש להשתדל לשמוע ברכות אלו מאדם שישן והתחייב בהן לדעת כולם, ולצאת ידי חובה בברכותיו4

לסיכום, יוצאי ספרד שלא ישנו בלילה מברכים את כל הברכות כבכל יום, חוץ מברכת "על נטילת ידיים". יוצאי אשכנז שלא ישנו בלילה, מלכלכים את הידיים, נוטלים ידיים ומברכים "על נטילת ידיים", אך אינם מברכים את ברכת "אלוקי נשמה", את ברכות התורה ואת ברכת "המעביר שינה מעיני", ועליהם לשמוע ברכות אלו מאדם שישן והתחייב בהן5.

אדם שישן בלילה חצי שעה, יכול לברך את כל הברכות לכל הדעות6.

 

 

6 הערות

1.
אליה רבה סימן מו אות יב.
2.
ערוך השלחן מו יג.
3.
כף החיים מו מט, חזון עובדיה יום טוב עמ' שיב, הלכות חגים לגר"מ אליהו פרק כב סעיף לא, אור לציון חלק ג פרק יח שאלה יא. ועיין הלכות חגים לגר"מ אליהו שם, ואור לציון חלק ג פרק יח הערה יא ד"ה ומעט, שיש לברך את ברכות השחר אחר חצות, מלבד ברכות התורה שזמנה רק בעלות השחר, ועיין ילקוט יוסף (תשע"ט) עמ' תרסח, שחולק וסובר שעדיף לברכן אחרי עלות השחר.
4.
משנ"ב מו כד. ועיין ירושלים במועדיה עמ' רטז, שאדם שלא מוצא מישהו שיוציא אותו לא יברך ברכות אלו בעצמו, וכן משמע משו"ת אגרות משה אורח חיים חלק ד סימן ג, ועיין קיצור הלכות מועדים לגר"ש דבליצקי פרק ח סעיף ב, שחולק.
5.
ועיין משנ"ב סימן ו ס"ק יד וסימן נט ס"ק כג, שלדעת הלבוש אדם יכול להוציא את חברו ידי חובת ברכות השחר רק כשיש מניין, ועיין שער המועדים (ספטימוס) פרק ט סעיף כג, שיש להשתדל להחמיר כדברי הלבוש.
6.
משנ"ב מו כד, וקיצור שולחן ערוך (גאנצפריד) סימן ב סעיף ח, והליכות שלמה תפילה פרק ו סעיף א.

עוד בפרק זה

2023 תשפ"ג © כל הזכויות שמורות למכון התורה והארץ